O explicatie mai simpla pentru nivelul de absorbtie al fondurilor UE

Aproape toata lumea vorbeste despre “fondurile UE” ca solutia salvatoare pt Romania. Corelatia facuta; mai multe fonduri atrase egal prosperitate si bunastare. Totul bazat doar pe povesti nu pe date. Dar de corelatia intre nivelul de absorbtie si coruptie nu vorbeste nimeni de exemplu.

Altceva vreau sa spun. Pana la urma “fondurile UE” sunt o forma de finantare (cu alta ocazie o sa analizam si “schema”). Cei care le fac reclama le prezinta ca pe o subventie, pentru ca ar avea un cost mai mic. De fapt nu se spune ca o subventie inseamna o taxa mai mare in alta parte. Dar inca nu am ajuns la ce vreau sa spun.

Asadar, un antreprenor are nevoie de finantare. Are cateva optiuni: aport de capital, emite actiuni, emite obligatiuni, imprumut la banca si fonduri UE. Antreprenorul ar trebui sa foloseasca metoda optima pentru interesul propriu daca are un proiect in care crede. De partea cealalta ofertantii de finantare sunt in competitie pentru proiect.

Si aici ajung la ceea ce voiam sa spun. Explicatia pentru nivelul fondurilor UE este una foarte simpla: putine proiecte bune pentru care se bat ofertantii de finantare iar fondurile UE pierd pentru ca nu sunt atractive relativ la alternative. Si asta explica si nivelul mare al coruptiei din RO pentru ca proiectele care “nu sunt bune” sunt finantate din fonduri UE.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s