Bank of Cyprus: testul pentru atractivitatea activelor din piata locala

Nicio surpriza in anuntul Bank of Cyprus de azi pentru sucursala din Romania. In sistemul financiar bancar unde totul se bazeaza pe incredere aceasta prelungire nu este un lucru foarte bun. Mai mult da sansa si altor presedinti de banca sa dea declaratii gen “cei cu depozite de pete 100 000 de euro sunt investitori” astfel erodand si mai mult increderea in sistemul financiar bancar din Romania (mai ales a celor cu sume mai mari de 100 000 euro). Ar fi ineresant de vazut de ce mai tin invesitorii cu sume mai mari de100 000 de euro banii in depozite dupa aceasta declaratie. Mai mult, actionarii se pare ca au plecat deja daca ne uitam la cum evolueaza pretul actiunilor pentru banci(pentru banca domnului presedinte cu declaratia respectiva pretul actiunilor a scazut din Ianuarie si pana cum cu 25% ).

Revenind la Bank of Cyprus parte buna este ca mai sunt 2 saptamani in care se poate negocia o vanzare a sucursalei locale si astfel si deponentii cu sume mai mari de 100 000 euro sa nu piarda niciun ban. Totusi, asa cum arata informatiile publice banca nu sta foarte bine din punct de vedere al structurii finantarii si nici din punc de vedere al sanatatii portofoliului.

Din ce am vazut peste 66% din finantare venea de la banca mama asta inseaman ca in conditiile actuale sucursala ar trebui sa se finanteze din piata locala cam 400 milioane euro. Ca sa va datis eama ce inseaman acest lucru ganditi-va ca volumul tranzactiilor din piata interbancara in acest moment este de 350 milioane de euro.. Mai mult, de 12 lunia acest volum scade iar dupa ce se stabilizase la 400 milioane euro in perioada 2009-2010 (si stocul de bani din piata interbancar a tot scazut din 2009). Asadar suma de care are nevoie Bank of Cyprus pentru a se finanta din piata interbancara este cu mult peste ce poate oferii piata in acest moment. Dar aici ignoram faptul ca o nimeni nu ar mai imprumuta bani unei sucursale a carei “mama” a fost declarata falimentara. Mai simplu, suma respective nu este disponibila pentru BoC din piata interbancara locala.

Varianta in care BoC are obligatiuni ale statului roman si le foloseste pentru a se finanta la rata penalizatoarea Lombard (9.25%) nu o iau in calucul pentru ca nu cred ca isi permitea sa investeasca o suma asa mare in obligatiuni. In plus la o dobanda asa mare nu cred ca ar fi ajutat BoC prea mult.

In acelasi timp tot informatiile publice arata ca portofliul performant este in jur de 75% din active ceea ce implica o rata a creditelor neperformante sau cu intarziere mai mare de 90 de zile foarte mare: aproxiamtiv 25%.

In aceste conditii orice cumparator se gandeste la costul de oportunitate – ce alta investitie as putea sa fac cu 200-400 milioane euro? Iar pentru un sistem financiar bancar care trece prin restructurare aceasta suma este enorma. Nu cred ca va exista un comparator pentru toata sucursala. Singura sansa este ca BoC sa imparta sucursala din Romania in doua:good and bad. Iar un comparator va achizitiona doar partea buna a bancii lasand partea mai putin buna sa fie transferata in bilantul BoC mama.

De fapt in joc este plata celor 200 milioane de euro ale deponentilor. Este nevoie de o banca care sa dea garantia ca acesti bani o sa fie disponibili pentru deponenti in totalitate. Pentru sanatatea sistemul financiar bancar din Romania sa speram ca un asemenea comparator va aparea foarte curand.

17 thoughts on “Bank of Cyprus: testul pentru atractivitatea activelor din piata locala

 1. Salut Florin!
  Interesant comentariu. Insa ca fost coleg imi permit sa-ti atrag atentia asupra greselilor de gramatica. Sper sa nu te superi … Keep up the good work!
  mihai
  PS: am fost colegi in perioada 2005-2007 la ING (eu faceam insa parte din echipa de IT 🙂 iar pentru mine economia si literatura-i specifica sunt doar hobby-uri intretinute de cei ca tine )

 2. Analiza dumneavoastra este ca de obicei una directa .Aveti dreptate ,nu exista in acest moment nici o ratiune economica pentru care cineva sa plateasca pentru preluarea acestei entitati bancare.Doar considerente legate de stabilitatea sistemului pot duce la aparitia unui cumparator.
  Ma astept ca Banca Transilvania sa depuna o oferta in virtutea relatiilor de afaceri pe care le au,relatii care niciodata nu au foarte clar detaliate.

