Myth Buster: Romania se imprumuta cel mai scump din tarile non-euro dar in UE

Este foarte usor sa faci o prezentare si sa spui ca datorita politicilor publice implementate de tine Romania se imprumuta mai ieftin, investitorii straini au din nou incredere etc. Mai ales atunci cand nu prezinti nicio referinta.

Graficul urmator, sursa ECB, arata costul de imprumut – medie lunara – la 10 ani pentru tarile din UE dar care nu sunt membre in zona euro. Tari similare cu Romania si cu care trebuie sa ne comparam.
Doua concluzii:
– in 2012 numai costul de imprumut al Romaniei a crescut, in toate celelalte cazuri a scazut sau a ramas constant.
– in decembrie 2012 Romania avea cel mai ridicat cost de imprumut la 10 ani 6.65% urmata de Ungaria cu 6.44%. In 2012 Ungaria a reusit sa scada costul de imprumut la 10 ani de la 9.51%. Romania a atins minimul in Aprilie dupa care a crescut.

LTIRnoneuro

Advertisements

7 thoughts on “Myth Buster: Romania se imprumuta cel mai scump din tarile non-euro dar in UE

   1. @Paul
    Asa este, arat asta in legenda.Nu am spus ca este un imprumut in EURO. Ne uitam la “Long-term interest rate for convergence purposes”
    Care ar fi problema daca sunt in moneda nationala?

    Iar daca luam 10 ani in EURO Romania nu are acces la aceasta piata in aceleasi volume ca toti ceilalti. Acolo poti sa spui ca o tara care nu are acces la o piata are un cost care tinde catre infinit. nu?

 1. ar trebui ajustat la inflatie…

  chiar daca nu e de dorit… se face ajustarea unor venituri prea mari prin inflatie / depreciere… cu un cost.. dobanzi de finatare mai mari…

  1. @icnomics
   Cam care ar fi asteptarile inflationiste pentru tari care trebuie pana la scadenta acestor obligatiuni sa fie deja in zona EURO? Dar revin dupa cum le spune numele Long-term interest rate for convergence purposes”.

   nu vorbim de dobanzi la 1 an, 2, 3 sau chiar 5 ani. In 10 ani toate aceste tari ar trebui, sau piata se asteapta ca toate sa fie deja in zona euro. Astfel nu este nevoie de nicio asustare pentru ca toate folosesc acelasi numitor comun.

   Presupunad ca ai dreptate, dinamica este un alt element important. In 2012 in toate celelalte tari costul finantari a scazut pe cand la noi a crescut.

 2. Domnule Chitu
  In cazul romanesc nu este posibila o scadere a dobinzilor datorita structurii detinatorilor datoriei publice (datele din buletinele periodice a MF ) Peste 90 % din datoria statului e in mana strainilor . Direct dar si indirect (prin filialele bancilor straine din tara)

  http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buletin/executii/Evol_datguv_confUE_ROM_oct.pdf

  Gospodariile populatiei detineau in octombrie 2012 cifra ridicola de 337 milioane lei din datoria generala de 211,914 miliarde lei . Ca urmare si in lipsa unei politici care sa incurajeze/ stimuleze economisirea cetatenilor ,crearea de banci autohtone puternice , combinat cu problema deficitelor guvernamentale perene , statul e la mina finantiatorilor externi . Care cer dobinda mai ridicata decit media tocmai datorita neincrederii in intreaga clasa politica . Lipsei evidente a unei strategii nationale in oricare domeniu .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s