Informatia oferita de masa monetara restransa

BNR a publicat datele care arata evolutia masei monetare. In acest moment mi se pare cel mai relevant ce se intampla cu M1 pentru ca surprinde cel mai bine modul in care politica monetara este implementata in Romania.

Am trei observatii de facut.

1) In luna Iunie 2013 stocul de bani pe care il masoara M1 (numerar si depozitele peste noapte ale bancilor) a ajuns la un nivel mai mare decat in Octombrie 2008. Doar acum putem sa spunem ca in ceea ce priveste lichiditatea PERMANENTA pe termen scurt ne aflam la nivelul Octombrie 2008 inainte de interventia BNR in piata.

Slide1

2) Din 2008 si pana acum importanta numerarului a crescut iar cea a depozitelor bancilor la BNR a scazut. Aici sunt doua lucruri de mentionat. Primul, mecanismul de transmmitere a politicii monetare nu are cum sa functioneze pentru ca bancile is restrang activitatea. Doi, scaderea importantei depozitelor bancilor in M1 explica volatilitatea mai mare a dobanzilor pe termen scurt si deprecierea RON fata de EUR din 2008 si pana acum.

Slide2

3)Atata timp cat BNR alearaga dupa curs si inflatie in acelasi timp si atata timp cat un curs “stabil” este mai important decat inflatia politica monetara nu o sa fie relaxata decat foarte greu. Dupa cum se vede in graficul de mai jos deprecierea din Iunie a fost sustinuta de o masa monetara mai mare. Daca BNR continua asa cum a anuntat public cu relaxarea politcii monetare atunci cursul EURRON va creste si mai mult catre 4.7-4.9 in prima faza. Dar cum in aceasta perioada inflatia medie creste BNR va trebui sa aleaga intre a rata tinta de inflatie din nou si un curs mai mare. O inflatie mai mare decat tina si un curs de schimb la 4.9 inseamna o politica monetara relaxata. In acelasi timp inseamna si o banca centrala fara credibilitate. O sa vedem ce alege BNR.

Slide3

Advertisements

5 thoughts on “Informatia oferita de masa monetara restransa

  1. D-le Cîţu, va urmaresc si apreciez comentariile dumneavoastra in mass media(de toate felurile). Dar la urma urmei problemele cred ca au o singura rezolvare:toti -conducatorii acestei tari -sa se ocupe de creerea de locuri de munca.Daca ieri au lucrat N oameni si astazi nu lucreaza macar N+1, toate teorille sun zero. Si asa zi de zi. Sa facem un exercitiu de imaginatie: Sa presupunem ca miine sunt cu 500000 de muncitori-macar mai multi (NU FUNCTIONARI!!!platiti din buget)fata de citi sunt azi. Concluzia rezulta de la sine, ar fi putin mai bine. Inca ceva, un proverb:si banii putini sunt bani. Cred ca multi gindesc astfel. O zi buna.

    1. D-l Moromete este bine sa va “miscati” un grad si sa vedeti problema din alt unghi: daca ar exista mai multa masa monetara si statul s-ar imprumuta din extern, poate banii ar fi mai ieftini fata de 18%+ comisioane. Persoanele, care au idei sa deschida o afacere, ar avea o dobanda de 5% [ pentru ca sunt mai multi banii, costuri mai mici ], o noua afacere locuri de munca [ar lucra N+1 cel putin]. Adica viitoarea firma ar fi ajutata cu un cost mai mic al capitalului. Daca va mai “miscati” un grad pentru firmele existente, care nu isi incaseaza creditele la 60 de zile [ marfa nu e platita dupa un termen], pentru ca aceste sa continue sa existe au o singura solutie, sa gaseasca capital circulant [ banii sa traiasca pana incaseaza creditele ]. Daca ar exista masa monetara, si dobanzile ar scadea nu ar fi nevoite sa dea afara personal, pentru a fi cat mai flexibile. Doar o masura daca s-ar lua firmele de azi ar fi ajutate, asta daca s-ar dori [ eu sper sa fie doar rea vointa, nu incompetenta ]. Eu am spus o masura, las loc si altora sa se exprime …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s