Vesti bune pentru piata dar proaste pentru guvern

“Romania is eligible for entry into the JPMorgan GBI-EM Index Series, and is “currently slated for inclusion” in the March 1 rebalance, the bank said in an e-mailed note today. Inclusion, which is subject to final determination, will be in a phased approach over a three-month period ending May 1. Romania’s weighting on completion is estimated at 0.54 percent in the GBI-EM Global Diversified index, according to the note.”

Sursa Bloomberg

Introducerea obligatiunilor emise de Ministerul de Finante in acest index reprezinta cel mai bun lucru pentru piata financiara locala. Romania o sa fie mult mai vizibila si mult mai accesibila investitorilor straini de portofoliu.

Dar ce este bun pentru piata nu este bun pentru guvern. O piata a obliatiunilor de stat mai mare si analizata de mult mai multi invesitori o sa fie si mai putin toleranta la derapaje de politica fiscala si monetara. In acelasi timp o piata mare nu poate fi usor controlata astfel semnalul o sa fie imediat si foarte greu de manipulat.

Romania are nevoie de aceasta promovare mai mult ca oricand pentru asa cum aratam ieri aici interesul investitorilor straini este la minim.

Advertisements

4 thoughts on “Vesti bune pentru piata dar proaste pentru guvern

  1. Uite ca apare lebada neagra!!!!Leul la 4,3!!!!!!!!!!!Putem noi ca oameni sa anticipam viitorul?Ca sa dau un citat dintr-un celebru magician:)

  2. Petrolul tinde spre 100 deci e normal ca BNR sa lase leul sa se aprecieze pt ca altfel sare rau inflatia.Nu cred ca la petrol 100 usd sau peste isi permite sa lase euro la 4,6 cum era in vara cand petrolul era 80 usd si inflatia mica.E o simpla observatie de nespecialist 🙂

  3. Vestile sunt bune pentru “investitori” in nici un caz pentru guvern sau pentru romani. Singura noastra sansa de dezvoltare si restructurare ar fi constransi de imprejurari. Deschiderea curelei la creditare nu inseamna decat intoarcerea in urma cu 4-5 ani cu diferenta ca acum avem o rata de indatorare mai mare si un trend al cresterii datoriei cu totul altul si de asemenea scaderea investitiilor in economia reala datorita crizei. Deci o gramada de bani mai putin ieftini decat acum, ce poate sa insemne vesti bune pentru piata?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s