BNR trage cu gloante oarbe

Ieri spuneam ca decizia BNR arata ca banca centrala se gandeste la reducerea dobanzii de politica monetara in perioada urmatoare. Am explicat aici de ce. Avand in vedere decizia luata ieri BNR nu vede o reducere mai mare de 1% a ratei de dbanda a politicii monetare.

Cateva ore mai tarziu a aparut comunicatul care impreuna cu discursrul guvernatorului confirma ceea ce spuneam si anume ca exista deschidere din partea BNR pentru o reducere a ratei de dobanda a politcii monetare. Nu este clar de ce BNR nu a luat decizia in acest moment daca asta se doreste. Pana o sa reduca dobanda de politica monetara BNR, de decizia de ieri beneficiaza doar bancile.

Intentia BNR de acum este de fapt o continuare a esecului de relaxare a politicii monetare de la sfarsitul lui 2011 si inceptului lui 2012.

Cum au decurs lucrurile aunul trecut? Ce spunea BNR si ce s-a intamplat?
pe 2.11.2012 BNR spunea “Ajustarea treptată a condiţiilor monetare reale în sens larg este aşteptată a se reflecta în nivelul dobânzilor practicate la creditele acordate de băncile comerciale.”

pe 5.01.2012 BNR spunea “CA al BNR reiterează de asemenea că ajustarea graduală a condiţiilor monetare este de natură să contribuie nu numai la reluarea unei creşteri economice sănătoase, dar şi la stimularea economisirii interne, inclusiv pentru a sprijini sustenabilitatea deficitului extern şi a reduce dependenţa de finanţările externe.”

Analizele mele prezentate pe acest blog au aratat ca nimic din ce a sperat BNR ca se va intampla nu s-a intamplat. Motivul era unul simplu: canalul de transimisie a politicii monetare prin sistemul financiar bancar nu functiona.

Analizele mele de atunci
“NBR Governor spots the big oligopoly in the room, finally”

“Corelatia politicii monetare cu creditul cel mult aleatoare daca nu falsa”

“Politica monetara e deconectata de la economia reala”

“IMF finally points to weak transmission mechanism in Romania”

Sa revenim in 2013 si la comunicatul din 2.05.2012.
BNR spune” Aceste decizii sunt menite să întărească în continuare transmisia semnalului ratei dobânzii de politică monetară, tendinţă ce se va reflecta pozitiv pe piaţa creditului în monedă naţională, prin reducerea treptată a costurilor finanţărilor noi.”

La un an dupa ce a oprit ciclul de relaxare a politicii monetare BNR revine cu acelasi argument. S-a schimabt oare asa de mult sistemul bancar local incat sa-si permita sa crediteze economia? Conteaza pentru sistemul bancar o reducere a dobanzii de politica monetara de 0.25% sau chiar un procent?

Sistemul bancar se va bucura de reducere de dobanda dar nu o va transimte mai departe. Sistemul bancar este in plin proces de restructurare. Iar transmiterea efectului deciziilor de politica monetara catre economia reala este ultimul lucru pe agenda. Ce s-a schimabt de anul trecut si pana acum: A CRESCUT RATA CREDIELOR NEPERFORMANTE (estimarile mele arata un maxim pentru sistem de 25%-30%).Solutia am tot oferit-o,legea falimentului personal, dar nu a existat susintere pana acum in niciuna din tabere. Desi FMI sustine legea falimentului personal, in Ungaria nu in Romania! exact pentru a reduce rata creditelor neperformante si permite restructurarea sistemului bancar.

In Noiembrie 2012 atrageam atentia ca rata creditelor neperformante va trage economia in jos. AVeti aici si aici ce spuenam atunci>

Avand in vedere evolutia creditelor neperformante si reforma prin care trece sistemul bancar relaxarea conditiilor monetare nu va duce decat la profit mai mare pentru banci.

Primul grafic arata ca desi dobanda de politica monetara a scazut marjele bancilor nu s-au redus. Mai mult in 2012 cand BNR a redus dobanda de politica monetara cu un procent marjele din sistemul bancar au crescut.
PoliticaMonetarTransmisie_Page_1

Al doilea grafic arata ca marje nu au crescut pentru ca a scazut dobanda la depozite, din ccontra pentru ca A CRESCUT DOBANDA la CREDITE. Mecanismul de transimisie a politcii monetare nu a functionat atunci si cu atat mai mult nu va functiona intr-un an in care sistemul se restructureaza.

PoliticaMonetarTransmisie_Page_2

Stiu ca am mai spus asta dar singura “arma” la dispozitia politicilor economice ramane politica fiscala. Romania are nevoie de consolidare fiscala : reducere de cheltuieli publice si reducerea taxelor. (gasiti pe blog foarte multe opinii in acest sens).

Advertisements

5 thoughts on “BNR trage cu gloante oarbe

    1. @Grasutu
      Atunci cand piata greseste, sau interpreteaza gresit, costurile raman in piata. Asta nu justifica interventia statului (prespun ca acesta este scopul interventiei dumneavoastra). Interventia statului nu face decat sa-i salveze pe cei care au gresit si le ofera sansa de a face aceeasi greseala in viitor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s