Proprietari din toate tarile uniti-va!

Acest text a aparut astazi in Jurnalul.ro dar dupa cateva ore a fost retras de conducerea publicatiei. Autorul este jurnalistul Ionut Balan. Mi-am exprimat de nenumarate ori pararea despre modul in care clasa politica din Romania nu respecta dreptul la proprietate. Despre ultimele remarci ale premierului Victor Ponta am vorbit pe Facebook. Textul urmator merita citit.

Proprietari din toate tarile uniti-va

Socialistul pesedist Victor Ponta se dovedește a fi la fel de pedelist ca și socialiștii de dreapta Mark Gitenstein, Traian Băsescu, Monica Macovei și Emil Boc. Și toți calcă demn pe urmele lui Ion Iliescu, cel pentru care proprietatea privată era un moft. Ponta a declarat că va propune revizuirea articolului 44 din Constituție privind dreptul de proprietate, astfel încât să fie eliminată prezumția de obținere legală a averilor, iar exproprierile „strategice” să poată fi făcute mai ușor. Asta după ce s-a pronunțat pentru confiscarea mașinilor acelor șoferi vinovați de abateri rutiere grave. Dacă aceste idei vor fi puse în practică, toți românii se vor transforma de iure în suspecți de serviciu bănuiți de fraude și li se va tolera deținerea și folosirea bunurilor până ce guvernanților le va tuna să toarne o autostradă sau altă „investiție de interes public” pe pământurile lor.
Economiștii apreciază unanim că specificarea și protejarea dreptului de proprietate privată sunt condițiile cele mai importante pentru dezvoltarea economică a unei țări. Iar trecerea de la comunism la capitalism e un proces care n-are doar o dimensiune economică, ci și etică. Pasul esențial constă în privatizarea resurselor, și cea mai simplă metodă, care rezolvă și implicațiile etice, e retrocedarea lor. Vânzarea prin licitație sau negociere directă ridică întrebarea de ce să vândă statul ceva ce nu-i aparține? Dat fiind că respectivele resurse nu sunt ale lui, cum poate avea statul interesul să le ofere altcuiva decât unui grup de interese care să-l sprijine pe viitor?!
Esența sistemului capitalist se bazează pe garantarea dreptului de proprietate. Acest lucru reprezintă chiar deosebirea majoră între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare. În țările în curs de dezvoltare, chiar dacă s-au înregistrat perioade cu creșteri economice-record, nu s-a văzut același nivel de bunăstare ca în țările dezvoltate. Aceasta va veni numai atunci când drepturile de proprietate vor deveni baza pe care se conturează politicile economice ale unei țări. În cazul României se observă cum tribunalele sunt pline de proprietari care încearcă să-și redobândească activele naționalizate. Industria românească e construită pe terenuri ale căror drepturi de proprietate se dispută în fața judecătorilor. Și, pentru închiderea acestui cerc vicios, statul român încearcă să-i despăgubească pe cei cărora le-au fost confiscate proprietățile în rate sau cu active purtătoare de risc la Fondul Proprietatea. Asta arată că România nu e gata să creeze capital propriu și de aceea importă.
În țările dezvoltate, fiecare bucățică de pământ, fiecare echipament sau clădire are un act de proprietate care e partea vizibilă a unui proces ce conectează aceste active la restul economiei. Pe baza acestor conexiuni afacerile se fac printr-o simplă strângere de mână. E limpede că, până când România nu va acorda proprietății importanța pe care o merită, economia va rămâne decapitalizată și nu-și va putea atinge potențialul maxim.

jurnalul

Advertisements

7 thoughts on “Proprietari din toate tarile uniti-va!

 1. Frumos! Multumesc, dl. Citu. Cu fiecare zi ce trece, vad cum incearca guvernul sa consolideze putere. Suntem intr-o criza de conducere, si anume: Faptul ca avem o conducere deloc ne dezavantajeaza.

 2. Observ că Ponta e consecvent. Nu cred că ne puteam aștepta de la o persoană care a copiat o mare parte din teza sa de doctorat să respecte dreptul de proprietate când nu-i convine lui. Micul Titulescu pare să fie din ce în ce mai aproape de Micul Lenin. Ce mi se pare aproape la fel de grav este retragerea textului de către faimoasa publicație.

