Efectul de baza loveste din nou

INS a anuntat astazi estimarile pentru cresterea economica din trimestrul 1, 2013. “Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul I 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV 2012 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 2,1% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier. “

Stiu ca toata lumea se va concentra asupra cifrei de 2.1%. Dar sa vedem cum arata evolutia economiei si de ce o crestere trimestriala de numai 0.5% ar putea duce la o crestere anuala de 1.4% (ajustat sezonier) si 2.1% serie bruta.

Graficul urmator arata clar: EFECTUL DE BAZA. Cresterea economica in primul trimestru din 2013 nu a accelerat. De fapt in trimestrul doi din 2012 createrea economica trimestriala a fost de 0.6% si stim cum s-a terminat 2012. Este bine de stiut acest lucru pentru ca de fiecare data cand se anunta cifre macro care surprind pozitiv exista o tendinta foarte mare de a creste cheltuielile publice. FMI a fost “convinsa” de clasa politica din Romania sa accepte salarii mai mari (reintregite ) in sectorul public dupa performanta din trimestrul doi a anului trecut.

Si mai este o problema. Din estimarile mele si cu datele pe care le avem pana acum o crestere de 0.5% nu ar duce la o crestere anuala pe serie burta de 2.1% si pe serie ajustat de 1.4%. Efectul ar fi mai mic cu aproape un procent decat cel publicat de INS. Cred ca si de aceasta data o parte din cresterea economica, pe langa efectul de baza, se datoreaza unor schimbari ale datelor in trecut datorita unor actualizari ale metodologiei sau pentru ca au fost mai primite mai multe informatii. O sa vedem in curand daca am dreptate.

Foarte important: nu poti sa cresti cheltuielile publice pentru ca PIB-ul surprinde pozitiv din efect de baza sau schimbarea metodologiei.

PIBflash052013

Alte analize similare: aici si aici

Florin Citu a infiintat FLORIN CITU ADVISORY , firma independenta de servicii financiare care ofera analiza economica si consultanta pentru institutii publice, private si investitori. Mai multe detalii pe site-ul firmei.

Florin Citu is the founder of FLORIN CITU ADVISORY , an independent macroeconomic research and consulting firm. More details will be available in English on our page soon. Until then please contact us at office@florincituadvisory.com

12 thoughts on “Efectul de baza loveste din nou

  1. Mai bine ne uitam la datele relevante – evolutia cheltuielilor bugetare, a exporturilor, a locurilor de munca..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s