 3. “Pentru sanatatea sistemul financiar bancar din Romania sa speram ca un asemenea comparator va aparea foarte curand.”

  Eu sper ca nu. Asa zisa sanatate a sistemului bancar ne-a cam imbolnavit pe toti cu nervii.

 4. Eu cred ca grecoteii din Cipru vor sa ne santajeze si sa obtina bani de pe spinarea noastra.
  Parearea mea este ca BCR si Raiffeisen se bagara ca sa ajute pe astia de la Transilvania sa cumpere BoC si sa scada pretul.

 5. geselile nu sunt de gramatica ci de tastare.cine se uita pe net nu are timp de literatura.greseli de exprimare sau dezacorduri eu nu am observat aici pe blog

 6. -Aliativa cu Tiriac si Blanculescu deoarece am vazut la TV ca si-au exprimat parerea de batjocora a cetateanului Roman in legatura cu ce face Cipru.
  -Eu nu am trait in Cipru si nici nu am citit constitutia Cipriota ca sa ma supun legilor lor.
  -Eu traiesc si platesc taxe in Romania si ma astept sa fiu protejat de statul nostru. Nu sa fiu anuntat ca banca are probleme si ca va fi inchisa la cateva ore dupa inchidere. Mai au tupeul sa spuna ca BNR-ul a fost instiintat despre aceasta intentie. Cand a fost instintat? Dupa inchidere?
  -De ce se invoca contractul si legea europeana cum ca sunt legati la maini? Foarte simplu guvernul nostru poate da o lege ( hotarare de guvern) ca toate firmele din Romania sa fie toate bunurile si banii de recuperat confiscate in vederea platii datoriilor la catatenii si firmele din Romania.
  -De ce se considera in Romania ca cine are peste 100.000Euro in banca ia facut ilegal si bine le face? Nu exista prezumptia de nevinovatie ca in orice stat democrat? Sau toti incompetentii sau toti care fug de responsabilitate raspund astfel?
  -Eu chiar daca traiesc in Europa nu sunt obligat sa fiu solidar cu poporul cipriot si sa fiu taxat procent din ce depaseste suma garantata.
  -Iar daca au curajul sa invoce contractul semnat cu banca, acolo spune numai in caz de faliment iar faliment ar insemna ca tot guvernul si tara cipriota sa dea faliment. Cand vor ajunge cipriotii sa manance paine goala si sa nu mai detina pamantul de sub picioarele lor , numai atunci inseamna faliment. (Adica sa nu mai existe ca tara.)
  -Acum doua luni am semnat contract de depozite la directoarea bancii Cipru din Romania care spunea atunci ca filiala Romania este pe castig si ca nu exista riscuri, ca au un Mall achizitionat aici si multe alte proprietati, ca stau bine la nivelul investitii.
  -acum vedeti ca ei sa nu se foloseasca de timpul acesta sa-si vanda totate investitiile sau contractele bune din Romania iar dupa sa spuna ca banca este falimentara si nu sa putut vinde. Sau testeaza sa vada poporul Roman sau guvernul nostru ce reactii au contra acestor masuri.
  -Eu propun sa le blocati orice vanzare a proprietatilor sau orice incercare de a falimenta banca intentionat . Numai in cazul ca vand banca cu bunuri si datorii.
  -luati masuri si atitudine ca vom fi loviti de hotii astia. Stati cu ochii pe ei si faceti responsabili pe toti care nu au actionat cand trebuia.
  Sunt vinovati:
  Comunitatea Europeana ca a acordat acel imprumut si a dat un semnal credibil ca vor sustine Cipru.
  BNR ca nu au avertizat populatia din timp si nu a evaluat situatia bancii cipriote din Romania.
  Guvernul Roman cu toate ca le platim taxe ca nu vede interesul populatiei si reactioneaza de parca filialele bancii sunt taram cipriot precum sunt ambasadele.

  CINEVA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s