Guvernul taxeaza sectorul privat pentru a sustine salariile din administratia publica

Am fost impotriva cresterii salariilor din sectorul public inca de la inceput. Nu doar pentru ca teoria si practica economica spun ca o consolidare fiscala prin reducerea cheltuielilor cu salariile duce la crestere economica. Si nici pentru ca sectorul public a ajuns in Romania sa angajaze 30% din forta de munca fata de 18% in 2004. Am avut si atunci ca si acum un argument mult mai simplu: redistribuirea unei parti a veniturilor dinspre admnistratia publica catre invatamant si sanatate.

Dupa cum se vede in graficul de mai jos salariile din administratia publica au fost tot timpul mai mari in medie decat cele din restul economiei. Iar dupa ultimele cresteri din 2012 aceasta diferenta a crescut. Daca guvernul chiar vroia sa ajute pe cineva care avea nevoie era foarte simplu sa taie din veniturile adiministratiei publice si sa le transfere la invatamant si sanatate. Dar guvernul nu a ales aceasta solutie. Din pacate pentru noi a ales solutia care o sa ne coste cel mai mult: taxarea sectorului privat pentru a mentine salariile din administriatie la un nivel mult mai mare decat in restul economiei. Asa se explica de ce pozitiile din administratia publica sunt cele mai cautate.

Salarii

Am mai scris despre asta aici

Advertisements

9 thoughts on “Guvernul taxeaza sectorul privat pentru a sustine salariile din administratia publica

 1. am citit ce scrii aici is te-am urmarit si la soviani.din cate imi amintesc eu la englezi si germani proprietatea e taxata pana la 4% in timp ce la noi reparezinta doar 0,7%din pib.un francez ce a scris vreo mie de pagini despre impozite si taxe a spus ca frantei i-a mers cel mai bine atunci cand proprietatea si munca au fost taxate in mod egal. eemplu la noi.eu platesc impozit pe casa dous sute lei.pai as putea intr-un an sa platesc si patru nu e grav asa o cheltuiala.altii foarte bogati sunt convinsa ca platesc sume de mizerie pe casa foarte scumpe si pamant.aici e loc de marire de impozite cat cuprinde.mai spui tu ca la stat salariile sunt mai mari ca la privati.vorbe…pe hartie.la privati restul e in mana.un absolvent de facultate la stat ia 700 de lei,,un profesor stagiar vreo 8oo.cine crezi tu ca va rmane in sistem in viitor.doar nulitatile.restul pleaca afara.stii cand aud oamenii spunand rece, economic asa ceva, ma gandesc ca economia este ….si viata.

  1. Compara salariile de la stat cu cele “oficiale” din privat. Si vass facea aceeasi gafa, dar ea avea interese directe sa mute banii de la salarii in “investitiile” de partid.

   Netaxarea proprietatii este cauza principala a bulei imobiliare din Romania… de +1000%. Dar “economistii universitari” din Romania sunt adepti ai scolii austriece si se plang ca nu pot publica in afara pentru ca “stii si tu ca te greu e”… sa publici neofeudalisme in secolul al XXI-lea. Asa se face ca n-au acces decat in fituici cotate 0.3 ale sectei Mises. (Deci eu sunt comunist đŸ™‚

   @Florin Citu

   Spre deosebire de asteptarile lui iconomics in privinta “razboiului valutelor”, eu vad prabusiri crancene. Atunci se vor ajusta si bulele bugetare cum e cazul administratiei de la Bucale. Dar nu se va face prin scaderi salariale, ci prin eliminarea posturilor fantezie generate de clicile politruce… de la diverse sectii ANAF pana la 256 de agentii guvernamentale care paraziteaza bugetul de stat. .

   1. Domnule Citu ,
    nu stiu citi din cei care posteaza aici au propria afacere, eu sunt unul din cei care are.
    Personal consider ca aici e una din marile probleme ale Romaniei, existenta unui aparat bugetar supradimensionat si de cele mai multe ori si arogant vis a vis de cei care contribuie prin taxe la salariile lor.
    Sa mai dispara din bugetari, sa scada taxele pe salarii si sa vedeti minune cum or sa creasca acestea la”alb”.
    Ca sa citez pe ce-l care a spus-o initial, atita vreme cit taxele pe salarii vor fi mai mari decit “evaziunea ” legala: 16+16% , nimic spectaculos nu se va intimpla.

