Efectul cresterii salariului minim nu este nici inofensiv si nici liniar

Am vazut ca sunt aduse doua argumente pentru a convinge opinia publica ca o crestere a salariului minim este inofensiva. Desi este clar ca salariul minim reprezinta un cost pentru o firma ni se spune ca:
1) cresterea salariului minim este prea mica pentru a conta
2) Romania are si asa un salariu minim prea mic fata de media salariului minim din Europa.

Bineinteles este aruncat in discutie deja celebrul corelatia nu inseamna cauzalitate, despre acest subiect o sa scriu mai tarziu.

Referitor la punctul 1) autorii care sustin ca aceasta crestere nu conteaza pentru ca este prea mica uita ar trebui sa se uite la distributia salariilor in Romania. Graficul de mai jos din “Fiscal Changes Needed for Growth in Romania, Citu 2012” arata ca o crestere a salariului minim de la 700 RON la 800 RON creste ponderea acestuia in numarul angajatilor de la 6% la aproape 17%. Este adevarat ca aceasta crestere este mica nominal dar efectul sau COSTUL este suportat de mult mai multe companii. Vorbim aici de companii care nu au mai avut profit de cativa ani de zile si socul fiscal oricat de mic pentru cei care nu-l platesc este neliniar si efectele la fel. Pentru ce interesati pot sa vada ce inseamna o crestere a salariului minim de la 800 RON la 1000 RON.

wages

Trecand la punctul 2 poate parea trist ca Romania are cel mai mic salariu minim din Europa. Dar cei care propun un salariu minim mai mare si care sfatuiesc acutala echipa de guvernare au o problema mult mai mare. Graficul de mai jos arata ca Romania este cu Bulgaria la coada clasamaentului in ceea ce priveste PIB pe cap de locuitor. Pentru a avea cheltuieli publice mai mari si salariu minim mai mare echipa actuala care decide pentru noi ar trebui intai sa “produca” crestere economica.

gdpcapitapps

Din punctul meu de vedere singura combinatie pentru a reporni economia: reducerea de taxe si cheltuieli publice concomitent (am aratat de mai multe ori aici unde si cum trebuie taiat iar analiza din 2012 ofera mai multe detalii).

Advertisements

14 thoughts on “Efectul cresterii salariului minim nu este nici inofensiv si nici liniar

   1. Si de ce nu propui si chestia asta atunci cand mai apari la televizor?
    Masura asta ar trebui corelata cu unirea contributiilor platite de angajator si angajati la CAS, sanatate si somaj, ca sa vada lumea ca salariul minim pe economie este peste 1000 de lei, adica 1023, chiar daca salariatul primeste 601 lei.
    Sunt multi care au impresia ca un angajator are cheltuieli salariale de 800 lei, nu de 1023, 1043 sau 1083 lei daca angajatul lucreaza in conditii deosebite sau conditii speciale de munca.
    Ar fi bine daca ar fi cineva care ar aduce in spatiul public ideea asta si ar sustine si cresterea deducerii personale pana la 1000 de lei, pentru ca sa nu mai existe diferente intre veniturile obtinute din pensii si cele din salarii.

 1. “Alesii” sunt votati de pensionari si bugetari, deci domnule Citu nu mai visati la reduceri de cheltuieli si taxe.

 2. Dl Armeanu spune ca nu exista o corelatie s.min./rata somaj…inca unul care nu are cum sa stie devreme ce probabil nu are o firma reala. Ar fi vazut ce inseamna chiar si un loc de munca la butic platit cu 1000 net adica 1800 real.

 3. Cred ca statul tine cont ca multi platesc salariu minim si restul in plic. Asta inseamna ca prin “marirea” salariului minim ei de fapt incearca sa mareasca quantumul taxelor colectate.

  1. Da B asa cred si eu ca statul incearca sa cresca veniturile la buget. Dar pentru cei care erau platiti in plic peste 700 de RON inseaman mai putini bani pentru ca angajatorul trebuie acum sa plateasca CAS si astfel puterea de cumparare este redusa.

 4. Daca ar fi un calendar pe termen mediu si lung privind cresterea salariului minim pe economie, atat companiile, cat si angajatii ar incerca sa fie mai productivi.
  Daca o companie care acum se bazeaza pe salariul minim de 700-800 de lei pentru a fi profitabila, ar sti ca in zece ani salariul minim ar trebui sa fie de dublu sau triplu, ar incerca fie sa se retehnologizeze, fie sa se reprofileze.
  La fel, o persoana cu o slaba calificare ar trebui sa incerce in acele meserii care sa-i ofere sanse pe piata muncii astfel incat sa fie suficient de productiv pentru un nivel salarial mai mare.
  Daca, prin absurd, s-ar putea angaja muncitori agricoli cu 50 de lei pe luna, de ce si-ar mai cumpara cineva tractoare, cand sapele sunt munlt maiieftine?
  Ce spuneti voi dpdv economic in perspectiva imediata este corect, insa in orice economie apar si alti factori, nu numai o simpla lege a pietei.
  O economie bazata extensiv pe un nivel scazut al costului fortei de munca este poate la fel de daunatoare ca una care se bazeaza pe un cost foarte scazut al resurselor.
  Daca un pret mic al gazelor naturale duce inevitabil la risipa, un cost prea scazut al fortei de munca duce la stagnare si la o descrestere a competivitatii.
  Pana la urma si economia nu este un scop in sine, ea are rolul asigurarii mijloacelor de existenta.
  Cam comunist, nu?

  1. Octavian, predibilitatea este un lucru cu mare valoare cand vorbim de economie. Din punctul meu de vedere pierdem prea mult timp sa discutam despre salariu minim in loc sa gasim solutii pentru cresterea economica. O economie cu un PIB/cap de locuitor mare are si cetateni mai bogati si isi perite mai multe, chiar si un salariu minim mai mare daca asta vor votantii, desi nu este optim.

 5. Eu cred ca intr-o tara in care avem o mare parte din forta de munca fara un loc de munca, cresterea salariului minim este nesustenabila pentru ca nu se tine seama de faptul ca in prezent salariul minim este de 1023 de lei pentru conditii normale de munca, 1063 lei pentru conditii deosebite de munca si 1103 pentru conditii speciale de munca.
  Nu vad de ce ar trebui sa fie un CAS mai mare pentru conditiile speciale de munca, pentru ca daca nu vrei nu te angajezi intr-o astfel de munca sau ceri un salariu mai mare daca poti sa il si primesti.
  In provincie sunt foarte multe persoane care s-ar angaja si pe 400 de lei net, asa ca atata timp cat exista o forta numeroasa de munca necalificata care nu are unde muncii, o noua crestere a salariului minim nu isi are rostul pentru ca ii lasa pe dinafara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s