Increderea in economie continua sa scada

Comisia Europeana a publicat Economic Sentiment Indicator. In Aprilie indicatorul care masoara increderea in econommie a continuat sa scada. A scazut in UE, in zona euro dar si in Romania. Desi mesajele care vin din partea politicului sunt din ce ce mai optimiste in ceea ce priveste viitorul economiei, increderea in economie a oamenilor care sunt implicati zi de zi in economie scade. Istoric valori mai mici de 100 arata neincredere in evolutia economiei.

Primul grafic arata evolutia acestui indicator pentru UE, zona euro si Romania. In toate cazurile vedem ca increderea in economie a continuat sa scada si in Aprilie 2013. FOARTE IMPORTANT de observat, in cazul Romaniei maximul increderii in economie a fost atins in Aprilie 2012. In acel moment am trecut oficial la stanga si se pare ca mediul de afaceri nu este foarte comfortabil cu aceasta miscare.

ECIaprilie 2013_Page_1

Al doilea grafic prezinta diferenta intre Aprilie 2013 si Martie 2013. In medie increaderea a scazut cu 1 punct, exact cu cat a scazut si in Romania. Merita observat ca sunt si tari unde increderea in economie a crescut (Luxembourg, Malta, Spania(?)). Nu am inclus aici Cipru care in Aprilie a inregistrat o scadere de 18 puncte a acestui indicator.

ECIaprilie 2013_Page_2

Graficul trei prezinta evolutia indicatorilor pentru toate tarile din UE. Este foarte clar trendul descrescator chiar daca unele tari se mentin peste valoarea 100.

ECIaprilie 2013_Page_3

Acest indicator arata o alta imagine a economiei, una pe care nu o vedem in mesajele clasei politice. Dar se muleaza perfect pe imaginea economiei pe care o tot prezint: arierate mari, nerespectarea propriettatii private, forta de munca in scadere, monopoluri subventionate de stat, inflatie, PIB-potential aproape de zero, etc. Acest indicator arata ca economia nu s-a reformat iar in conditiile actuale de guvernare nu exista incredere ca se va reforma.

Sursa. Comisia Europeana, Florin Citu Advisory

Advertisements

3 thoughts on “Increderea in economie continua sa scada

  1. ” increderea in economie a oamenilor care sunt implicati “, adica perceptia unora care sunt la fel de predispusi sa inghita manipularile aparatului securist de propaganda “capitalista”, antimoscova.

    Cum explici retardul perceptiei “oamenilor implicati”, de mai bine de un an, in comparatie cu zona euro?

    Cumva pentru ca “dreapta” sarbatorea cu oi pe dealuri? 😛

    1. Asta zic si eu, Florin Citu zice altceva:

      “in Aprilie 2012. In acel moment am trecut oficial la stanga si se pare ca mediul de afaceri nu este foarte comfortabil cu aceasta miscare.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s