  2. @gabriela

   Nu cred ca ne putem compara cu Franta, sau cu orice altatara dezvoltata. Romania are nevoie de capital, aceste tari il exporta. De fapt Romania are nevoie ca toti factorii de productie sa fie cat mai productivi. Taxarea distorsioneaza, mai ales cand este facuta de pe o zi pe alta fara transparenta. Am vazut asata pe pielea noastra in 2010.

   Referitor la nivelul taxelor nu cred ca exista o formula magica. Intodeauna ni se va parea ca bogatii platesc mai putin. Dar in tarile unde donatiile sunt deductibile din venitul impozabil observam ca bogatii doneaza cei mai multi bani, si nu restul societatii.

   In ceea ce priveste salariile, eu folosesc date oficiale. De ce nu vorbim si de banii din meditatii care nu sunt impozitati sau micile atentii din sanatate? Dar eu nu am spus ca nu trebuiau marite salariile din invatamant sau sanatate. Am spus ca trebuiau taiate cele din administraatia publica (managerii companiilor de stat cu pierderi de exemplu) si crescute cele din invatamant si sanatate. In acest mod nu era nevoie sa mai taxezi sectorul privat.

 2. Probabil se merge pe ideea ca bugetarii cu salarii marite cresc consumul de produse mentinand ocurile de munca din privat.Pe de alta parte cresterea salariilor la stat si stagnarea sau scaderea lor in privat ar tine inflatia sub control.Plus interesele de vot pt ca bugetarii si pensioarii asigura majoritatea la alegeri đŸ™‚

 3. Dl. Citu,
  De foarte multe ori sunt de acord cu ceea ce sustineti dvs., dar in acest caz depinde la ce teorii economice va referiti dumneavoastra. De exemplu urmatorul paragraf nu este in favoarea celor sustinute de dvs.: “Keynes rejected the idea that cutting wages would cure recessions. He examined the explanations for this idea and found them all faulty. He also considered the most likely consequences of cutting wages in recessions, under various different circumstances. He concluded that such wage cutting would be more likely to make recessions worse rather than better.[9]

  Further, if wages and prices were falling, people would start to expect them to fall. This could make the economy spiral downward as those who had money would simply wait as falling prices made it more valuable—rather than spending. As Irving Fisher argued in 1933, in his Debt-Deflation Theory of Great Depressions, deflation (falling prices) can make a depression deeper as falling prices and wages made pre-existing nominal debts more valuable in real terms.”
  Sa nu uitam totusi ca marea parte din acest sector de populatie este datoare la banci si nu este cazul sa va amintesc dvs. riscul cresterii creditelor neperformante.
  Eu sper ca ati citit Lebada neagra, din care imi permit sa va readuc aminte un exemplu de medii nerelevante: Daca luam venitul lui Bill Gates si al altor 99 de persoane cu un salariu minim si facem o medie, este clar ca media este aproape de venitul lui Bill Gates. La fel si in exemplu dat de dvs. cu exim bank. daca nivelul salariului mediu este dat de 1000 de persoane raportat la 1 milion de salariate. Atunci in opinia mea este nevoie de o omogenizare a salariilor eliminand extremele ceea ce ar duce in final la ceea ce spuneti dvs. si anume reducerea cheltuielilor salariale, dar asa cum ati prezentat-o dvs. suna ca si taierea din 2010 aplicata fara exceptie ceea ce nu a dus la o crestere economica.

  1. @sebaghe

   Alberto Alesina are mai multe lucrari chiar pe efectele crizei recente care arata ca o consolidare fiscala prin reducerea salriilor din sectorul PUBLIC duce la crestere economica. Keynes se referea la salarii in general.

   Ce am incercat eu sa arat este ca nu era nevoie de o taiere/crestere a tuturor salariilor din sectorul public. Era nevoie doar de o redistribuire de la administratia publica la sanatate si invatamant. In acest mod ajungeam a omogenizare,sau mai bine spus salariile din secotorul public sa fie in jurul mediei din economie.

  2. @sebaghe
   1 milion de lei pentru un salar e perfect normal daca tu ca director cresti activele bancii + profitul bancii cu mai mult de 1 milion de lei. Atunci salarul e perfect justificat. Altfel nu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s