Cresterea economica din efect de baza nu aduce bunastare

Datele publicate azi de INS arata o crestere economica reala in 2012 de 0.7%. In preturi curente (PIB-nominal) in 2012 PIB-ul a fost de 587499,4 milioane lei.

Vesti bune nu? Ar fi fost daca aceasta diferenta de crestere economica ar fi venit pe baza unui PIB mai mare. Dar PIB-ul nominal prezentat in martie 2013 la ultima revizuire era de 587466,2 milioane lei aproape identic cu cifra publicata astazi. Deci cresterea economica mai mare nu a avut la baza o productie mai mare in economie.

Dar atunci ce? O schimbare de metodolgie. Mai simplu spus un efect de baza. INS a schimbat anul de baza pentru calculul PIB de la 2005 la 2010. Si asta este tot. Nu s-a produs mai mult, nu s-a consumat mai mult, ci doar avem o baza diferita de calcul.

Si totusi mai apar doua probleme din punctul meu de vedere:
1) Desi este o baza nou in 2010 singurele ajustari apar in PIB-ul pentur 2012 nu si pentru 2011 cel putin.
2) Cresterea economica pentru 2012 este mai mare desi cifra prezentata astazi pentru trimestrul IV 2012 arata un PIB mai mic decat estimarea din martie 2013. Este clar pentru mine ca aceasta crestere economica nu se bazeaza pe date noi care arata o productie mai mare dar din ajustarea bazei de calcul si ca de obicei a deflatorului.

PIB- nominal serie bruta.Singura diferenta apare la trimestrul IV 2012 dar nu in sensul in care ar sustine o crestere economica mai mare.
PIBefectbaza_Page_1

PIB-nominal serie ajustata sezonier. Numai in 2012 apar diferente. Acestea sunt pozitive pentru primele trei trimestre. Interesant ca si in cazul seriei brute ca nu se modifica nimic pentru 2011.
PIBefectbaza_Page_2

O sa revin si cu alte detalii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s