Despre proiectul de buget pentru 2013

In prezentarea bugetului pentru 2013 mi-au atras atentia doua afirmatii: este un buget pro-crestere economica si reprezinta o noua filosofie in materie de finante publice.

Cum ne dam seama daca aceste afirmatii sunt adevarate? Pana nu se termina2013 nu avem cum sa stim cu adevarat. Totusi, istoria economica ne ajuta. De exemplu un buget care pune accent pe investitii in detrimentul cheltuielilor cu personalul s-a demonstrate ca duce la crestere economica sustenabila pe termen lung. Asadar, un mod de a testa afirmatiile de mai sus este sa ne uitam la evolutia importantei investitiilor versus alte cheltuieli in buget si sa vedem daca 2013 o sa fie diferit.

Graficul urmator prezinta aceasta evolutie. Cheltuielile cu investitiile au ramas in jur de 10% din total cheltuieli si in 2013 ca si in anii precedenti. Asadar nicio schimbare aici.

RObudget1_Page_1

Un alt mod de a analiza bugetul este sa impartim cheltuielile in fixe si flexibile. Partea fixa cuprinde salarii, pensii, somaj etc, adica mai greu de scazut pe termen scurt mai ales in mijlocul unui ciclu electoral. Iar partea flexibila cuprinde acele cheltuieli care pot fi reduse pe termen scurt pentru a reduce deficitul bugetar si a asigura consolidarea fiscala (subventii, dobanzi, bunuri si servicii). Din graficul urmator reiese ca pana in 2012 s-a reusit o oarecare scadere a componentei fixe a cheltuielilor bugetare. Dar proiectul de buget pentru 2013 creste tocmai aceasta componenta, micosrand posibiliatea de manevra a guvernului in cazul unei surprize negative a cresterii economice. De exmplu, in cazul in care cresterea economica pentru 2013 ar fid doar 0.9% veniturile la buget ar fi mai mici dar cheltuielile nu o sa poata sa fie scazute pentru ca partea mai usor de negociat este din ce in ce mai mica.
Singura solutie este crestere deficitului bugetar sau/si a arieratelor. Mai mult cum 2014 este un an electoral, problema consolidarii fiscale si a revenirii cresterii economice pe termen lung se amana pentru 2015 cel mai devreme.

RObudget1_Page_2

In final sa ne uitam la ce inseamna bugetul pe 2013 pentru dinamica veniturilor si a cheltuielilor. Din urmatorul grafic reiese ca in 2013 se estimeaza o crestere nominala atat a veniturilor cat si a cheltuielilor – bieninteles datorata unei cresteri economice mai mari. Dar, in timp ce dinamica veniturilor scade aratand ca beneficiile cresterii TVA sunt aproape eliminate, dinamica cheltuielilor creste in 2013. Dupa 3 ani in care cheltuielile publice au crescut intr-un ritm din ce in ce mai scazut in 2013 cresterea cheltuielilor este la fel de mare ca in 2008.

RObudget1_Page_3

Concluzia? Structura cheltuileilor bugetului nu se schimba ba din contra se intrautateste. Creste partea fixa (salarii, pensii etc) si ritmul de crestere al cheltuielilor se dubleaza in timp ce ritmul veniturilor scade. Din pacate importanta mai mare data “entitlements” nu sustine teoria unui buget orientat catre creterea eocnomica.

In acelasi timp, bugetul pentru 2013 asa cum a fost prezentat nu arata neaparat o noua filosofie in finantele publice din Romania. Arata clar ca favorizeaza cheltuieli publice mai mari in general si cu salarii si pensii in special. Asadar, pentru 2013 bugetul mentine in mare aceeasi structura doar ca accentueaz partea de cheltueili cu salarii si pensii. In rest nicio surpriza.

Din punctul meu de vedere, evolutia structurii cheltuielilor bugetare arata ca bugetul din Romania nu este facut de guvern dar mai degraba de FMI. Din pacate FMI nu are un “track-record” prea bun in ceea ce priveste relatia dintre solutiile oferite si cresterea economica.

Surse: FMI, Ministerul de Finante, Florin Citu Advisory

Advertisements

8 thoughts on “Despre proiectul de buget pentru 2013

 1. Sunt de acord cu toate concluziile pe care le trageti in urma analizei graficelor de mai sus cu o remarca: bugetul pe anul viitor nu reprezinta neaparat viziunea FMI asupra finantelor Romaniei.
  Stiu ca FMI se bazeaza pe o filosofie economica de stanga, dar nici guvernul Romaniei nu e mai breaz. Mai mult, in evolutia in dinamica a datelor prezentate se poate observa scaderea cheltuielilor fixe asa cum le-ati numit dumneavoastra, iar FMI a participat si la formarea acelor bugete. Astfel, cred ca influenta majora in formarea acestui buget o are guvernarea actuala unde lipsa profesionistilor din componenta guvernului a dus la majoarea cheltuielilor fixe pe termen scurt si prezivionarea gresita a cresterii economice de anul viitor. Cred ca in momentul in care va fi clar ca statul nu poate sa sustina cheltuielile pe care si le-a propus, respectiv in toamna anului 2013, va sista cheltuielile pentru investitii in infrastructura si va alege supraimpozitarea veniturilor ridicate impreuna cu suprataxarea firmelor. E solutia clasica pe care economistii socialisti o cunosc.
  Efectele negative ale alocarii fondurilor bugetului in mod gresit le vom cunoaste in piata la sfarsitul anului. Speranta ramane o buna absorbtie a fondurilor europene, mai multe investitii straine, revitalizarea consumului intern si relaxarea creditarii companiilor. Dintre acestea cred ca doar punctul 2 si 3 au sanse mai mari de reusita.

 2. Am vazut ieri in ce postura penibila a fost pus ministrul economiei la B1TV.

  Gafa cea mai mare a lui a fost cand a zis ca el injecteaza bani in economie. Pai, banii respectivi au fost scosi din economie, pe urma urma au fost inapoi bagati in economie. Cu alte cuvinte, au fost distribuiti.

  Asertiunea lui e adevarata doar daca printeaza bani. Insa in cazul asta, valoarea reala a tuturor banilor din economie nu e neaparat mai mare pe termen mediu si lung din cauza inflatiei provocate de aceasta injectie.

  1. @Adrian
   Chiar si in cazul in care printeaza bani asteptarile inflationiste ridica randamentul la termen lung si astfel secotrul privat se restrange.

   Tot in emisiune am fost surprins cand la criticile mele mi s-a replicat: noi avem votul a 70% dintre romani. Am crezut ca vorbim intre profesionisti dar se pare ca acolo vorbeam cu un om politic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s