FMI vs. Romania, o sceneta pe banii nostri

Inca nu-mi este clar daca show-ul la care am asistat cu totii intre FMI si autoritatile romane a fost aranjat sau am asistat la o disputa reala. Tind sa cred ca am fost toti dusi de nas. Din punctul meu de vedere am asistat la o rutina ieftina de film American: politistul bun versus politistul rau. De ce spuna asta?

Cateva motive.

In primul rand FMI ca institutie internationala nu intra in dispute de aceste gen chiar si in culise. Reputatia acestei insitutii este mult prea importanta si nu vrea sa fie vazuta niciodata ca o institutie “inflexibila, fara scrupule, doar interesata de propriile profituri”. FMI trebuie sa ramana in ochii cetatenilor ca o instutie care te salveaza atunci cand situatia este cea ma dificila. Altfel nimeni nu ar mai apela la FMI. S-ar impurmuta de piata internationala, poate la un pret mai mare dar fara presiuni directe in ceea ce priveste reformele, constructia bugetara etc.

In al doilea rand situatia de acum nu este cu nimic diferita fata de ultimele vizite ale FMI. Si chiar daca ne uitam la perioada in care echipa actuala a FMI a vizitat Romania vedem ca problemele discutate in aceste zile sunt aceleasi ca si acum 4 luni, 6 luni sau 12 luni. Totusi, echipa FMI a recomandat ca Romania sa aiba acces la finanatare si implicit a apreciat ca guvernul Ponta a indeplinit obiectivele din program. Mi se pare o lipsa foarte mare de pragmatism (sau realism) aceasta graba pentru a face reforme structurale in urmatoarele 2 luni dupa ce ai fost de acord cu progresul reformelor in ultimele 12 luni. Iar FMI nu poate sa fie suspectata de lipsa de pragmatism (poate doar de lipsa de realism). FMI stie foarte clar ca Romania nu poate sa implementeze reforme structurale in urmatoarele 2 luni fara un cost major pentru economie, cost pe care nimeni nu vrea sa si-l assume acum.

In al treielea rand mesajul de final al FMI in care toate lumea se impaca si se acorda inca 2 sau 3 luni pentru atingerea obiectivelor imi spune foarte clar ca suntem in fata unei farse. Datele sunt dezastruaoase. Din 17 obiective am indeplinit 6.

Un exemplu de obiectiv atins: s-au publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii situatiile financiare ale spitalelor. Prin comapratie: s-a depasit executia bugetara cu 3 miliarde RON in decembrie (deficit de 3% cand in program era de 2.2%), arieratele au fost mai mari cu 3.5 miliarde RON, inflatia mai mare cu un procent si bineinteles lista lunga de firme care inca nu au fost privatizate.

Este foarte clar ca acordul nu are nicio sansa sa fie inchis decat daca FMI accepta obiective pe jumatate realizate si promisiuni. Era clar in Septembrie 2012 cand a fost trimisa ultiam scrisoare de intentie si este clar si acum. Sansa noastra este ca nici pentru FMI nu este bine sa aiba un acord care nu se incheie. Asadar, ma astept ca in Iunie 2013 sa inchidem acordul acesta cu FMI. Sa fim laudati pentru efort si sa ni se spuna ca nu avem nevoie de un alt acord. In asa fel toata lumea pare ca a castigat. Romania a “absolvit” cursurile FMI si poate acum sa stea pe propriile picioare.

Din pacate pentru noi toti „stampila” FMI nu ne scapa de reforme. Trebuie sa intelegem ca reformele aparatului public le facem pentru noi si nu pentru FMI. Daca vrem sa fim in competitie cu Germania, Suedia, Olanda, Anglia etc trebuie sa ne reformam. Trebuie sa devenim competitivi si flexibil si asta nu se poate face cand ai arierate de 3% din PIB si 30% din angajatii din economie la stat. Altfel, vom ramane una dintre cele mai sarace tari din UE pentru ca toate celelalte tari s-au reformat deja, inlcusiv Bulgaria.

Nota:Se vorbeste foarte putin de lipsa reprezentantilor CE de la conferinta de presa de azi. Acordul cu CE se inchide in 31 Martie 2013.

