BNR si Inflation Targeting

Nu am fost prezent la prezentarea RAI al BNR dar am auzit ca cineva din sala a intrebat de ce inflatia este volatila in conditiile in care este tintita de BNR. Tot din auzite se pare ca raspunsul a fost ca BNR nu tinteste inflatia si ca este o problema de traducere.

Noi la FLORIN CITU ADVISORY luam foarte in serios modul in care politica monetara este implementata dar mai ales cum este inteleasa de catre public. Asa ca vrem sa intervenim in aceasta discutie pentru a clarifica lucrurile.

ESTE ADEVARAT BNR NU TINTESTE INFLATIA. BNR TREBUIE SA REDUCA LA ZERO DIFERENTA DINTRE INFLATIE SI TINTA. Bine nu chiar la zero, mai precis intr-un interval -1/+1. Altfel spus inflatia observata trebuie sa graviteze in jurul tintei intr-un interval de -1/+1.

A reusit BNR sa faca asta? Mai multe detalii despre cum functioneaza si influenteaza politica monetara a BNR economia reala sunt prezentata in raportul MONETARIA 10.11.2012 al FCA. Totusi, graficul de mai jos din raport arata rata de succes a BNR de la introducerea regimul de Inflation Targeting.

Florin Citu a infiintat FLORIN CITU ADVISORY , firma independenta de servicii financiare care ofera analiza economica si consultanta pentru institutii publice, private si investitori. Mai multe detalii pe site-ul firmei.

Advertisements

3 thoughts on “BNR si Inflation Targeting

  1. Florin, iti fac o sugestie lipsita de orice fel de valoare adaugata, in spiritul weekend-ului: Ai putea sa inlocuiesti graficul de mai sus cu unul sub forma unei tinte. Cred ca ar fi mult mai sugestiv. Iar ca titlu ai putea spune: “Nu trage dom’ Isarescu, eu sunt Inflatia.”

    Lasand gluma la o parte, nu credeam ca mai exista in continuare oameni care sa creada povestea cu inflation targeting regime la BNR. Sau poate persoana care a adresat intrebarea era pur si simplu sarcastic.

  2. E clar de mult ca tintirea inflatiei – desi adoptata oficial ca politica de BNR – e mai mult o chestie de imagine la BNR, o forma fara fond, cica e si BNR aliniata la “moda academica” din lumea dezvoltata, dar de fapt BNR tinteste o serie intreaga de alte tinte care nu au mare lucru sau chiar intra in conflict cu tintirea inflatiei : cursul leului, somaj etc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s