Un raspuns pt Domnul Daniel Oanta

Desi am spus ca nu vreau sa fiu implicat in discutia despre deprecierea RON din Octombrie (dupa cum am tot spus nu poti sa ai atac specualtiv pe un curs flexibil) 2008 se pare ca Domnul Daniel Oanta are alte planuri.

Chiar asa sa se sperie BNR de o analiza de trimite cativa ziaristi sa spuna lucruri pe care nu le inteleg si sa atace persoane in loc de idei sau estimari empirice? Asta imi aduce aminte de mighty FED care a tot negat rolul pe care l-a avut in marea recesiune din 1929-1930 prin RESTRANGEREA masei monetare pana cand:
“Let me end my talk by abusing slightly my status as an official representative of the Federal Reserve. I would like to say to Milton and Anna: Regarding the Great Depression. You’re right, we did it. We’re very sorry. But thanks to you, we won’t do it again.” (Ben Bernanke, November 8 2002)

Nu l-am vazut pe domnul Oanta sa explice de ce vanzarile nete pe care le foloseste domnul Croitoru in analiza nu arata acelasi lucru ca rezerva valutara? Dar in rest vad ca stie sa “infiereze”. Poate ca Dl. Oanta arunca un ochi pe prezentarea de mai jos si incearca sa gaseasca cateva explicatii la ce arat eu acolo.

Singura problema pt Dl Oanta este ca: Facts do not cease to exists because they are ignored.
― Aldous Huxley, Complete Essays 2, 1926-29

Advertisements

7 thoughts on “Un raspuns pt Domnul Daniel Oanta

 1. Nu am nevoie de aprobarea nimanui sa scriu ce cred. Acesta e avantajul de a fi fost ziarist. Nu am pretentia ca stiu economie la fel ca dvs.Nu sunt ]in masura sa explic nimic din ceea ce a scris Croitoru. Si fara legatura cu asta, in perioada respectiva mai era un mare jucator in piata, Ministerul Finantelor sa nu uitati sa-l includeti in analiza de care ziceti ca se sperie BNR. Ma flatati cand spuneti ca eu sunt cel care ma fac scut in fata unei banci centrale. In fine, in 2008 si inainte de asta, chiar bubuia creditul in lei?

  1. Lucrand in BNR sunt sigur ca aveti nevoie de aprobare. Exista o politica a institutiei ca peste tot. DAr asta nu conteaza.
   Conteaza ca:
   1) SINGURA insitutie care influenteaza masa monetara in lei este BNR.Puea sa fie in “piata”, nu stiu ce inseamna asta pt domnia voastra, chiar si FED + ECB si tot nu are relevanta pentru masa monetara in RON.
   2) La pagina 21 in prezentare arata ca in Oct 2008 creditul in RON crestea cu peste 40%. Cred putem spune ca “bubuia”.

   Cred ca toate aceste discutii ar fi fost evitate daca nu ma includeati in disputa dvs cu a domnilor Isar si presedinte de banca.

 2. Ok.Va pot demonstra ca nu am nevoie de aprobare, puteti vedea si singur asta daca o sa cautati in arhiva Vox.Sunt acolo opinii ce nu au nicio legatura cu BNR. Unicul motiv pentru care v-am inclus in zisa disputa este scris in text si anume ca sustineti, identic cu dl Negritoiu si Isar, faptul ca BNR a provocat recesiunea din 2009 un lucru cu care eu unul nu sunt de acord. Am voie? Toate cele bune.

  1. @Daniel Oanta
   sunt sigura ca sunt opinii care nu au legatura cu BNR. Eu ma refer la aceasta opinie. Am lucrat si eu institutii si stiu politica de comunicare.

 3. @Florin
  In buletinele lunare din lunile sep. si oct. 2008 publicate pe site-ul BNR, la sectiunea Balanta de plati->Contul de capital si financiar exista componenta “Active de rezerva ale BNR, net (“–” crestere/”+” scadere)”. Nu stiu exact ce reprezinta aceasta, insa este interesant ca in sep.2008 era de -224 mil EUR, iar in oct. 2008 era de -164 mil EUR, ceea ce ar insemna ca in oct. 2008 BNR a contribuit la finantarea deficitului de cont curent cu 60 mil. EUR ? Tot din acele rapoarte aflam ca deficitul de cont curent a crescut in oct. fata de sep. cu 1162 mil EUR si a fost finantat in principal de o crestere neta a investitiilor directe de 667 mil EUR si de o crestere neta a pasivelor in numerar si depozite de 1848 mil. EUR. Contul de capital a fost insa influentat negativ de o scadere neta a activelor in numerar si depozite de 716 mil. EUR precum si de componenta erori si omisiuni cu 795 mil. EUR.

  In ce priveste cresterea rezervei valutare cu 1297 mil EUR din oct, ea este explicabila prin deprecierea EUR fata de USD de la 1,4384 la sfarstiul lunii sep. la 1,2730 la sfarsitul lui oct. In raportul anual din 2007 BNR precizeaza ca 25,48% din rezerve sunt in USD, iar in 2008 acestea au ajuns sa constituie 32,55%. Posibil ca prin oct.2008 BNR sa fi avut rezerve de aprox. 11 mld. USD ceea ce ar fi generat o crestere de vreo 1800 mil EUR din diferenta de curs.

 4. @Sorin,
  Observatia ta referitoare la curs USD este importanta. Dar nu stim exact compozitia in Octombrie,. In timpul anului rezervele valutare in USD au fluctuat intre 10% si 40%.

  Comunicatul BNR pt Octombrie 2008.
  Rezervele internaţionale ale BNR – octombrie 2008

  03.11.2008
  La finele lunii octombrie 2008, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 27.318 milioane euro, faţă de 26.021 milioane euro la 30 septembrie 2008.

  Creşterea de 1.297 milioane euro înregistrată în luna analizată a fost rezultatul următoarelor operaţiuni:

  Intrări de 4.402 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, operaţiuni pe piaţa interbancară, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.
  Ieşiri de 3.105 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, operaţiuni pe piaţa interbancară, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat şi altele.
  Întrucât rezervele valutare sunt constituite din active denominate în euro, dolari SUA şi alte valute, modificările importante ale cursurilor acestor valute pe plan internaţional au influenţat atât intrările cât şi ieşirile.

  Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 1.908 milioane euro.

  Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie a.c. au ajuns la 29.226 milioane euro, comparativ cu 28.102 milioane euro la 30 septembrie 2008.

  Plăţile scadente în luna noiembrie 2008 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Economiei şi Finanţelor, însumează 57 milioane euro.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s