Elevul model al FMI la fel de bun ca vecinul rebel

Intodeauna este bine sa ne uitam la cifrele oficiale dintr-un alt unghi.Graficul de mai jos arata evolutia economiei reale din 2008 trimestrul 2 si pana astazi. In cazul Romaniei si al Ungariei economiile sunt mai mici astazi decat erau in 2008Q2. Polonia in schimb s-a extins.

In ceea ce ne priveste este important de observat ca elevul model al FMI NU a reusit o performanta mai buna decat vecinul rebel care se cearta cu toata lumea. Normal, atunci cand ne comparam cu Polonia vedem ca meritul mix-ului de politici economice implementate local, fiscala si monetara (chiar si neortodoxe), nu exista.

Din punctul meu de vedere este clar ca tot ce am (decidenti si tehnocrati) decis pana acum in materie de politica economica este gresit si daca vrem sa avem succces ar trebui sa facem exact opusul a ceea ce ne spune noua (decidenti si tehnocrati) instictul.

PIB2008q2real2013ROHUPL

Sursa: Eurostat, pt Ungaria nu exista inca cifre pentru 2013Q2.

Wisdom from Seinfeld for our leaders.

Advertisements

4 thoughts on “Elevul model al FMI la fel de bun ca vecinul rebel

 1. CAS/CASS: ZERO

  VAT: 0 up to10%

  Vanzarea prin bursele de la Londra/Varsovia/Bucuresti a tuturor activelor statului, inclusiv CNAS, RAPPS, ROMSILVA etc. Daca nu e posibil, vanzare model Compa Sibiu.

  Trei grile mari si late de pensie: undergraduate, graduate, internationally proven post graduate

  Scoli pilot model S.Korea, decomunizarea educatiei

 2. comparam mere cu pere. situatia initiala a romaniei in 2008 era cam diferita fata de a poloniei. de asemenea, masurile ungariei (gen ‘nationalizarea’ pensiilor private) nu prea cred ca sunt de dorit ca sa ne comparam cu ei. prin urmare, povestim degeaba.

  si pentru cei rapizi de gura da’ inceti de minte: ce am zis aici nu inseamna ca s-au luat decizii bune sau ca nu se putea face mai mult la noi sa fim intr-o situatie mai buna. doar ca bazele discutiei tre sa porneasca de la analize ceva mai serioase…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s