Pentru cine vrea guvernul reindustrializarea economiei?

In ultimele zile am tot auzit ca se vrea o reindustrializare a Romaniei. Bineinteles nu este un proces natural pornit dinspre sectorul privat. Ca toate ideile “bune” din Romania este un proiect propus de guvern.

De ce oare? Graficul de mai jos arata ca rata de crestere a productiei industriale ramane negativa atat in Japonia cat si in UE, iar in SUA este in scadere. Ce inseamna asta? Cerere scazuta pentru acest sector. Si atunci de ce vrea Romania prin “illuminati” sai sa foloseasca resursele putine pe care le are pentru a reconstrui un sector pentru care nu exista cerere?

PIUSEUJP

Advertisements

11 thoughts on “Pentru cine vrea guvernul reindustrializarea economiei?

 1. Se insista deoarece e evident ca fara noi locuri de munca , pensile prezente dar mai ales viitoare sint in grav pericol . Din lipsa de contribuabili care sa plateasca contributile . De o politica de incurajare a IMM , nici poveste . De o strategie pentru o crestere a griculturii si implicit a industriei prelucratoare adiacente , nici urma .
  Bine ca se chinuie toti sa ne explice cit de necesar e sa construiasca canalul Bucuresti – Dunare . Urmeaza planul cincinal de noi combinate de utilaj greu ? 🙂

 2. Faptul ca nu exista cerere este un argument, insa faptul ca Romania, chiar in conditii de criza importa mai mult decat exporta si in mare parte produse industriale, ar fi un alt argument, nu?
  in urma cu mai mult timp ai ras de mine, cand spuneam ca Nokia reusea cu cateva mii de angajati o productivitate poate de 100 de ori mai mare decat a restului economiei. Din pacate, cei de la Nokia nu au crezut ca toata lumea va dori smartphones….
  Atragerea unor industrii cu o valoare adaugata foarte mare nu vad de ce ar fi rea.
  Asezarea/reasezarea unor astfel de industrii pe teritoriul romanesc nu este aproape niciodata numai rezultatul cererii si ofertei. Renault a cumparat Dacia aproape cu sila, a fost mai degraba o decizie politica, nu o ratiune economica. Cativa ani nici nu au prea stiut ce sa faca cu Dacia, Loganul a fost scos mai degraba ca ei tot se ocupau cu productia de autoturisme, decat ca urmare a unei hotarari foarte chibzuite.
  Dar iata ca Renault s-a intamplat sa faca o afacere foarte buna si a reusit ca in ultimii ani sa fie unul dintre motoarele care au impiedicat o prabusire brusca.
  Sut convins ca in spatele usilor inchise, chiar si in cele mai liberale economii, pentru locarea unei fabrici sau a unei companii importante se ofera tot felul de favoruri economice, fiscale si politice, dupa cum pentru contractele banoase din strainatate, premierii si presedintii occidentali pun mereu vorbe bune si fac presiuni politice asupra partenerilor mai necajiti.

 3. “rata de crestere a productiei industriale ramane negativa atat in Japonia cat si in UE” … ce e bine in asta ?

  racnetele cu “reindustrializarea” sunt pentru hipsterii care cred ca Romania exporta doar fier vechi, copii si paduri virgine

  de unde sunt datele pe baza caruia e facut graficul ?

 4. daca statul ar scadea taxele.. poate putererea de cumparare ar creste…. capacitatea de productie ar creste si ea direct fara alt ajutor din partea statului (poate doar credite)… Si evident… trebuie sa avem un consiliu al concurentei loial care sa intervina drastic impotriva concurentei externe neloiale….

 5. de data asta nu inteleg nici macar intrebarea.pai chiar trebuie sa cumparam totul din afara?eu am un taior din stofa de lana de la plaoiesti sin vremea cand eram studenta si desi a trecut o eternitate de atunci si acum cand ma imbac cu el e elegant si ca nou.mancam pungi de legume congelate din exterior,conserve de rosii din italia si ale noastre pleaca la cos.mai exista fabrici de conserve de legume in romania????dar balanta de plati a romaniei cum arata????

