Povestea fara happy end spusa de indicatorii monetari

Cand prezentam indicatorii economici in dinamica este foarte usor sa aratam o stagnare ca pe o crestere dupa un an de stagnare (scadere) economica. Astfel, este chiar posibil sa avem o crestere econmica mai mare decat estimata initial desi PIB-ul nominal (tot ce se produce intr-o economie intr-un an in preturi curente) nu s-a schimbat. Vorbim aici de efectul de baza (detalii despre cresterea economica din 2012 aici)

Pentru a avea o imagine cat de cat mai aproape de realitate a situtiei economice reale este bine sa ne uitam la mai multi indicatori. Stocul de bani si dinamica indicatorilor care masoara acest stoc sunt indicatori care in trecut au avertizat ca urmeaza atat perioade avant economic cat si de prabusire.

Ce spun acesti indicatori acum?

Primul grafic prezinta M1, masa monetara controlata exclusiv de BNR, si M3 – cea mai cuprinzatoarea masura a banilor din economie care este influentata de politca bancilor comerciale. In cazul M1 observam aceeasi dinamica periculoasa pe care am vazut-o in 2008 – restrangerea masei monetare. Poate sa fie rezultatul politcii monetare de mentinere a unui leu puternic sau al cererii scazute de bani din econonomie. Este important sa identificam corect sursa scaderii pentru a intelege ce urmeaza. Din analiza rezervelor valutare putem sa eliminam interventiile BNR de sustinere a leului. Ramane cererea scazuta din economie pentru cash care este de cele mai multe ori efectul restrangerii activitatii economice. Mai mult, M3 care a crescut constant, chiar si dupa 2008. Exista un episod scurt de scadere a stocului la sfarsitul lui 2011 si rezultatul s-a vazut in 2012, dar trend-ul s-a mentinut pe crestere. In ultimele 12 luni stocul de bani masurat de M3 a stagnat si acum incepe iar sa scada. Important de observat ca trend-ul nu mai este crescator dar de stagnare. Acest lucru arata ca bancile comerciale, pentru prima data restrang creditarea.

baniieconomia_Page_1

Al doilea grafic prezinta rata de crestere anuala a M1 si M3. Ce se intampla de la jumatatea lui 2012 seamana foarte mult cu ce s-a intamplat in 2008. Este adevarat ca nu poate sa fie vorba de aceeasi magnitudine dar vorbim de o reducere a ritumului de crestere al acestor indicatori observata inaintea unei perioade de stagnare/scadere economica.

baniieconomia_Page_2

Al treielea grafic surprinde si mai bine faptul ca 2012 este un an in care efectul de care am tot vorbit al creditelor neperformante (negativ pentru creditare) se observa in stocul si dinamica creditelor. In acelasi timp scaderea stocului de credite, euro si lei, prezinta inca un semn ca nu ne putem astepta la o perioada de crestere economica in urmatorii ani. Cresterea economica si creditarea se impulsioneaza reciproc. De aceea este nevoie de un sistem financiar bancar competitiv si solid in Romania si de aceea este nevoie ca sistemul sa se restructureze cat mai repede. Daca acest lucru nu se intampla cat mai repede cresterea economica o sa ramana anemica si in urmatoarii ani. Este foarte clar din grafic ca reducerea stocului de credite in euro nu este suplinita de credite in lei.

baniieconomia_Page_3

Al patrulea grafic surprinde acelasi lucru: sistemul financiar bancar reduce iar motoarele. Acest lucru se intampla si pentru creditele in lei pentru corporatii, din nou prima data dupa 2008.

baniieconomia_Page_4

Concluzie

Indicatorii monetari avertizeaza ca urmeaza o perioada de stagnare economica sau chiar scadere. Acelasi semnal l-au transmis si in 2008. Ce este diferit acum este faptul ca vedem acest mesaj transmis nu numai de masa monetara restransa sau creditele in lei dar si de M3 si creditele in euro. Inca nu stim daca acest efect este rezultatul restrangerii creditarii din partea sistemului financiar bancar sau a scaderii in continuare a cererii din economie. Indiferent de cauza concluzia este aceeasi: cererea interna nu o sa contribuie pozitiv la construirea PIB-ului din 2013.

Advertisements

One thought on “Povestea fara happy end spusa de indicatorii monetari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s