Stabilitatea preturilor, obiectiv ratat de BNR in ultimii 23 de ani

Maine, 25 Iunie, o sa am cateva minute in cadrul unei conferinte care se tine la BNR. Conferinta este despre garantare, contragarantare si Basel III.

Fiecare vizita la BNR imi da prilejul sa ma gandesc la imaginea pe care o au majoritatea oamenilor din Romania despre modul cum a fost implementata politica monetara vs. rezultatele reale.

Politica monetara din Romania este implementata de BNR, independent, si are UN SINGUR obiectiv in statut: stabilitatea preturilor. Altfel spus, BNR isi alege instrumentul (sau instrumentele de politica monetara) trebuie doar sa mentina preturile stabile pe termen mediu.

Graficul de mai jos arata ca BNR nu a reusit sa tina preturile stabile in ultimii 23 de ani, nici daca ne uitam doar la cifra pentru Romania si nici daca ne uitam in comparatie cu tari care au inceput aventura catre capitalism in acelasi timp cu noi. In Romania preturile au crescut in medie cu 60% pe an in ultimii 23 de ani. O performanta mai proasta observam doar in Bulgaria si Croatia.
Care sa fie explicatia pentru acest rezultat dezamagitor? BNR nu a fost independenta de facto sau modul de implementare al politicii monetare (mai multe obiective in competitie) este gresit?
Din punctul meu de vedere amandoua explica acest rezultat.

InflatiemedieCEE

Solutia pe care o vad am prezentat-o aici: Tintirea Inflatiei vs. Tintirea preturilor

Advertisements

6 thoughts on “Stabilitatea preturilor, obiectiv ratat de BNR in ultimii 23 de ani

    1. Nici cei ce propun această țintă revoluționară, în economii mai dezvoltate, nu cred în ea așa că de ce am experimenta (și) noi cu ea când cel mai simplu ar fi să ne propunem să fim mai eficace în atingerea țintei pe care deja o avem și pe care e evident că nu ne străduim să o atingem de atâția ani.

      Decât poate dacă sunt diplome de justificat sau băgat pe gât, dar nu prin rezultate ci prin tendințe ieftine fără respect pentru principii fundamentale sau o viziune pe termen lung. Aș vrea să văd și eu cum cineva cu studii din ăstea de praf în ochi vine și spune hai să creștem productivitate în țara asta, hai să creștem gradul de economisire, hai să alocăm resursele pe care le avem mai eficient.

  1. Mulțumim că menționați astfel de rezultate triste, dar realiste.

    Am o întrebare retorică: E inflația un alt furt din buzunarele noastre?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s