FMI a gresit sau a manipulat in cazul Romaniei?

In aceasta vara ajungem la capatul a doua programe de acord stand-by cu FMI. Din punctul meu de vedere rezultatele acestei perioade sunt devastatoare pentru economie si mai ales pe termen lung. Vina nu este in totalitate a FMI dar aceasta institutie a jucat un rol important in procesul de politica economica din perioada 2009-2013. Din punctul meu de vedere FMI a fost mult pre a indulgent cu clasa politica din Romania iar costul acestei indulgente il platim noi toti, nu statul roman.

Ce a GRESIT FMI din punctul meu de vedere?

1) supra estimat revenirea economca grosolan in fiecare raport de tara – in Iunie 2009 estima o crestere economica de 7.2% pentru 2012, de exemplu.
2) a inchis ochii la acumularea de arierate, efect devastator pentru economia reala (analizele economistilor FMI sustin acelasi lucru). Orice economist mediocru sau om cu bun simt ar fi observat ca amanarea problemei arieratelor influeanteaza negativ cresterea economica
3) a propus si cerut implementarea de cresteri de taxe incepand cu 2008 si cel mai recent in octombrie 2012.
4) nu s-a comportat ca o institutie independenta in relatia cu Romania si a aratat mai mult ca o institutie care reprezinta intersele clasei politice si a unui lobby puternic din partea bancilor. FMI a cerut din 2009 implementarea unei legi a falmentului personal in Ungaria. Motivele erau clare: pentru a retrimite in economie resurse captate in credite neperformante (FMI foloseste chiar termenul de „curatarea portofoliului sistemului bancar”. In cazul Romaniei, desi situatia este similara, FMI nu a mentionat nicioadata beneficiile acestei legi pentru economie. FMI a inchis ochii la aceasta discriminare fata de cetateanul roman in timp ce corporatiile si statul pot sa intre in insolventa.
5) a acceptat propunerea din partea unui stat cu institutii corupte de a instala “manageri privati” la companiile de stat. In acest fel solutia optima pe termen lung pentru Romania, privatizarea institutiior cu pierderi din economie, a fost amanata perpetuu fara sa fie sanctionata de FMI.

Concret

In IUNIE 2009, FMI estima pentru ROMANIA o crestere economica cumulate de 17% pentru perioada 2010-2013. Rezultatul a fost o crestere economica reala de 2.9%, incluzand esitmarea de crestere economica pentru 2013 de 1.6%. Diferenta intre ce credea FMI si realitate este de 14.1% crestere economica reala care nu s-a materializat. Stiu, nimeni nu poate sa estimeze perfect viitorul. PROBLEMA in cazul FMI este ca estimarile facute in fiecare an au fost intodeauna mai mari decat realitatea. FMI a “gresit” NUMAI prin supraestimare chiar daca perioada pentru care facea estimarea era foarte scurta. (in Octombrie 2012 estima o crestere economica de aproape 2% pentru 2012!!!!). In acelasi mod FMI a acceptat in aproapte toti anii, exceptie 2011, ca tintele pentru arierate sa fie ajustate in sus, adica in FAVOAREA statului ca sa para ca sunt indeplinite conditiile din acord.

Aceste mod de lucru, “gresind “doar intr-o directie , trebuie explicat de FMI. Din punctul meu de vedere avem in fata ori INCOMPETENTA, ceea ce imi este foarte greu sa cred pentru ca FMI are resurse nelimitate in ceea ce priveste analiza economica, sau „COABITARE (ca sa nu fiu mai dur)” cu statul roman in DETRIMENTUL sectorului privat si mai rau al cetateanului roman . De ce trebuie sa explice FMI in fata noastra? Simplu. Dobanda pentru imrpumutul de la FMI luat in numele nostru nu o plateste statul roman o platim NOI si GENERATIILE VIITOARE prin taxe.

Articole scrise de mine despre relatia FMI –Romania:
Relatia FMI-Romania un succes doar la televizor
FMI sustine legea falimentului personal, in Ungaria nu in Romania!
FMI,arierate, consolidare fiscala – realitate vs. artificii contabile
Costul finantarii statului roman depinde de pietele financiare internationale, nu de FMI
PRIVATE management exists only in PRIVATE companies (repost)

Advertisements

5 thoughts on “FMI a gresit sau a manipulat in cazul Romaniei?

 1. F.M.I. nu a greșit a făcut politică,șef-ul F.M.I. vroia să fie președintele Franței,la noi era campanie și după ce faci politică ( spargi oale ) cineva trebuie să plătescă.
  A și mai face și lobby da și asta e politică.

  1. FMI-ul s-a ocupat direct de transferarea pierderilor din domeniul privat catre cel public, iar tu pui accentul basisto-giurgist pe asistenta sociala.

   Culmea e ca pentru a face posibil acest transfer de holly hole generata de bula imobiliara, politrucilor “de dreapta” li s-a dat verde la furat, transferand si ei parte din “salarii+pensii+asistenta sociala” la “investitii”: patinoare in sat, terenuri in panta, indiguiri de forma, asfalt direct pe noroi, etc.

   Practic, tonetarii prosti care urlau de bucurie in 2010, aveau sa se sufoce subit dupa reducerea cererii si… cresterea tva-ului, care doar se adaugau masurilor “de dreapta” precedente: majorarea CAS si introducerea impozitului forfetar.

   Carand in spate concomitent doua tipuri de paraziti, financiari si politruco-securisti, romani raman dezbinati… “ideologic”, pe de o parte se situeaza puberii adepti ai eliminarii asistentei sociale, iar in extrema cealalta pensionarii care viseaza la pensii egale cu salariul mediu brut… majorat.
   Si pana la realizarea… visurilor, parazitii extrag din plin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s