Solutie pentru a evita “colapsul” Romaniei de pe urma reducerilor de taxe

Am citit cateva opinii care anunta nici mai mult nici mai putin sfarsitul Romaniei REALE asa cum o stim noi daca scad cumva taxele. Cristi Socol, consilier si “mai socialist” dupa cum singur se defineste ne ameninta cu deficite de 4% care ar duce la cresterea CDS si, atentie, la DEFAULT pe pietele externe.

Si totul de la o scadere de taxe. Pare serios nu?. Dar sa ne pastram calmul si sa dam o mana de ajutor.

Sa mergem pe mana estimarilor oficiale si sa nu mai punem intrebari: reducerea de taxe duce la o scadere de venituri pentru GUVERN. Aici trebuie subliniat un lucru foarte clar: scaderea de venituri la pentru guvern inseamna crestere de venituri pentru sectorul public. De fapt expertii guvernului confirma ceea ce stiam cu totii: reducerea de taxe creste venituriel in sectorul privat.
Revenind, dintr-o data guvernul are mai putini bani de cheltuit si consilierii platiti din bani publici (acum incepem sa vedem problema) ne spun ca deficitul se va dubla. Aici intervenim eu si spun: nu neaparat. Exista o solutie: REDUCEREA CHELTUIELILOR PUBLICE!

De unde, veti spune? De unde am putea sa taiem ca sa nu sufere oferta “superba” de servicii publice?

Solutia mea, gratuita, pentru echipa de “experti” a MF si FMI:
1. 0.5% din cheltuielile cu salariile (ar aduce anvelopa la 7% din PIB). In acest moment cheltuim la fel de mult cu salariile din sectorul public ca in 2007 cand economia avea un ritm de crestere de 3 ori mai rapid. )
2. 0.6% de la subventii (privatizari facut nu doar mimate, de exemplu).Raman 0.4% din PIB subventii de distribuit.
3.0.9% de la bunuri si servicii (ar duce cheltuielile cu bunuri si servicii la 5% din PIB)

Tragem linie si adunam ca sa inteleaga si cei obisnuiti doar cu regula de trei simpla: 0.5% +0.6%+0.9%=2%

“Socul” reducerii de taxe ar fi dupa calculele celor de la guvern de 1.8% din PIB. Solutia oferita de mine, GRATIS, duce si la consolidare fiscala de 0.2% (bonus).

Eu nu am intrare la “expertii” care ne sperie scenarii apocaliptice de pe urma unor amarate de scaderi de taxe . Dar daca cineva este amabil sa le trimita acest calcul, am putea linistiti sa trecem la alt subiect.

Advertisements

4 thoughts on “Solutie pentru a evita “colapsul” Romaniei de pe urma reducerilor de taxe

 1. Taicuta Brancusi spunea : Simplitatea este complexitatea rezolvata.Cu cinci ani inainte sa moara,din Academia Romana era categorisit decadent[Calinescu si Sadoveanu] si i se refuza primirea donatiei[atelier si toate operele si bunurile din el]fapt care l-a determinat sa depuna pasaportul romanesc la ambasada si sa renunte la cetatenia romana.Sper sa nu ajungeti acolo nici dumneavoastra nici stimabilul cu regula de trei simple.Succes.

 2. Florine, pai toti “expertii” gen Socol, Blanculescu, Serbanescu, etc n-au avut in viata lor o firma, cat de mica.
  Admit ca la nivel macro lucrurile sunt mai greu de administrat. Dar daca eu am decis in 2010 sa nu mai am niciun angajat si sa muncesc eu mult mai mult, sa externalizez unele lucrari, sa pun gpl pe masina, etc, statul nu poate? Nu vrea…raspuns final.

 3. Socialistii astia piscotari au mare dreptate: reducerea taxelor duce la DEFAULT, dar nu la unul al tarii, ci doar la unul al lor… Toti prefacutii din politica, inclusiv consilierii lor ( sic!), au conturile burdusite cu valuta in urma nenumaretelor sinecuri de care au beneficiat de-a lungul carierelor lor bugetare sau bugetofage ( vezi cazul Voinea )…

  Ei au tot interesul ca Statul sa ramana cat mai gras, iar procentul Bugetului in PIB sa fie unul cat mai mare. Iar in timpul asta privatii fara contracte cu Statul fac foamea ori sunt nevoiti sa treaca in haiducie…

  Ceea ce face Florin este sa continue sa arunce diamante la porci… Scrieri logice si mestesugite pentru niste inculti nesimtiti, care pe langa ca nu pricep, mai ales nu vor sa priceapa…

 4. sunt de acord cu ce spuneti dvs, numai ca trebuie vointa politica la cine conduce tara… eu as fi si mai radical si as incerca reducerea aparatului administrativ central si local, sa ajunga undeva la 1 000 000 angajati in sectorul public. As incrca in 2-3 ani o reforma structurala dura a aparatului de stat si as infiinta obligatoriu “Ghiseul unic” sa scapam de birocratie!! Asta ar fi o prioritate obligatorie !!!
  Nu mai putem plati la infinit lenea, incompetenta unor bugetari!!!
  Trebuie transparenta totala pe site-le instit. publice cu veniturile tutror angajatilor si a cheltuielilor facute de aceste instituti pt a le responsabiliza! Vinderea de actiuni la companiile statului in proportii diferite in functie de interesul strategic al statului,Cele mai multe ar tb vandute in pachete de peste 50% pt ca s-a demonstrat ca politicieni nostri nu pot sta deoparte prin asa zisul “management-privat”, de societatile in care se poate inca”mulge” bani!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s