Nu intru inca in discutia despre Octombrie 2008, dar…

Nu este momentul, research paper-ul meu nu este gata, sa intru in discutia dintre Lucian Isar, un presedinte de banca si BNR (prin intermediul lui Daniel Oanta). Totusi, ultimul articol al domnului Oanta, il gasiti pe voxpublica, prezinta cateva lucruri care sunt explicate incorect.

1. Daca masa monetara ramane constanta, cumpararile de euro nu influenteaza dobanda de pe piata monetara si implcit costul leilor. Se schimba doar cursul. Pretul leior din piata interbancara se schimba doar cand intervine BNR DIRECT in piata valutara si SCOATE/INTRODUCE lei in schimbul EURO.

2.Nu este o rusine sa mergi la lombard si sa te finantezi. Am facut-o si eu chiar in acele zile. Problema este alta, informatia aceasta TREBUIE sa fie confidentiala iar in ROMANIA de fiecare data cand o banca accesa facilitatea de finantare numele ii era cunoscut imediat, prin intermediul media de cele mai multe ori. Acest lucru este vazut de colegii din piata ca o slabiciune iar dupa falimentul Lehman Brothers o banca care accesa lichiditate la banca centrala ridica semne de intrebare reducandu-si astfel sansele sa se finanteze din piata. Nu RUSINEA ii tinea pe unii sa nu acceseze acesti bani de la BNR. Era de fapt FRICA ca numele bancii lor ar apara in ziare a doua zi si astfel ar fi avut o problema de finantare si mai mare.

3. Daca atacul speculativ a fost ratat de ce la mai putin de 30 de zile rata de schimb a ajuns la un nou maxim si a continuat asa pana la interventia bancilor centrale din regiune? Orice definitie a unui atac specualtiv ratat arata ca moneda respectiva nu s-a depreciat. De fapt atacurile speculative sunt in toate cazurile concentrate pe un regim al ratei de schimb fix. Astfel un atac ratat arata ca rata de schimb respectiva nu s-a schimbat. Intr-un regim cu rata de schimb felxibila notiunea de atac speculativ nu-si are rostul. Cel mai apropiat concept ar fi acela al unei crize valutare, dar asta este cu totul si cu totul altceva.

Din pacate si Lucian si presedintele de banca dar si BNR (aici voit) se concentreaza pe un subiect care are foarte putina relevanta pentru economia reala. Ce conteaza pentru Romania este raspunsul la intrebarea: care este efectul deciziei de politica monetara din acele zile, cresterea dobanzilor prin retragerea permanenta a masei monetare, pentru economia reala?

Alte raspunsuri si clarificari in curand.

Alte opinii exprimate legate de acest subiect: Money Matters, aici, aici

9 thoughts on “Nu intru inca in discutia despre Octombrie 2008, dar…

 1. La punctul 1, nu sunt de acord. Pe o piata ca Romania, unde se compara permanent plasamente in lei vs. plasamente in euro, in termeni de cost de oportunitate, estimarile de crestere a cursului genereaza cresteri de dobanda pana cand am de ales de exemplu intre 10% din dobanda la lei sau 10% crestere de curs.

  1. @Kius
   “estimarile de crestere a cursului genereaza cresteri de dobanda pana cand am de ales de exemplu intre 10% din dobanda la lei sau 10% crestere de curs.” Da? asta este ceva nou. Este o teorie interesanta. Numai ca nu are legatura cu realitatea. Nu observam aceeasi volatilitate in dobanzi ca si la curs. Mai mult, vedeme o legatura directa si de la REPO (sau lichiditate) catre dobanzi si nu invers. Adevarat obsesrvam ca dobanziel sunt influentate si de liniile de credit etc. Dar pe termen mediu si lung dobanzile sunt influneate de asteptarile pentru cresterea economica.

   Daca o persoana iese din depozite in RON si intra in depozite in EUR in aceeasi banca, banca face swap si isi ia leii inapoi. Ahh, daca banii pleaca din lei de la o banca la alta atunci banca de unde pleaca banii se uita la pozitia finala, daca este short euro ofera o dobanda mai mare la euro daca este short lei ofera la lei. dar asta se face pe piata interbancara, petnru o noapte etc. Din nou nu observam aceeasi volatilitate in dobanzile retail asa cum vedem in curs.

   Nu uitati ca exista o piata de FX swap.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s