Definitie atac speculativ esuat, pe scurt, foarte pe scurt

Dl- Vasilescu revine cu un text foarte lung astazi despre Octombrie 2008. De ce? Nu stiu, se pare ca BNR ia in serios postari pe blog si pe facebook. Totusi, imi da prilejul sa mai clarific un lucru. In text domnia sa spune:”verdictul: atac speculativ eşuat.”

Ce spun definitiile: “successful speculative attacks (i.e. attacks that end in a sharp nominal devaluations) and failed speculative attacks (i.e. attacks that did not end in a devaluation) (Aart Kraay, 2000, World Bank paper)

Avand in vedere evolutia RON dupa Octombrie 2008 (sharp devaluation) care din descrieri credeti ca se potriveste mai bine?

P.S.:O sa citesc cu atentie textul si o sa revin.

Advertisements

6 thoughts on “Definitie atac speculativ esuat, pe scurt, foarte pe scurt

  1. Un singur lucru mi-e clar din toata povestea asta: BNR considera ca a procedat foarte OK in oct. 2008, ceea ce inseamna ca intr-o posibila criza financiara viitoare sunt sanse mari ca BNR sa actioneze la fel. Asta inseamna ca in niciun caz nu este mai avantajos sa-ti iei un credit in lei fata de unul in valuta, deoarece chiar si in momentele in care ar trebui sa fii protejat de un curs valutar defavorabil, de fapt esti cu mult mai putin protejat de dobanda la leu.

    Prin urmare singura optiune pentru un credit ramane cel in valuta (care contribuie si mai mult la eurizarea economiei). Asta n-ar fi neaparat o problema daca BNR nu ar fi inceput sa restrictioneze din ce in ce mai mult creditarea in valuta incepand cu sfarsitul lui 2008. Deci, oricum ai lua-o creditarea este destul de scumpa si riscanta in aceasta tara (cu mentiunea ca creditarea in lei este si cea mai scumpa si cea mai riscanta). Poate ca BNR considera ca economia nu are nevoie de creditare ci de mai multa economisire…

    1. …sau ca stabilitatea preturilor sau stabilitatea financiara nu se poate realiza decat cu mai putina creditare si mai multa economisire. Totusi in 2007, cand creditarea in valuta crestea cu rate anuale de 70%, nu tin minte ca BNR sa fi luat masuri de restrictionare.

  2. Eu vad mai simplu interventia BNR, nu stiu de unde a picat pe BNR sa rezolve riscul valutar sau daca si l-au asumat ca sunt buni. Dar BNR a vazut ca daca leul se devalorizeaza adica euro creste, atunci se aud strigate din piata si atunci a zis, ce poate face sa nu se mai auda strigatele [ daca e zgomot e clar si o problema, si atunci incepea lumea sa le puna la indoiala capacitatea de a rezolva probleme ]. BNR-ul a inceput sa discretizeze piata valutara sa vada cine poate pune presiune pe curs [ sa ceara euro si sa se devalorizeze leul ] si probabil creditul in valuta este un factor de presiune insemnat pe curs [ zic eu, nu stiu cate credite sunt in valuta fata de ron], atunci a inasprit conditiile pentru creditul in valuta, sa nu se mai auda strigatele de ajutor cand leul “slabeste”. Acum ca daca nu ai credit in economie si economia este “anemica” deci creste foarte greu este adevarat, dar nu se mai aud cei care striga ca euro se intareste. La cum reactioneaza BNR o solutie ar fi sa faca “zgomot” si cei care au nevoie de creditare, eventual mai mare si mai mult decat cei care sunt afectati de intarirea euro, nu spun ca e cea mai buna solutie [ sa gaseste solutii pentru cate o bucatica din economie si sa nu iei decizii pentru toata economia] dar ar putea sa fie eficienta …

  3. Aceste reveniri ale dl Vasilescu eu nu le vad ca raspuns pentru postarile pe blog, ele sunt o reactie … Dl Vasilescu le raspunde celor care nu cunosc economie, raspunsul daca ar fi la postari ar veni cu contra argumente la postari de pe blog. Cu orice argumente incerci sa arati ca nu este cum spune BNR, ei au acelasi raspuns [ tipar ], variaza doar cuvintele folosite … Parerea mea este ca sunt “obositi” [ din ’90 si pana in 2013 ] si asteapta plecarea, daca ar mai avea putere si motivatie ar veni si cu contra argumente pentru a controla spatiul informational al dezbaterii [ au o reactie din inertie, dar nu pot castiga si incheia dezbaterea, stie si BNR “boala lunga, plecare sigura” ]. Parerea mea este ca dezbaterea se va incheia [ fara un rezultat ] atunci cand dl Isarescu va fi la o degustare de vin [ nu vreau sa fie un raspuns rautacios ] si nu va mai fi interesat de ce este scris pe un blog despre ce a fost in 2008 …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s