P.S. Inca o dovada ca am asistat la o farsa. FMI tocmai a publicat pe site concluziile discutiilor din Romania si cresterea economica estimata pentru 2013 a ajuns iar la 1.6%. Azi dimineata era 1.5%.”
In 2013, growth is projected to pick up to around 1.6 percent, …” FMI

Advertisements

11 thoughts on “FMI vs. Romania, o sceneta pe banii nostri

 1. 1. “In al doilea rand situatia de acum nu este cu nimic diferita fata de ultimele vizite ale FMI”
  Pai tocmai asta e problema: ca nu s-a facut nimic din ce s-a asumat.

  2. “Totusi, echipa FMI a recomandat ca Romania sa aiba acces la finanatare si implicit a apreciat ca guvernul Ponta a indeplinit obiectivele din program”
  Cind a zis FMI chestia asta? Citez: “A: Tintele ratate au fost: deficitul pe cash pt 2012, arieratele, si rezervele Bancii Centrale.” Si pe linga astea managementul privat la companiile de stat, reforma sanatatii, arieratele, etc. Deci guvernul nu si-a indeplinit obligatiile. Si fix din cauza asta se amina verdictul cu citeva luni, pentru a da timp guvernului sa faca ce n-a facut asta vara. Chiar tu spui mai jos “In al treielea rand mesajul de final al FMI in care toate lumea se impaca si se acorda inca 2 sau 3 luni pentru atingerea obiectivelor imi spune foarte clar ca suntem in fata unei farse. Datele sunt dezastruaoase. Din 17 obiective am indeplinit 6.”

  1. @Bogdan

   FMI a avut sansa sa fie mai dur pe tot parcursul acestui acord. Chiar si in Septembrie dupa episodul Oltchim a ales sa inchida ochii. Asa va face si in Iunie.

   Idea este ca nu se va face nimic in urmatoarele 2 luni si FMI stie asta. Daca FMI vroia reforma in Romania putea sa impuna asta si acum. In schimb a oferit inca 3 luni pana se intruneste board-ul si vom incheia acest acord. Si gata.

   1. Aaa deci asta vrei tu sa subliniezi. Acu inteleg unde bati.
    Pai… avea sansa sa fie mult mai dur, dar ar fi riscat sa nu obtina nimic. De fapt FMI a fost dur, dar nu in public. Faptul ca s-au blocat banii, faptul ca nenea ala de la FMI declara ca
    “Q: Sintem in acord sau in afara lui?

    A: Guvernul ia masuri pentru a-si atingele tinte. Mai are nevoie de timp. Pentru ca noi consideram ca sint seriosi, cred ca ar trebui sa le dam timpul necesar pentru a le implementa. Deci nu putem spune nici ca sintem in acord, nici in afara lui.”
    … e deajuns de dur. Probabil li s-a pus in vedere ca daca pina-n iunie nu se vad progrese credibile, FMI isi ia jucariile si pleaca.

    Doar ca baietii astia de la FMI nu-s interesati sa faca tam-tam in presa. Sunt tehnocrati obisnuiti cu dicutii tehnice. si-s Si eu sunt convins ca

 2. Contextul de acum e altul. Campania electorala s-a terminat, alegerile parlamentare au avut loc in 9 decembrie. Avem o majoritate parlamentare recent votata, confirmata de alegatori si un guvern care se pregateste sa guverneze pentru urmatorii 4 ani. Mesajul FMI nu putea fi decat acum si nu mai tarziu: perioada de gratie s-a terminat; sau se respecta cele convenite, sau nu mai avem acord.

  1. @Andreia

   Nu cred ca vrei sa spui ca FMI face evaluari in functie de ciclul electoralal? asta ar insemna ca influenteaza implicit procesul electoral din Romania.

   Sa prespunem ca ai dreptate. Ce se poate face in 3 luni din lista lunga de restante? plata arieratelor de 11.5 miliarde RON? privatizarile? sunt asa de multe ca guvernul o sa fie coplesit. Asta in conditiile in care nu are bani pentru platile curente in sanatate, invatamant, sau dezvoltarea de infrastructura etc. Guvernul roman, cu girul FMI, a ajuns la un deficit de 3% din PIB in 2013. A aprobat un buget cu cheltuieli mai mari pentru 2013, tot cu girul FMI, bazat pe o crestere economica a carei estimare azi creste maine scade si pe dublarea veniturilor din fonduri UE. Nimic nu s-a schimbat, FMI doar incearca sa inchida acordul cat mai repede si sa scape.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s