Decizia BNR ajuta in primul rand statul si profitabilitatea sistemului bancar

Sunt cateva motive pentru care raman sceptic in ceea ce priveste impulusul pe care il primeste creditarea in lei de pe urma scaderii cu 0.25% a ratei de politica monetara.

1. Rata creditelor neperformante este in crestere. Este aproape imposibil pentru sistemul bancar sa creasca creditarea in aceste conditii.

2. Finantarea cu RON a pietei se face de BNR la scadente mici, 7 zile, prin operatiuni REPO. Diferenta de finantare intre 7 zile si scadenta creditelor, 1 an, 2, 5, 10, este un risc care apare in costul creditului. Este adevarat ca bancile ar putea sa incerce sa atraga mai multe depozite la termene mai lungi de la clientii retail si corporate, si sunt sigur ca multi au incercat, numai ca nici acolo nu exista interes pentru scadente asa mari. In continuare vedem in economia reala o preferinta pentru cash, explicata in special de situatia economica si perspectivele pe termen mediu.

3.Competitia inca serioasa a creditului in euro. Costul nominal este in continuare mult mai mic iar reducerea de 0.25% a dobanzii de politica monetara este mult prea mica. Chiar si o reducere de un procent ar insemna, in cazul in care efectul este simetric, o reducere de numai 0.3% a ratei creditelor in RON, mult prea mica pentru a inchide diferenta de cost intre cele doua. Mai mult, interventiile BNR pe piata valutara au ELIMINAT riscul valutar din psihicul cetatenaului roman si astfel au redus si mai mult costul creditului in EUR fata de cel in RON.

Totusi exista si beneficiari ai acestei reduceri de dobanda.
1. Miniesterul Finantelor beneficiaza in perioadele cand pietele financiare sunt calme de finantare mai ieftina cu maxim 0.25%
2. Sistemul bancar o sa foloseasca aceasta oportunitate pentru a creste profitabilitatea. Graficul urmator arata ca in perioada in care BNR a redus dobanda de politica monetara sistemul bancar a redus rata la depozite mai mult decat a redus rata la credite. De fapt din 2011 rata la creditele noi a ramas aproape la fel in timp ce ratele la depozite au scazut. Exemplul cel mai bun il vedem daca ne uitam sfarsitul lui 2012 inceputul lui 2013 cand BNR a scazut dobanda cu 1% dar bancile au crescut marja de profit. (dobanzile la credite in RON au raspuns nesemnificativ).Iar de cand BNR a anunta aceasta scadere de dobanda, acum saptamani, vedem o crestere importanta a marjei pentru credite-depozite noi care vine doar din scaderea dobanzilor la depozitele noi.

marjacreditedepozite

Advertisements

One thought on “Decizia BNR ajuta in primul rand statul si profitabilitatea sistemului bancar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s