Economia mai FRAGILA in 2013 decat in 2007/2008

Economia Romaniei este mult mai FRAGILA in 2013 decat era in 2007 sau 2008. In cazul unui soc exteren negativ, lipsa de incredere pe pietele internationale de ex., Romania va suferi o lovitura mai dura decat in 2008. Daca in 2007/2008 majoritatea investitiilor erau investitii directe – prin definitie mai putin lichide- in 2013 dupa cum se vede in graficul urmator investiile de portofoliu (hot money) sunt cele care domina. Investitiile de portofoliu sunt cele mai lichide iar in cazul unui “soc negativ” sunt primele care pleaca. Cel mai recent exemplu l-am avut in 20012 cand un soc negativ pentru economie din partea clasei politice a dus la iesiri de capital, 3 miliarde euro, deprecierea RON fata de EUR si cresterea dobanzilor in piata interbancara si implicit la creditele noi si cele in derulare.

Aceasta structura BIZARA pentru o economie “macrosatbilizata” are in special cauze interne: mix-ul de politici economice – fiscala si monetara.

ISDInvPortjune2013

Sursa: BNR, milioane EUR

Texte similare:
Romania, o economie cu macro-fragilitate stabila
Economia reporneste sau este in moarte clinica?
Realitatea economica vs. propaganda politica

Advertisements

4 thoughts on “Economia mai FRAGILA in 2013 decat in 2007/2008

 1. Grea lovitura cu graficul asta, dar permanent exista o iesire jucandu-te cu definitia macrostabilitatii. Daca o definesc corifeii cum vor, poate chiar sa le iasa timp de un trimestru. Prin urmare ar trebui sa opereze cu o definitie dinamica.

  Probabil ca “vizual” au ajuns si la cele 10 miliarde investii din prezentarea “strategica”.

 2. Bai nene e dezastru.
  Impozitul de 3% pe veniturile microinteprinderilor si agresivitatea fiscala au distrus IMM-urile, asa ca sanse ca economia romaneasca sa isi revina sunt aproape nule.
  Eu cred ca suntem deja in recesiune, dar jongleaza “expertii” cu cifrele ca sa iasa pe plus.
  Cresterile necontenite de taxe si inventarea altora noi au determinat micii sau mai marii inteprinzatori sa sisteze orice investitie iar firmele merg pe supravietuire, marjele de profit fiind minime sau inexistente, pentru ca fiecare se gandeste cum sa faca sa mai rostogleasca datoriile, nu sa faca profit.
  Au crescut importurile alimentare anul asta nu ca urmare a vreunei reusite in combaterea evaziunii fiscale cu alimentele importate, ci ca urmare a scaderii suprafetei cultivate cu legume si diminuarii septelului, pentru ca un fermier care are trei vaci e considerat procopsit, nu unul care incearca sa iasa din saracie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s