Guvernul trebuie sa reduca taxele ACUM!

Economia Romaniei nu isi revine. Va prezint mai jos trei motive pentru care taxele trebuie sa scada IMEDIAT daca vrem sa iesim din perioada asta de stagnare/recesiune.

1) Datele de pana acum si toate estimarile publice arata ca 2013 o sa fie un an in care eocnomia UE/zona euro o sa scada.
Grafciul urmator arata contributia cererii externe la PIB-ul Romaniei. Atat in 2011 cat si in 2012 contributia a fost negativa desi economia acestei zone a inceput sa scada in partea a doua a lui 2012. Astfel in 2013 ar trebui sa ne asteptam tot la o contributie negativa.

MotiveTAXEreduse_Page_1

2)Nici pe cererea interna nu ne putem baza. Desi estimarile BNR pentru un deficit de cerere s-au imbunatatit fata de Noiembrie 2012 ele raman cu mult sub cele din Februarie 2012. Astfel, in continuare resursele raman neuitilizate in economie, si din pacate perioada pana cand BNR estimeaza ca acest deficit de cerere o sa fie eliminat s-a prelungit din nou.

MotiveTAXEreduse_Page_2

3)In prezentarea mea de la BNR de ieri spueneam doua lucruri: cred ca suntem aprope de punctul critic pentru creditele neperformante si sistemul financiar bancar intra intr-o perioada care va dura cativa ani de restructurare. Ambele inseamana creditare redusa a economiei si implcit crestere economica mai mica. Graficul de mai jos arata nu numai ca sistemul financiar nu crediteaza economica (M3 rata de crestere anuala) dar si ca cererea pentru numerar din economia a scazut. Altfel spus indicatorii monetari arata o economie care se restrange.

MotiveTAXEreduse_Page_3

MotiveTAXEreduse_Page_4

Advertisements

16 thoughts on “Guvernul trebuie sa reduca taxele ACUM!

 1. Da… romantic… “guvernul trebuie sa…”

  Unde sunt aparatorii statului de drept care preferau pierderea suveranitatii de frica incompetentei guvernului?

  In conditiile actuale titlul corect ar fi… “FMI-ul trebuie sa reduca taxele ACUM!”

  Bineinteles, “trebuie” in cazul in care vor crestere economica, dar daca urmaresc doar maritarea resurselor, negocierea falimentului asigura discount-uri generoase pentru grupurile de interese.

 2. lasa , nici o grija, ca avem depozite la banci cu gramada , o sa stie gasca comnisto-uselista ce sa faca in timpuri de restriste ca sa-si rasplateasca votacii !

  1. Cred ca a vrut sa spuna cum a majorat Pogea, ministrul de finante de dreapta, CAS-ul… si cu cat tam-tam a anuntat idolul lui, exponentul “dă dreapta”, Băs, TVA-ul.

   Realitatea nu conteaza, la hotnews si contributors e cu varanu’/votacii/statul de drept, iar șterșii pe creier au absorbție bună în… burete.

 3. Astia se uita sa creasca taxele si mai mult
  Din pacate, efectele impozitului pe cifra de afaceri aplicat firmelor care au cifra de afaceri sub 220 000 de lei se va vedea peste 18 luni, atunci cand se va constata ca nu sunt locuri de munca si ca economia a continuat sa scada.

 4. Florin, buna idee dar cum convingi ca asa ceva este cu adevarat nevoie? Ar trebui sa incerci si putina micro… chestia macro uneori nu este suficient de palpabila ca sa fie inteleasa de factorul politic. Poti sa iei variate ramuri ale economiei si sa faci un calcul simplu…. care e puterea de cumparare si la ce pret? Daca te uiti la costul unei firme per total taxele sunt +/- 70% deci costul de departe cel mai important. Pe diferite ramuri ale economiei (asumat plata corecta a taxelor) intrebarea este CARE ESTE NIVELUL DE TAXARE care ar face aceste ramuri profitabile si astfel ar permite marirea productiei, angajare de personal suplimentar etc etc si deci o repornire economica sustenabila? (Evident aici este nevoie si de finatrare suplimentara in paralel si asta ar necesita o decizie politica, sistemul bancar cu capital majoritar extern probabil e interesant sa isi vada banii repatriati…..)
  Cutitul a ajuns cu adevarat la OS… probabil in noua constitutie ar trebui trecuta o definitie adevarata a INVESTITIEI.. si anume INVETITIE = ceva ce aduce profit contabil CLAR… restul e beneficiul real iluzoriu… Suntem prea saraci sa mai continuam sa investim putinii bani in panselute, parcuri, bazine de inot, patinoare si infrastructura in localitati fara nici o sansa economica viitoare.

