Prezentarea mea de la seminarul de astazi (BCR-BNR-Finantistii)

Prezentatarea mea de astazi de la BNR.
Idei principale:
– oferta si cererea de credite pana in 2008 a fost supradimensionata.
-perceptia la acel moment era ca economia a trecut la o economie mai performanta si atunci nu conteaza costul in crestere al creditului deoarece acestea o sa fie depasite de cresterea e productivitate
– ceea ce era de fapt un echilibru temporar a fost tratat de toata lumea (inclusiv sectorul public) ca un soc permannet
-incercarea de a trece exclusiv la creditarea in RON arata acum ca percem situatia prezenta ca pe un nou echilibru permanent?
-riscurile unei rate a creditelor neperformante mari sunt importante pentru stabilitatea financiara si pentru cresterea economica
-cresterea economica mica duce la o rata a creditelor neperformante mari. Dar dupa un anumit nivel rata creditelor neperformnante are efect negativ si direct asupra creditarii. O stopare a creditarii, sau reducerea expeunerii influenteaza negativ cresterea economica. etc.
-Este nivelul actual al creditelor neperformante pragul de unde incepe aceasta spirala negativa? Acest prag difera de la tara la tara. Estimarile mele arata ca maximul creditelor neperformante nu este acesta.
-Un alt element care trebuie luat in considerare, credite/depozite care au ajuns din nou la nivelul anului 2008. Dar acum se pare ca efectul este indus de reducerea depozitelor si nu de cresterea mai rapida a creditelor.

Reactii in presa:
Hotnews
Economica
Agerpres

BNR3.12.2012_Page_1
BNR3.12.2012_Page_2
BNR3.12.2012_Page_3
BNR3.12.2012_Page_4
BNR3.12.2012_Page_5
BNR3.12.2012_Page_6
BNR3.12.2012_Page_7
BNR3.12.2012_Page_8

Florin Citu a infiintat FLORIN CITU ADVISORY , firma independenta de servicii financiare care ofera analiza economica si consultanta pentru institutii publice, private si investitori. Mai multe detalii pe site-ul firmei.

Advertisements

One thought on “Prezentarea mea de la seminarul de astazi (BCR-BNR-Finantistii)

  1. De acord cu cele prezentate de tine. Ceea ce se intampla acum in Romania mi se pare a fi deleveraging sau debt hangover. Partea urata a fenomenului e ca respectivele credite trebuie rambursate in valuta iar menajele si societatile private au concurenta in atragerea fondurilor necesare in valuta din statului roman (incluzand aici si companiile de stat). Pe langa toate acestea BNR-ul limiteaza creditarea in valuta pe sectorul menajelor si a societatilor private pentru a impinge bancile de la spate sa crediteze statul (a se vedea si eliminarea plafoanelor de expunere pe obligatiuni guvernamentale).

    Deci deleveraging + crowding out. Cum urmeaza un varf de plati catre creditori in 2013 si eu ma astept sa creasca rata NPL, in special cele in valuta.

    De curiozitate, exista informatii referitoare la procentul de NPL in RON vs valuta?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s