Inflatia si salariul net (update cu ratarea tintei de inflatie)

Un grafic interesant care arata ca din 2000 si pana acum cresterile de salariu net au fost in jur de 60% eliminate de cresterea preturilor. Daca BNR reusea sa tina inflatia masurata de IPC in tinta, puteam astazi sa vorbim de o putere mai mare de cumparare. De aceea intr-o tara saraca lupta cu inflatia este poate cea mai importanta.

Slide1

Politica economica influenteaza pozitiv sau negativ puterea de cumparare. Venitul net este crescut sau scazut in functie de politica de taxe si impozite. Puterea de cumparare este influentata negativ/pozitiv de competenta/incompetenta bancii centrale. Graficul urmator arata ca daca doar din 2005 BNR atingea obiectivele asumate public prin contractul implicit cu societatea romana puterea de cumparare ar fi fost mai mare. Apare intrebarea: cu cat ar fi fost mai mare puterea de cumparare daca BNR ar fi fost o insitutie care tinea la valoarea nominala a monedei nationale.

P.S. Un alt mod de a creste puterea de cumparare in acest moment este reducerea urgenta a taxelor.

preturiinflatieiunie2013v2

Advertisements

2 thoughts on “Inflatia si salariul net (update cu ratarea tintei de inflatie)

  1. Florin….

    de ce IPC? de ce nu PIB deflator? ceva timp in urma erai de acord ca datele ins sunt… subrede…. ori unde te uiti acum in economie vezi recesiune si cu toate acestea…. raportam PIB pozitiv…. iar “formatorii de opinie”…. tac in aceasta privinta.

    1. Am folosit IPC pentru ca asta este tinta BNR. Din pacate incepand cu 2011 am mari dubii in ceea ce priveste onestitatea datelor din Romania. To incerc sa gasesc “proxy” si sa-mi fac indicatorii proprii. Pentru preturi este mai usor, pentru economia reala este mai greu. Este foarte ciudat ca in RO inca nu avem in sectorul privat indicatori ai perfomantei economice care sa infirme/confirme datele “oficiale”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s