Ianuarie-Mai 2013 cea mai mare crestere a datoriei publice externe din 2009 si pana acum

Uitandu-ma la datele pentru datoria externa mi-a atras atentia dinamica datoriei publice directe externe in contextul actual.

Dupa cum se vede in tabelul de mai jos de la inceputul anului datoria publica garantata, imprumuturile facute de Ministerul Finantelor direct, a crescut cu 4 miliarde euro (in aceeasi perioada anul trecut crescuse cu 1.2 miliarde euro). De fapt, in perioada Ianuarie 2013 -Mai 2013 obervam cea mai mare crestere a datoriei publice garantate pentru perioade similare din 2009 si pana astazi.. In acelasi timp datoria externa totala a Romaniei a crescut numai cu un miliard de euro. O parte din explicatie pentru dinamica mai redusa a datoriei externe totale o reprezinta plata din ratele catre FMI. Dar partea mai interesanta si mai importanta ca marime este scadarea datoriei externe a sectorului privat. Astfel, sectorul privat continua sa se restructureze in timp ce sectorul public adauga datorie externa la randamente reale mult mai mari decat cresterea economica. Aceasta evolutie a datorie publice externe vs datoria externa privata se observa din 2009. Din pacate acest “mix” nu duce la crestere economica nici pe termen scurt dar nici pe termen lung. (pentru termen scurt avem ultimii 4 ani ca exemplu)

datorieexternamai2013

Advertisements

7 thoughts on “Ianuarie-Mai 2013 cea mai mare crestere a datoriei publice externe din 2009 si pana acum

 1. Acum am inteles de ce pe site la buletine MFP , graficele privind datoria publica sint ramase la cifrele lunii martie . Cum banuiam , au asa mari “succese” ca mai bine nu le publica . 🙂
  PS. Unde se poate vedea evolutia acelui faimos buffer de bani albi pentru zile negre (ca tot e pe datorie ) construit la cererea FMI ? Banuiesc ca mai ciugulesc domnii guvernanti ceva de acolo si periodic .

  1. In “aceeasi perioada” a anului trecut, loaza securistului dragoi “reusise” constituirea unui buffer in dolari “atrasi” cu 7%. “Aceeasi” perioada a fost caracterizata prin schimbarea a doua guverne securiste. “Succesele” din ianuarie-mai 2013 scapa de ghilimele in comparatie cu “succesele” din ianuarie-mai 2012.

   FMI-ul, prin buzduganul BNR, ne-a obligat sa preluam buna parte din datoria privata… a bancilor care meliteaza despre laissez-faire cand culeg roadele, iar apoi o dau in discursul “de dreapta” cand socializeaza pierderile. Si… culmea… datoria publica externa creste, iar cea privata scade. ȘOC!!! 😛

 2. Dupa cum am spus, da, datoria externa privata scade din 2009. “Socul” apare in cele 4 miliarde imprumutate de MF in primele 5 lunid. In 2009, 2010, 2011, 2012, cel mai mult au fost imprumutate 1.2 miliarde. Ideea este ca ne imprumutam cu dobanda reala in EUR/USD mai mare decat cresterea economica pentru a plati un imprumut in USD cu dobanda reala mai mare decat cresterea economica. Exista si variantta unui guvern responsabil in 2013 si care sa in loc sa se imprumute sa plateasca o datorie putea sa scada cheltuilelile sau sa privatizeze.

 3. Buna ziua,
  am o nelamurire in legatura cu aceasta crestere de 4B euro a datoriei publice garantate.
  In perioada 01.01.2012 MF a imprumutat de pe piatele interna si externa aproximativ 41,1B lei iar in aceeasi perioada din 2013 numai 34,3B lei.
  Adica 7B lei mai putin sau 1,6B euro. Sa inteleg ca 5,6B euro au fost imprumutati de autoritatile locale??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s