Nu am motive sa-mi schimb estimarea pentru crestere econonmica in 2013

Nota: Acest post a fost publicat pe 29 Octombrie 2012. In graficul 2 in rosu estimarile Florin Citu Advisory iar cu negru cele ale FMI. Inca de atunci estimam cresterea economica 0 pentru 2012. Raman la parerea ca 2013 nu poate sa produca crestere economica pozitiva in conditiile actuale. Mai mult primul grafic arata clar ca FMI nu a estimat corect dinamica PIB in niciun an din 2009 si pana astazi, astfel probabilitatea este foarte mica sa aiba dreptate in 2013.

Ce scriam atunci :
Cel mai recent raport al FMI face o analiza corecta a economiei Romaniei. Din pacate sufera la capitolul solutii si estimari. In cel mai recent raport ECONOMIA publicat in 29.10.2012 de FLORIN CITU ADVISORY luam analiza FMI si aratam ca exista o probabiliate mai mare pentru un scenariu pesimist decat scenariul de baza prezentate de FMI si care este legatura intre PIB-potential, arierate si deficit bugetar. Tot in raport se face o analiza a informatiilor oferite de indicatorii de incredere si agregatele monetare in legatura cu perspectivele de crestere economica. Pe tot parcursul raportului explicam care sunt implicatiile pentru investitori si consumatori.

Graficul de mai jos, preluat din raport arata evolutia PIB si estimarile facute de FMI in fiecare raport. Nu acuratetea ne intereseaza, desi FMI a ratat fiecare estimare. De fapt nimeni nu poate estima corect viitorul.  Mult mai intersanta este informatia pe care o cuprind aceste estimari despre PIB-ul potential. In opinia noastra un estimarea eronata a unui PIB-potential prea mare a dus la estimarile gresite ale FMI de pana acum.

Al doilea grafic arata un scenariu mult mai realist luand in calcul informatiile pe care le ofera FMI in raport.

Merita recitit: Recesiune in 2011?

Florin Citu a infiintat FLORIN CITU ADVISORY , firma independenta de servicii financiare care ofera analiza economica si consultanta pentru institutii publice, private si investitori. Mai multe detalii pe site-ul firmei.

Advertisements

5 thoughts on “Nu am motive sa-mi schimb estimarea pentru crestere econonmica in 2013

  1. O sa atragem fonduri europene :).Le cofinantam din noile impozite pe gaini :).Deja se lucreaza la un mare magnet pt fonduri la Institutul de fizica de la Magurele :).Toti banii europeni vor da navala :).Cursul va fi sub 4 adica 1 leu=4 euro :).Dupa care m-am trezit 🙂

  2. ai pus in calcul “curency war”…. ? daca ia avant… in asia plus vest… poate .. poate situatia ro sa fie mai putin neagra….

    1. @iconomics

      Dupa primele salve de tun o sa-mi ajustez estimarile. Chiar si atunci, crezi ca o sa fie asa de puternic efectul incat sa elimine efectul negativ al deciziilor de politica economica interna?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s