Raport SAR: România s-a prefăcut că respectă acordul FMI, cu permisiunea FMI (2009-2012 inlcusiv)

Raport SAR: România s-a prefăcut că respectă acordul FMI, cu permisiunea FMI
România nu a implementat niciuna din sugestiile FMI şi doar a mimat reforma economică în perioada 2009-2012. Aceasta e concluzia la care ajunge economistul Florin Cîțu în urma analizei prezentate în raportul SAR care va fi lansat joi, ora 14. 00, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene din Bucureşti. Raportul demonstrează că în România nu a avut loc o consolidare fiscală şi nici austeritate, în accepţiunea clasică a celor două concepte şi consideră că evaluarea acordului de către FMI ca un succes nu are acoperire.
Singurul obiectiv atins din acordul cu FMI a fost deficitul bugetar, dar şi acela prin creşterea arieratelor guvernului, autorităţilor locale şi companiilor naţionale. Majorarea dramatică a arieratelor, creşterea taxelor, dublarea datoriei publice, precum şi revizuirea în favoarea administraţiei de la Bucureşti a tuturor ţintelor au făcut creşterea economică – şi aceea prognozată cu optimism de către FMI- improbabilă.
Analiştii SAR vor dezbate joi cu membrii guvernului dacă acordul merită reînnoit sau nu. FMI va trage propria sa concluzie în luna iunie a acestui an.
În tabelul următor sunt prezentate, pentru exemplificare, ţintele iniţiale ale arieratelor guvernului şi autorităţilor locale şi cum au fost ele revizuite în timp.
Tabel Ţinte arierate (variaţii) guvern şi autorităţi locale în miliarde RON

grafrapSAR

Sursa: FMI

Asta este stirea. O sa am o prezentare pe site joi cu mai multe detalii. Totusi trebuie remarcat, ca singurul an in care s-a incercat reforma a fost 2011. Din tabelul de mai sus se vede ca este singurul an in care tinta arierateleor a fost scazuta de la o vizita la alta aratand ca statul incerca sa plateasca din facturi. Toata prezentarea joi.

Advertisements

One thought on “Raport SAR: România s-a prefăcut că respectă acordul FMI, cu permisiunea FMI (2009-2012 inlcusiv)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s