In apararea pietei valutare

Intr-o conferinta la BNR, astazi, am spus ca atata timp cat banca centrala mentine doua obiective care pot sa fie in conflict de foarte multe ori – stabilitatea preturilor si stabilitatea cursului de schimb – creditarea in lei nu o sa functioneze. Acest lucru il observam de cativa ani in Romania. Banca centrala nu ofera lichiditate in piata interbancara si implict economiei reale decat cu scande foarte mici de frica unei deprecieri.a cursului de schimb pe care sa nu poata sa o controleze. Dar in acelasi timp, mai ales in perioada de criza, sistemul financiar bancar nu poate sa crediteze pe termen lung in lei cand finantarea este pe termen scurt. Ar face de fapt acelasi lucru pe care l-a facut pana in 2008: credite pe termen lung cu finantare pe termen scurt. Iar problema nu a fost nicioadata solvabilitatea creditelor. Problema pentru sistemul financiara a fost scadenta scurta a pasivelor care a crescut probabilitatea unui „bank run „ ( O sa revin cu opinie separata pe acest subiect). Asadar atata timp cat BNR mentine aceste doua obiective nu avem cum sa ne asteptam la o crestere a creditarii in lei.

Din pacate interventiile in piata valutara au efecte negative pentru economie mult mai dure si cu influenta in psihicul actorilor din piata pe termen lung. Intervnetiile in piata valutara au acelasi efect pe care il au toate interventiile statului intr-o piata: distorsioneaza informatia.

Argumentul adus la conferinta pentru a justifica interventia in piata valutara a fost : volatilitatea in piata valutara pune in pericol atingerea obiectivului principal : stabilitatea preturilor. Ce inseamna asta? Exista o frica in cadrul BNR ca o depreciere ar duce la cresterea inflatiei. Este posibil dar foarte putin probabil pentru ca banca centrala nu tinteste inflatia pe termen scurt. Tinta de inflatie este pe termen mediu. De aceea banca centrala nu reactioneaza la volatilitatea preturilor la energie sau la alimente decat daca exista un efect pe termen lung asupra inflatiei. De fiecare data cand a fost ratata tinta de inflatie BNR a justificat politica monetara mai relaxata prin faptul ca efectele cresterii pretului la energie, petrol sau alimente este temporar (altfel spus nu exista second raound efect). De ce nu intervine BNR si in aceste piete? Sai de ce nu raspunde BNR imediat la un soc nagtiv venit din cresterea pretului petrolului sau al alimentelor? Pentru ca BNR face diferenta in aceste cazuri intre termen lung si termen scurt. Acelasi mod de lucru l-am vazut si atunci cand banca centrala nu a reactionat la cresterea inflatiei aproape de 10% dupa ce a fost marit TVA de la 19% la 24%. Argumentul, logic de altfel, efectul nu este permanent pentru preturi iar dupa o crestere initiala preturile vor scadea.

De fapt ce spune BNR cand nu intervine in aceste cazuri este ca aceste socuri sunt temporare si nu influenteaza inflatia pe termen lung si astfel nu are niciun motiv sa inaspreasca politica monetara pentru a aduce inflatia la tinta.

Dar cand vine vorba de piata valutara BNR isi schimab optica si intervine. In cazul pietei valutrare BNR nu asteapata sa vada daca efectele volatilitatii cursului de schimb pentru preturi sunt permanente sau temporare. Aici BNR intervine si distorsioneaza grosolan informatia pe care o ofera piata valutara celor care actioneaza in aceasta piata.Din punctul meu de vedere cel mai nociv efect pentru economie al interventiilor pe piata valutara este inducerea percepetiei pentru romani ca nu exista un risc valutar. Sau si mai rau, perceptia ca de fiecare data cand se intampla ceva pe piata valutara BNR vine si ne salveaza. De aceea de fiecare data cand cursul de schimb se depreciaza cateva zile la rand avem parte de strigate disperate la televizor pentru interventia BNR care ar trebui sa salveze economie. Este reactia normala a unor oameni carora li s-a promis explicit si implicit ca o sa fie salvati de volatilitatea cursului de schimb prezentata de BNR ca o anomalie a pietei ce trebuie corecatat prin interventii ale statului.

Interventiile BNR in piata valutara nu sunt diferite de alte interventii ale statului in alte piete. Aceste interventii au acelasi efect nociv pentru economie pe termen lung. Atunci cand apram pietele de interventia statului ar trebui sa le aparam pe toate altfel mesajul nostru isi pierde din credibiliate.

Advertisements

One thought on “In apararea pietei valutare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s