Creditele neperformante vor trage economia in jos

Imi aduc foarte bine aminte cum de prin 2007 am tot avertizat despre pericolul unui deficit de cont curent mare in special pentru evolutia cursului de schimb, dar si pentru economie in general. Au fost doi ani in care fie am fost ironizat si ridiculizat de echipele de “analisti” din piata locala, fie am fost acuzat ca incerc o prabusire a economiei. In 2008 a venit corectia deficitului de cont curent, iar leul a revenit la deprecierea pe termen lung intrerupta in perioada 2005-2008. Inca o data teoria economica a prezis corect.

Astazi ne aflam in fata unei probleme similare, cu aceleasi atitudini “relaxate” din partea oficialilor si a “analistilor”: cresterea alarmanta a creditelor neperformante. In acest moment procentul se situeaza peste 17% pentru sistemul bancar, cu estimari oficiale care il duc pana la 20% la sfarsitul anului. Mai mult, deoarece valoarea activelor folosite pentru colateral a scazut, bancilor li se cer mai multe provizioane.

Eu zic ca in realitate lucrurile stau mult mai rau si suntem aproape de o corectie de proportii pe piata financiara. Asa cum deficitul de cont curent in 2007 de 12% era mare din orice punct de vedere, tot asa si o rata a creditelor neperformante de 20% este terifianta. De exemplu, in Spania, unde somajul masurat corect este de aproximativ 25%, rata creditelor neperformante e mai mica de 10%.

Unde apare problema? La finantare, bineinteles. Sistemul financiar autohton este in mijlocul unui proces foarte periculos pentru propria stabilitate: o rata a creditelor neperformante in crestere in acelasi timp cu iesiri de capital masive. Asta inseamna ca pentru provizionare bancile trebuie sa se imprumute de pe piata locala. Dar pe piata locala nu exista finantare nici in lei, nici in euro. Cea in lei este strict controlata de BNR pentru a influenta cursul valutar, iar cea in euro trebuie sa vina de pe pietele internationale care in acest moment au propriile probleme de finantare.

Intr-un raport al Florin Citu Advisory arat ca de la un anumit nivel rata creditelor neperformante are un efect negativ direct asupra creditarii. Dar scaderea creditarii duce la incetinirea cresterii economice care va mari si mai mult rata creditelor neperformante. Avand in vedere nivelul actual al creditelor neperformante, experienta altor tari similare in perioade de criza si structura sistemului financiar-bancar local, este clar ca am intrat deja in aceasta spirala care va trage cresterea economica in jos in perioada urmatoare.

Luni este o conferinta la BNR unde o sa am o prezentare despre creditele neperformante.

Florin Citu a infiintat FLORIN CITU ADVISORY , firma independenta de servicii financiare care ofera analiza economica si consultanta pentru institutii publice, private si investitori. Mai multe detalii pe site-ul firmei.

12 thoughts on “Creditele neperformante vor trage economia in jos

  1. @Cristian
   Eu prezint mai mult un model macro pe baza caruia trag concluzii. Nu stiu in ce situatie se afla fiecare banca. Exista bineinteles si posibilitatea sa ma insel si totul sa fie bine.

 1. “Asta inseamna ca pentru provizionare bancile trebuie sa se imprumute de pe piata locala.”

  Te rog, poti detalia?

  Provizionarea este, in esenta, o simpla nota contabila, care afecteaza insa solvabilitatea. Solvabilitatea astfel deteriorata nu poate fi imbunatatita decat in trei moduri: (1) prin profitabilitate (includerea profitului in capitalurile proprii); (2) prin reducerea simultana a activelor (credite acordate) si pasivelor (imprumuturi atrase); (3) prin atrageri de noi capitaluri de la actionari.

  Cum de le vezi intr-un mod diferit?

  1. @Claudiu
   Nu este o simpla nota contabila, banii trebuie sa existe,iar daca ai redus din finantare pentru ca ai returnat-o catre banca mama atunci trebuie sa te finantezi pe piata locala – si piata locala nu are EUR si mai noi este foarte “stramta” pentru RON.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s