Chiar vor bancherii ca deponentii cu sume mai mari de 100 000 euro sa se comporte ca investitorii?

Se tot vehiculeaza idea conform careia cei care depun in cont mai mult de 100 000 de euro sunt invesitori. O idée foarte periculoasa din punctul meu de vedere in acest moment fragil pentru sistemul financiar European si local. Am tot criticat sistemul financiar bancar pentru ca nu s-a restructurat si pentru ca si-a folosit influenta ca sa fie salvat cu bani publici. Dar ceea ce se intampla in aceste zile este mult mai periculos pentru ca influenteaza negativ viitorul sistemului financiar bancar.

Ce inseamna daca cei care depun mai mult de 100 000 de euro intr-un cont se vor vedea dintr-o data in rolul de investitor? Vor actiona asa cum actioneaza un investitor. Asta inseamna mai multa volatilitate in finantarea sistemului finaciar bancar din depozite. Poate ca in Romania aceste sume nu sunt foarte mari dar cei care le detin sunt cei care aduc si “business” pentru bancile locale. Daca nu au incredere cu banii proprii de ce sa aduca afacerea lor intr-o banca?

Ca sa ne dam seama cum actioneaza un investitor putem sa ne uitam la ce se intampla cu pretul actiunilor (actionarii sunt investitori prin definitie). In primul rand observam volatilitate. Este aceasta benefica cand vine vorba de costul finantarii? Nu cumva costul eliminarii volatilitatii se va transfera in costul creditului catre economia reala? De asta are nevoie economia europeana si cea locala, un cost mai mare al creditului atunci cand creditarea nu functioneaza? Nu,bineintelesc.

Totusi, sa presupunem ca respectivii bancheri care arunca cu aceste mesaje au dreptate: deponenti care au intr-o banca mai multe de 100 000 de euro sunt investitori. Atunci de ce nu actioneaza ca niste investitori si de ce isi mai tin banii in banci? Actionarii (adevaratii investitori) nu mai au incredere in banci dupa cum se vede in urmatoarele doua grafice. Primul grafic arata evolutia in ultimii 5 ani a index-ului care cuprinde 600 de banci din UE. Al doilea grafic arata cum a evoluat acest index in ultima luna.

BankingStocks_Page_1

BankingStocks_Page_2

Este de dorit sa vedem deponentii cu bani ca se iau dupa actionari in deciziile lor? Este de dorit sa-i vedem ca-si retrag banii asa cum au facut actionarii in ultima luna? Nu din punctul meu de vedere. Nu inteleg cum beneficiaza sistemul bancar de pe urma unui astefel de mesaj mai ales cand creditele neperformante sunt in crestere, bancile nu sunt restructurate si riscul ca sa urmeze si alte episoade similare celui din Cipru este inca ridicat.

5 thoughts on “Chiar vor bancherii ca deponentii cu sume mai mari de 100 000 euro sa se comporte ca investitorii?

  1. Pai astia care fac declaratii de genul asta sunt conducatorii unor banci in care depunatorii care au peste 100 000 de euro si asa nu au prea mare incredere, asa ca gandesc pe principiul “Sa moara si capra vecinului, daca a mea e raioasa, tuberculoasa si a inceput sa se sterpeasca’ .

  2. pai eu cred ca asta se si urmareste.exact cum spui tu se vo restructura bancile.oamenii vo scaote banii din banci si ii vo investi in economia reala.daca au facut bani o data ca sa puna la banca mai pot face si inca o data …etc.economistii adevaati spun ca nu e important sa faci bani ci sa stii cum sa ii faci.daca i=au facut din coruptie atunci sa invate sa ii foloseasca altfel decat in depotite bancare.pot deveni in acest fel un pic mai inteligenti, daca nu sa piarda ca nu e nici o tagedie sa nu ai bani daca esti idiot,e mai mae tragedie acum cand vedem ca mojoritatea celor cu bani sunt de-a dreptul lamentabili…..

  3. Cred ca iei prea ad-literam notiunea de investitor folosita de Negritoiu. Cum spunea si Isarescu, cine are peste 100.000 de euro stie ce si unde sa-i bage si ce sa faca cu ei. Sau majoritatea, cei cu afaceri. Investitorul (spre deosebire de un deponent care se uita numai la dobanda) isi asuma riscul daca ii tine intr-o banca din Cipru sau de aici, cu probleme, are informatii etc la asta cred ca se referea. Nu neaparat ca-si muta milioanele la fiecare 0.25% modificari de dobanda sa alerge de la o banca la alta, plus ca diversificarea portofoliului contrabalanseaza miscarile, deci nu cred ca volatilitatea ar fi o problema. Investitorul in actiuni are alta filozofie.

    1. @Grasutu
      Nu stiam ca exista si aproape investitor. Ar fi bine sa intrebam o persoana cu un cont mai mare de 100 000 de euro intr-o banca daca ii depune sau ii investeste. Eu cred ca toti aveau impresia ca depuneau bani la banca nu ii investeau. Daca voiau sa investeasca cumparau actiuni.

      Riscul despre care vorbesti nu a existat deoarece ECB and Co. au salvat toate bancile pana a venit randul celor din Cipru. Daca acest risc era evidentiat clar nu cred ca vedeam noi bani in Cipru, Grecia, Italia etc. Dar in afara de Cipru exista garantia implicita ca ECB va salva orice banca. In Olanda au fost deja salvate cam toate bancile iar cu cateva zile inainte de solutia oferita Ciprului a fost NATIONALIZATA banca SNS REAAL. Mario Draghi “After all, the bail-out of the Dutch bank SNS REAAL, which involved the bail-in of only shareholders and junior debtors to the tune of €4 billion, had been agreed only a few days earlier”.

  4. Parerea mea este ca BCE este pe “ultimi aburi de combustibil”, cum aceasta criza continua BCE nu mai banii sa faca ce a facut prima data, adica sa ajute toate bancile, banii pe care ii are ii tine pentru “bancile privilegiate”.Nu stiu care e principiu folosit ca o banca sa fie privilegiata sau nu. Dar e clar ca Cipru nu este Franta, Italia …Eu cred ca tarile care vor fi ajutate in continuare sunt cele care au pus bazele UE prin Tratatul de la Roma 1957. Solidaritate pentru toti dar mai intai ne ajutam pe noi “cei importanti” si dupa restul. Eu asa vad pana acum Italia ajutata Grecia si Cipru, Spania sa plateasca pentru greseli ……

Leave a comment