Un studiu FMI pune la indoiala teza subestimarii multiplicatorului fiscal

Intr-un numar din Octombrie 2012 al FCA aratam ca FMI a fost mult prea optimist in ceea ce priveste puterea de revenirea economiei locale. Aveam un singur argument: politicile economice (monetara si fiscala) au distrus PIB-ul potential. Asa cum vedea FMI lucrurile, revenire la un ritm de crestere peste 4% in 2010 prespunea ca PIB-ul potential al Romaniei sa fi ramas intact dupa deciziile de politica monetara din 2008 si politica fiscala din 2009/2010.

Dar FMI nu a gresit numai in cazul Romaniei. Mai mult, Romania nu conteaza pe pietele financiare internationale. O alta tara a fost afecatat de acelasi tip de greseala, o tara cu vizibilitate: Grecia.

Pentru a acoperi aceste greseli, Olivier Blanchard-economist sef FMI, a venit cu o explicatie imbratisata imediat de Stanga globala: multiplicatorul fiscal este mult mai mare in perioada de recesiune. Altfel spus, daca guvernul taie din cheltuieli 1 euro efectul in economie este de 1.4 euro, de exemplu. Nu conteaza ca in afara de Grecia, si aici doar in ultima perioada, nimeni nu a taiat cheltuielile publice. Ce conteaza este ca explicatia a fost imbratisata si folosita ca scuza pentru politici economice exapansioniste.

Pe 21 August pe site-ul FMI a aparut lucrarea: “Assessing the Impact and Phasing of Multi-year Fiscal Adjustment: A General Framework Prepared by Ran Bi, Haonan Qu, and James Roaf”. Autorii ajung la concluzia:”..It seems that the GDP forecast errors for Greece may have been due more to over-optimism on potential growth estimates than to underestimating fiscal multipliers.

Din pacate lucrarea nu este scrisa de economistul sef asa ca nu o sa primeasca aceeasi mediatizare.

Mai jos graficul meu din Octombrie 2012 care arata greselile facute de de FMI in estimariel de crestere economica pentru Romania.
FMIgrafic2ECONOMIA29.10.2012

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s