  1. @i-conomics

   Nu ai ce sa le zici la politicieni, pentru ca ei nu vor sa schimbe sistemul. Inca o duc bine mersi in actualul sistem. Ei doresc sa mentina sistemul cu orice pret si sa il lase mostenire urmasilor lor.

   Ei cred ca daca fac ce fac celelalte tari, pana la urma o sa iasa totul bine. Gandirea asta gresita o sa ii duca la pieire.

   1. @i-conomics
    “atitudinea ta defetista ajuta cu ceva?”

    Atitudinea mea realista vrei sa zici. Defetista ar fi daca tu ai propune o solutie viabila si eu as zice ca nu se poate aplica fara sa aduc argumente rationale. Insa dupa cum observati mai sus, argumentele sunt rationale, bazate pe situatia de fapt.

   2. Adrian… a nu face nimic = nereusita 100%! Pornnd de la premiza ca toti politicienii fura… nu ar fi oare mai bine ca cineva sa ii convinga ca ceea ce nu fura sa se materializeze in ceva benefic cu adevarat.. si nu in panselutze si infrastructura la nicaieri?

   3. @i-conomics
    “Pornnd de la premiza ca toti politicienii fura”
    Nu am zis asta. E suficient ca 50% + 1 sa doreasca mentinerea sistemului, si atunci o sa se mentina.

    “Adrian… a nu face nimic = nereusita 100%! ”
    Daca nu faci nimic, nu obtii nimic. zero actiune = zero rezultate. Insa, daca actionezi prost, obtii rezultate nereusite, deoarece faci mai mult rau decat bine.

    actiuni negative = rezultate negative

    zero > negativ

    E usor sa actionezi. Ceea ce e greu e sa actionezi cand trebuie. Spre exemplu, multi romani au actionat in 2007-2008 si s-au indatorat pe 20-30 ani. Majoritatea dintre ei erau mai castigati daca nu faceau nimic la momentul respectiv.

    Iar in cazul politicienilor, schimbarea e foarte improbabil sa vina de la politicieni, adica din interiorul sistemului. Schimbarea trebuie sa vina din exteriorul sistemului initial.

  2. @I-conomics
   Eu cred ca prblema lor este exact la nivel macro.Ei nu inteleg cu reducerea de taxe ajuta economia in ansamblu. La nivel micro sunt sigur ca si ei stiu situtia mai ales ca si din actualii ministrii de la finante sunt oameni cu firme.

   De fapt sunt sigur ca este ceva mai profund. oamennii de la butoane nu CRED in economia de piata. Nu CRED ca economia de piata va duce la rezultate mai bune decat deciziile lor. Ei nu CRED ca un sistem economic bazat pe competitie creste bunastarea tuturor. De aici si lipsa reformelor si mentinereea controlului resurselor in mainile statului.

   Cand o sa avem un om care chiar crede in economie de piata o sa avem si reforme pana atunci nu. Eu cred totusi ca merita sa le aratam si varianta mai buna chiar daca ei nu o iau in seama. De asta tot scriu pe aici.

   1. Florin.. o intrebare la care sunt curios cum raspunzi…. Poti avea o economia de piata adevarata daca tranzactiile sunt obligatoriu facute in monede a caror cost si cantitate este dictata centralizat?

   2. @i-conomics
    Da, buna intrebar: competitie in toate produsele mai putin bani. Consider ca nivelul urmator este competitia banilor. Bancile centrale au aratat ca nu sunt independente si natural ne vom muta catre competitia banilor. Deja putem sa aflam care o sa fie rezutlatul final: cel mai “bun” ban o sa castige. In romania este clar ca euro domina in competitia pentru suprematie cu RON. Iar RON ar trebui sa aiba monopol la plata taxelor de exemplu. Dar si acolo statul calculeaza in EURO si incaseaza in RON: rovinieta de exemplu.

   3. @Florin
    “Ei nu CRED ca un sistem economic bazat pe competitie creste bunastarea tuturor.”

    Sistemul economic bazat pe competitie creste si bunastarea lor, a politicienilor?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s