  1. @gabriela
   Ce conteaza cine produce ce cumperi tu daca pretul este bun si produsul de calitate? Esti de acord sa platesti mai mult pentru un produs mai prost si mai scump doar pentru ca este facut in Romania?

   Nu spun ca produsele facute in Romania sunt proaste. Spun doar ca guvernele nu se pricep sa aleaga campioni mai bine decat piata si nici sa produca mai ieftin si mai bine.

   Nu inteleg exemplul cu legumele? Poate ca noi nu suntem eficienti si de aceea se fac conservele in Italia. De ce nu ne punemi niciodata astfel de intrebari si imediat presupunem ca noi facem totul cel mai bine in Romania?

   1. Asa este, cum spui tu:
    – noi cumparam mai ieftin si castigam, ce economisim din asta folosim sa cumparam alte produse, bref alt sector va creste
    – firma care vinde pe piata autohtona cu leii obtinuti va cumpara produse romanesti pe care le va vinde pe piata proprie, astfel incat va asigura si un export romanesc

    Dar asta este numai in teorie, caci importatorul cu leii va cumpara euro sau dolari, iar balanta comericala a Romaniei este deficitara.
    In practica, eventuala concurenta autohtona va sucomba, iar leii econosmisiti de consumatori se vor duce tot cu precadere spre alte produse importate.
    Daca prin deprecierea cursului de schimb s-ar mentine o balanta comerciala la zero, atunci tehnic orice import ar insemna un export de valoare egala, dar de buna seama cu atat cursul valutar nu este liber, dupa cum nici concurenta externa nu este tot timpul tocmai fair-play, in conditiile in care produsele straine sunt subventionate, iar cele autohtone nu sunt subventionate sau sunt subventionate mult mai putin.
    Nu vad de ce gandul ca s-ar sprijini aparitia unei industrii inseamna industrii neperformante? De ce nu industrii foarte performante care astfel sa fie incurajate sa se “aseze” in Romania si nu in Bulgaria, Polonia, sau Franta?
    Daca imparti procentele din PIB care revin fiecarui sector economic la procentul populatiei care este ocupat in sectorul respectiv, industria este cea mai productiva, urmata de comert si servicii, la urma fiind agricultura.
    Asadar o crestere a productivitatii este mai degraba usor de atins dezvoltand industria si nu agricultura sau serviciile.
    Serviciile si comertul urmeaza usor trendul industriei, in acete sectoare nu este nevoie de mari investitii, in timp ce nimeni nu se poate apuca de produs microcipuri sau conserve fara o importanta investitie initiala.
    @Gabriela: Acum sa nu fim rai, Italia este renumita pentru calitatea rosiilor sale…. si nici produsele agricole romanesti nu sunt intotdeauna de cea mai buna calitate!

 6. eu prefer sa mananc mai scump si sa iau chiar si produse mai scumpe si mai proaste din romania daca asta inseaman ca copii si nepotii mei vor trai intr-o tara al carei nivel de trai va creste si datorita faptului ca vom avea mai mic deficit comercial.cu legume e simplu.ale noastre sunt adevarate,ale lo sunt fara gust.nu avem fabrici de legume pentru ca cei ce ne conduc sunt interesati sa ia spaga de la straini si sa ne aduca mancare ieftina si subventionata de afara care vine evazionata prin turcia de obicei.cand subventia in franta si in alte tari e dubla de ce ma mai intreb daca suntem eficienti in e producem la hectar?eu cred ca intr-o lume in care bancile au complicat totul si in mileniul trei in care suntem e inacceptabil sa nu avem maca ce manca intr-o taa care poate hrani o populatie tripla ca numar.macar atat si ar fi de ajuns nu mai imi trebuie alte prioritati,vreau sa nu vad copii si animale facand foame,dar in loc, vad pamanturi vandute tot uniunii europene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s