Dinamica importurilor arata o cerere interna in scadere

Daca ne uitam la rata de crestere a importurilor si exporturilor vedem o un lucru interesant: merg in directii opuse. Desi sunt variabile care tin de comertul exterior, au si o poveste de spus despre cerere. Importurile despre cerera interna iar exporturile despre cererea interna a altor tari pentru bunurile produse in Romania.

In graficul urmator, dinamica anuala masurata trimestrial, se vede foarte clar ca importurile si exporturile au raspuns exact asa cum ne asteptam la cresterea si scaderea cererii interne (a noastra sau a lor). Lucurile devin interesante in 2013. Exporturile surprind foarte bine o revenire a cererii interne in UE. Ce ne spune totusi dinamica anuala a importurilor? Din punctul meu de vedere dinamica importurilor surprinde foarte bine deteriorarea in continuarea a cererii interne (inca un indicator care arata mai degraba ca econommia se micsoreaza in continuare.).

impexpRO

3 thoughts on “Dinamica importurilor arata o cerere interna in scadere

  1. Noul mecanism de a tine cursul in intervalul țintit ? :).Si se jura cineva ca nu știe cât va fi cursul.Consumul nu va creste prea curând pt simplul motiv ca nu se dorește dezechilibrul pe cont curent de tipul celui produs înainte de 2008 prin consumarea masiva din import.Si uite așa o sa stea leul tot pe aici mult timp ba chiar se va aprecia in timp ce romanii o vor duce tot mai prost .Pentru ca dezechilibrele produse de așa zisa flotare controlată in anii trecuți se vor corecta prin somaj mai ales .Cine vrea in UE sa se uite la cât au avut somaj cei care au intrat in ultimii ani.Ca sa zic așa dacă anvelopa nu creste vor fi tot mai putini in ea :)).In acest mod inteligent leul breaz va fi ținut in frau pana vom trece cu datoria de 100% din PIB pt ca dacă americanii pot noi care suntem aliați de ce sa nu putem:).Leul va deveni in final moneda de rezerva mondiala pentru ca va fi fără număr si stabil nu ca nenorocitul de dolar :).Si pentru ca va fi stabil dobânda va fi pe vecie negativa pentru ca sa nu napadeasca toți pe el ca pe franc :).Mai marii BNR vor rade de cei care nu au crezut ca ei pot chiar cu prețul maidanezilor de pe străzi,al spitalelor subfinantate si al vieții de rahat al romanilor sa țină cursul stabil.Pentru ca nu-i așa dacă stabilitate nu e nimic nu e :).

  2. Totusi importurile au crescut fata de aceasi perioada a anului trecut cu 12% (exporturile cu 18%, vezi INS, cresteri bunicele tinind cont ca e criza). Deci cererea interna nu a scazut. Nu e totusi evident in ce masura bunurile importate au fost prelucrate si reexportate.
    Si atit timp cit soldul creditelor scade, e normal sa se simta si al nivelul cererii. Ceea ce nu e rau neaparat. Rau e ca statul se indatoreaza (adica ne indatoreaza) fara ca noi sa putem face ceva pe termen scurt.
    E normal sa devenim o tara cu excedent comercial (tinind cont de ce saraci sint romanii, forta de munca ieftina), e normal ca industriile vestice sa se relocheze la noi.

Leave a comment