FMI sustine legea falimentului personal, in Ungaria nu in Romania!

In acest spatiu ofer solutii care din punctul meu de vedere ar ajuta cresterea economica. O solutie pe care o promovez este consolidarea fiscala si reducerea taxelor concomitent. Mai simplu spus tot un stimul fiscal numai ca in loc sa creasca cheltuielile publice eu sustin reducerea taxelor.

O doua solutie care cred ca ar ajuta cresterea economica este introducrea legii falimentului personal. Am aratat aici si aici cateva argumente.

Si nu sunt singurul care cred acest lucru. Am un aliat neasteptat: FMI. In cel mai recent raport de tara FMI sugereaza autoritatilor din Ungaria: “Establishing a personal insolvency framework would also
help expedite the portfolio cleaning process.’ Tot raportul aici.

FMI ofera acest sfat Ungariei pentru a rezolva problema creditelor neperformante (exact ce sustin si eu). Foarte interesant este ca in Ungaria rata creditelor neperformante este mai mica decat in Romania si da semne de incetinire pe cand in Romania eu ma astept sa accelereze catre 30% fata de 20% cat este acum.

Este publica opinia mea ca FMI a fost mult prea bland cu autoritatile din Romania si ca inchizand ochii a participat implicit la reducerea PIB-ului potential. Este foarte clar din raportul pentru Ungaria ca FMI intelege foarte bine cum functioneaza o economie si stie ce solutii sa ofere pentru a impinge o economie catre o perioada de crestere economica.

Daca legea falimentului personal in Ungaria ar duce la crestere economica de ce nu ofera FMI aceeasi solutie si Romaniei? Si Romania are nevoie de crestere economica. Daca FMI nu este intersat de cresterea eocnomica din Romania poate este interesat de discriminarea care exista acum in sistemul ecomomic: statul poate sa dea faliment, bancile pot sa se ascunda de creditori prin insolventa sau sa fie salvate de stat,corporatiile pot sa intre in insolventa si sa se restructureze, numai cetatenii platitori de taxe nu au acest drept.

Poate la un moment dat o sa avem si noi un raspuns oficial din parte FMI referitor la aceasta solutie: legea falimentului personal.

Advertisements

15 thoughts on “FMI sustine legea falimentului personal, in Ungaria nu in Romania!

 1. Foarte bine punctat. Aș vrea să insiști mai tare cu ultimele întrebări și prin alți vectori de comunicare la care ai acces deși, dacă mă gândesc mai bine, pentru că astfel de întrebări sunt mai greu digerabile e posbil să fie câteva uși închise.

 2. Nu a depus MRU un proiect pe aceasta tema? Cum rezolva aceasta lege problema creditelor angajate din perioada de boom economic?

  1. @Narcis,

   Oricerestructurare care este facuta de pe pozitii egale de negociere ajuta prin eliberarea de resurse. Dupa restructurarea creditelor, bancile pot sa reduca provizioanel. Reduccerea provizioanelor inseamna resurse eliberate pentru banci care pot fi oferite sub forma de credite in economie.

 3. Comparativ cu Ungaria , care este situatia , la nivel national, a procentului de proprietari versus chiriasi persoane fizice ? Ar da o imagine mai clara asupra directiei date de FMI

  1. @Silviu
   Poti sa fii putin mai explicit? Am spus ca rata creditelor neperformante in Romania este putin mai mare. Acest amanunt este relavant pentru ca FMI foloseste ca argument in sustinerea legii falimentului personal “curatarea portofoliilor bancilor”.

 4. Da , numai ca Ungaria s-a pisat pe FMI si a luat bani + gaze ieftine de la Rusia (BRICS) si FMI a iesit din ecuatie . Acu FMI doar sugereaza ni impune ca in Dacia .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s