Romania nu mai entuziasmeaza pe nimeni

Problema politicilor economice de astazi, dar si din ultimii ani, din Romania este ca nu mai entuziasmeaza pe nimeni. Nu sunt coerente, nu sunt transparente, nu sunt predictibile dar mai ales nu entuziasmeaza.

Este adevarat ca entuziasmul poate duce la decizii irationale si cu costuri mari pe termen lung. Dar nu este singura cale. “cool heads” in functii de decizie pot mentine un nivel sanatos al entuziasmului pe termen lung.

Urmatoarele doua grafice surprind evolutia interesului investitorilorstraini pentru Romania.

Primul reprezinta volumele din piata valutara. Doua observatii, volumele au crescut cu cat exista mai mult entuziasm pentru economia locala. A doua observatie este ca acest entuziasm nu era intretinut de sistemul bancar local. Cele mai multe volume, ca si acum se faceau de catre clientii bancilor si nu de banci.

VolumePiata_Page_1

Al doilea grafic este mult mai relevant pentru ca se uita la piata monetara. Acolo se face pretul banilor care mai departe sunt imprumutati in economie. Sistemul bancar nu a fost niciodata cel care a sustinut prin propriile resurse economia. In perioada de entuziasm volumele tranzactiilor intre banci erau aceleasi ca si acum. Dar atunci stocul de bani era mult mai mare pentru ca exista un interes crescut pentru Romania.Exista incredere, exista speranta unui profit mai mare decat in alte tari. Ce vedem astazi este ca stocul de bani se apropie periculos de volumul tranzactiilor din piata interbancara. Acest lucru ne arata un adevar foarte dur: entuziasmul pentru calea aleasa de Romania de cativa ani scade si cu el scad si banii care ar trebui sa finanteze cresterea economica. In plus trebuie sa intelegem : banii conteaza pentru cresterea economica.

VolumePiata_Page_2

Daca vrem sa crestem trebuie sa regasim politici economice care sa-i faca din nou pe investitorii straini sa se uite la Romania. Trebuie sa aiba incredere si trebuie sa-i facem sa creada ca ce facem noi aici va crea profituri pentru ei mai mari decat in alte tari. Din punctul meu de vedere (si asa cum arata datele) politicile sociale nu sunt cele care-i entuziasmeaza pe investitorii straini.

Cateva solutii: politica fiscala bazata pe reguli nu pe discretie, politica monetara cu o singura tinta si adoptarea cat mai rapid a unui program de reforme transparent si foarte detaliat de adoptare a monedei EURO. Daca vrem sa-i entuziasmam pe straini trebuie mai intai sa gasim noi un proiect care sa ne entuziasmeze pe noi. Si in acest moment adoptarea EURO este singurul proiect care poate face asta.

Surse: BNR. Florin Citu Advisory

Advertisements

17 thoughts on “Romania nu mai entuziasmeaza pe nimeni

 1. Cu un guvern de stanga, care normal ca pune accent pe protectie sociala si cresterea implicarii statului in economie (slab temperata ed FMI), e normal ca investitorii sa fie reticenti.
  Iar daca nu oferi avantaj comparativ fata de tarile cu care concurezi pentru atragerea resurselor, e si mai greu, cu toata inapoierea tarii, costurile reduse cu forta de munca si mult clamata calificare relativ ridicata a acesteia.
  Adoptarea monedei Euro ar fi intr-adevar urmatorul proiect important de abordat, insa avand in vedere evolutiile din ultimii ani mai este atat de dorita si indicata? Va mai putea statul rezolva problemele fara importanta parghie a cursului de schimb? Si nu ne vom afla si noi in situatia tarilor sarace ale Europei care nu pot folosi deprecierea monedei proprii pentru cresterea competitivitatii exporturilor si sunt sufocate de exporturile Germaniei si vecinilor ei?
  Poate o restrangere a statului, o reducere a birocratiei, o stabilizare legislativa si a taxelor care sa nu mai bulverseze planurile de afaceri ale firmelor – ar fi cativa pasi elementari pentru moment, pana mai invata si guvernantii ceva macro-economie.

  1. @Paul
   Adoptarea EURO implica anumite reforme. Fara aceasta ancora cred ca nu vom putea convinge calsa politica din Romania(putere, opozitie) sa nu se mai uite la termen scurt si sa se gandeasca la termen lung.

   1. Stiu ca noi nu ne putem reforma decat cu impunere din afara, insa nici macar FMI nu a putut face prea mult in aceasta privinta.
    Din pacate suntem in cercul vicios al democratiei, partidele vor sa ajunga la putere, promit multe, si cand ajung acolo nu pot sa supere electoratul pentru ca vor fi trecute rapid in opozitie.