 3. Eroarea pe care o faceti, economistii si oamenii care-si dau cu parerea, este ca Romania este deja o tara care poate fi judecata cu standarde aplicabile tarilor cu o dezvoltare normala de 200 de ani, adica intr-o economie de piata asa-zis libera si cu institutii democratice, unde averile s-au facut in timp, prin eforturi de generatii ale unei familii. Or, Romania e departe de asa ceva, pe toate nivelurile: economic: tara capitalista fara capitalisti, dar cu oameni cu averi imense, realizate in 23 de ani(cum a reusit seful de cabinet al lui Nastase sa faca o mare avere, cand munca de sef de cabinet e una care depaseste cu mult cele 8 ore- cand a avut timp de afaceri?), social, cu disparitati uriase care seamana cu cele din tarile bananiere, institutional, nu mai vorbim: invatamantul distrus de profesori: fabricile de diplome, sanatatea, de medici, in fine, justituia, de juristi, fie ei judecatori, procurori, avocati. E adevarat ca dreptul de proprietate trebuie respectat, dar afirmatia asta trebuia facuta inca din anii `90, cand proprietatea nu era a statului, iar asa-zisa clas politica a instrainat-o iresponsabil, cu largul concurs al clasei muncitoare, taranimii muncitoare, si a categoriei sociale poreclita intelectualitate(evident, folosesc un limbaj de dinainte de `90, pentru a marca iresponsabilitatea sociala- oare cei care au facut scandal ca le-au fost diminuate pensiile, nu ar fi trebuit sa protesteze atunci cand au fost scosi anticipat la pensie- si ma refer la militari? Nu s-au gandit ca nu va mai fi cine sa le asigure veniturile, daca nu mai e economie? Sunt multe de spus, dar pana nu se face o analiza corecta a istoriei Romaniei, cel putin din secolul XX, nu se pot aplica analize economice, politice etc.corecte, mimand o societate care nu exista. Timpul pedepsei pentru vorbaria cu pretentii vine mai tarziu, atunci cand aceasta vorbarie iresponsabila destructureaza toate sensurile.
  P.S- Nu m-am referit la interventiile Dlui. Catu, caruia ii respect daruirea si competenta, cu toate ca este tentat uneori sa “uite” in ce tara traieste.

 4. Cred ca e cel mai bun text , in sensul ca nu e nici vindicativ , nici ofensator ci strict la obiect , pe care l-am citit de foarte multa vreme , care era sa apara in presa…

 5. eu in general nu o ascult pe hoasca de macovei,dar intamplator am dat pe b1 , unde mai ma uit din cand in cand , daca vreau sa nu uit cat de idioata am fost sa cred in parasuta prezidentiala,si sa ma minunez de cei ce inca mai il limbuiesc, ….lume buna ,conita mea….si deci am auzit ce spune odiosa creatura si la propriu si la figurat ,prin rautatea care ii transpare pe figura lalaie,si am avut o revelatie.femeia,avea dreptate ,nu poprietatea se pune in discutie, ci prezumtia de legalitate a dobandiii ei.peste tot cica,in america si europa seriosa asa ceva nu exista.adica ce am priceput pe scurt.ca ani e doar pentru demnitari, dar modificarea articolului acesta presupune ca daca nu poti justifica procuraea averii, valabil pentru toata lumea, se face un proces,dar doar pentru asa ceva.adica ai avere de 5 milioane si nu poti demonstra ca ai castigat mai mult de 2.atunci prin hotaare judecatoreasca 3 se confisca.deci nu stam cu procese penale ani de zile care nici nu dau intotdeauna verdict si de confiscare a averii, ci iei banii omului si pe urma poate nu face nici inchisoare.acum fura 5 milioane , sta doi ani in puscarie si pe urma ies si cheltuie banii.vezi cazul bivolau.deci basescu spunea ca mai bine dai inchisoare mai mae ca asa fua mai putin. fals si odios. eu zic sa iei banii si sa nu faca inchisoare .in inchisoare sta unul care fura bani cu cardul si acum a ajutat pe unii sa descopere un dispozitiv sa nu mai fui ce a luat pemiu in elvetia.el insa e 5 ani la inchisoare.in fanta ala de a delapidat societe geneale cu miliarde, nu e la inchisoare, parca am auzit ca luceaza pe undeva si da toti banii la banca.deci eu cred ca macovei si evropa au dreptate….

 6. Ponta nici nu stie cu ce se joaca, el crede ca se joaca cu o servieta diplomat dar se joaca cu “comanda” la bomba atomica. Lumea nu prea mai are rabdare, as vrea sa vad ce o sa faca cand lumea o sa fie in strada …. dupa actiunile sale cam asta este finalitatea. Chiar daca pana acum romanii nu au iesit in strada, situatia incepe sa devina “speciala”. Sper sa-si revina !!! si sa nu se ajunga la situatii care sa devina incontrolabile pentru ca o sa fie dificil pentru toti !

 7. Guvernarile neo bolsevice din ultimii 23 de ani au creat haos institutional in domeniul proprietatii in scopul transferului de avutie publica in cea privata pe baza de comision. economia Romaniei este un comision.
  Criza din 2008 va dainui inca cativa ani buni, ea se va acutiza pentru ca politrucii nu mai au de unde lua comision. Trec la invataturile marxiste: distrugeti initiativa privata daca nu da spaga!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s