   2. @Paul

    Propaganda evz a mai facut o victima.
    PDL-ul a ajuns la putere promitand majorari salariale de 50% si indexari de pensii pana la nivelul pensiei medii din UE si din… galaxie.
    Ce au facut pe urma, stim cu totii… oameni de bun-simt si pupinbasisti… deopotriva. πŸ™‚
    Cei care vor cu adevarat stat minimal… suplu, blond trebuie sa propuna masuri plauzibile si in concordanta cu ceea ce doresc sa faca, lasand electoratul sa decida varianta cea mai buna.
    Una e sa spui ca reduci cheltuielile statului cu bunuri si servicii si altceva sa te bati cu pumnii in piept ca tai pensiile si salariile… sa moara saracii. πŸ˜€
    Dar sa castigi alegeri pe promisiuni de majorari si apoi sa tai… “element de ghena” scrie pe tine.

 2. Desigur ca adererea la moneda euro,necesita o reforma economica. Dar, nu in sensul in care vor politicienii europei ci o reforma de echilibru si de micsorare a distantei de evaluare fata de occident.Se face intotdeauna chiar daca vorbim de Europa, diferenta dintre Est si Vest.Oare nu Vestul a fost cel care a ingropat tarile estice in saracie lasadu-le prada counismului,in urma razboiului ? Cei care au stiut si au facut programe pe termen lung ,au fost americanii si marile puteri care au ingropat pentru a doua oara tarile estice.Exceptia facand-o Germania care nu a vrut sa accepte ca sora ei estca safie lasatade izbeliste si a facut reunificarea “prin daramarea zidului”…! Si pentru ca tot vorbim de programe de reforma economica, as propune unul mai indraznet prin care investitorii straini sa fie multumiti dar lafel si angajatii.iar fondurile la buget sa creasca. Marirea gradata anuala pe termenul unei legislaturi a salariului minim pe economie si micsorarea taxei pe profit a investitorilor care fac acest lucru. Micsorarea TVA la produsele de baza.Simplficarea sistemelor de impozitare a imvestitorilor,inasprirea legislatiei pentru cei care incearca sa fraudeze statul.Pedepsirea reala a celor care au angajati la negru cu ani de inchisoare,un an la fiecare angajat.Obligatia pentru fiecare angajator sa aiba un personal propriu de SSM iar daca plateste la o firma acreditata sa aiba angajata cel putin o persoana care sa supravegheze aplicarea normelor pentru a nu mai exista pierderi de vieti.Angajatorii care incalca regula sa nu mai aiba dreptul de functionare in domeniul respectiv.Micii meseriasi,sau producatori individuali sa nu plateasca impozit pe profit pe profit pana la o suma egala cu dublul salariului minim pe economie.Cei care sunt prinsi real nu banuiti sa faca munca in folosul comunitatii cate o luna pentru fiecare 1000 de roni. Inovatorii sau inventatorii persoane fizice care vor sa-si puna in aplicare o teorie in tara sa fie lasati fara niciun fel de aprobare pentru a demonstra fiabilitatea,in afara cazului cand este vorba de domeniul explozibil sau armament.Cel care incalca (regula) fie persoana fizica fie funcionar public sa fie sanctionat cu inchisoare 1 an, iar daca este vorba de mita 1 an penru fiecare suta de lei. Scaderea accizelor a importuri de petrol si gaze si la derivati. Marirea taxelor pe profit la importtatori de produse alimentare si blocarea exporturilor la produsele alimentare de baza timp de 5 ani cu scaderea taxelor pe profit.Marile supermarcheturi sa aiba obligatia sa comercializeze 40% din produse din productia interna la alimente si fructe,nu cum fac la ora actuala scriind “gusturi” romanesti.Si as putea sa continui.Problema este alta.Nimeni nu doreste sa mearga bine Romaniei,mai ales celor de la FMI care doresc indatorarea tarii cat mai mult posibil.

 3. http://www.cotidianul.ro/ilie-serbanescu-ponta-ca-si-boc-lustruieste-pantofii-fmi-204223/
  eu cred ca trecerea la euro ar fi un dezastru pentru romania, avand in vedere diferenta de productivitate intre ea si tarile ue din zona euro.pana si grecii vreo 10 milioane ,produc aproape 200 de miliarde de euro si asta pe hartie , dar in realitate nimeni nu stie cat, ca acolo nimeni nu iti da chiatanta pe nimic.
  chiar am ramas uimita ca spui asta cu trecerea la euro, acum cand toata lumea tipareste bani.

  1. @Gabriela
   Anul trecut am scris pentru SAR o analiza unde arat ca nu este optim pentru Romania sa adopte EURO acum. Ce spun eu este ca adoptarea euro este singura ancora pe care putem sa o folosim pentru a forta reformarea Romaniei. Asa cum am facut cu aderarea la UE.

 4. eu ma gandesc din ce in ce mai mult ca reformarea care s-a facut prin aderare se vede cel mai mult in in averile celor care au legatura cu politicul si in rest beneficii au fost in schimbarea mentalitatii doar pentru cei ce au lucrat in afara.
  daca ar fi sa gandin contrafactual , ce crezi tu ca s-ar fi intamplat daca nu am fi privatizat resursele si finantele si am fi adus doar manageri din afara?castigul financiar al acestei tari ar fi fost mai mare , sau mai mic, asta si in conditiile in care nu ne-am fi euroizat atat?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s