Cum intelegea BNR economia si rolul politicii monetare in 2008

Pe 15 Septembrie 2008 Lehman Brothers a dat faliment. Cum a inteles BNR implicatiile crizei financiare incepute cu un an mai devreme si care ajunsese la “maturitate” in Septembrie 2008?

BNR.25 Septembrie 2008 “Analiza celor mai recente evoluţii macroeconomice confirmă reluarea anticipată a procesului de dezinflaţie, dar şi accelerarea creşterii economice în condiţiile menţinerii unei dinamici înalte a investiţiilor şi consumului şi ale unei anumite reduceri a dinamicii soldului negativ al exportului net.”

In acel moment am avut certitudinea ca BNR nu intelege implicatiile crizei financiare globale pentru economia Romaniei. Avand aceasta perceptie asuprra realitatii economice din tara dar si din exterior reactia bancii centrale de a restrange masa monetara si a impune controlul capitalului in Octombrie 2008 este “justificata”. In plus, BNR nu a stiut nici cum sa estimeze efectul dobanzilor de 100% din piata interbancara si 1000% pe piata SWAP pentru economie dupa ce a intervenit in piata si a retras lei pentru a apara economia de un presupus atac speculativ.

La 2 saptamani dupa presupusul atac specualtiv si la o luna jumatate dupa falimentul Lehman Brothers BNR spunea pe 30 Octombrie 2008:”Analiza celor mai recente evoluţii macroeconomice relevă continuarea procesului de dezinflaţie şi menţinerea pentru anul 2008 a unui ritm înalt al creşterii economice, susţinut atât de expansiunea investiţiilor cât şi de cea a consumului.”

Eu vad trei lectii aici:
-BNR nu intelegea in acel moment mecanismul de transmisie a politicii monetare
-BNR nu a inteles canalele prin care socul crizei financiare o sa fie transmis in Romania
-BNR nu a inteles, desi teoria economica/monetara specifica foarte clar, ce inseamna restrangerea masei monetare intr-un mod opac si neasteptat pentru economie.

Aceste lectii sunt si mai clare daca ne uitam la ce spunea BNR in Decembrie 2008 despre cum vede economia in 2009 si ce politici economice erau necesare in acel moment:
– BNR vedea EXCES de cerere in 2009 “Excess demand will still be there, fuelled by the recent hikes in personal incomes”
– Excesul de cerere IMPUNEA nu numai o politica monetara RESTRICTIVA in 2009 dar si una fiscala “A restrictive monetary policy alone cannot accomplish this task –only a comprehensive and coherent policy mix will do”

Advertisements

7 thoughts on “Cum intelegea BNR economia si rolul politicii monetare in 2008

 1. Sau poate urmareau strict o protejare a cursului + inflatiei, fara sa urmaresc f. atent, impresia mea a fost intotdeauna ca Isarescu si-a urmarit egoist strict propriile jucarii – indicatorii de mai sus, fara sa-i pese de restul economiei. In lipsa falimentului personal, probabil nu a fost un lucru atat de rau (lipsa asta nu este buna 😉 ), cresterea cursului f. mult ar fi ingreunat mult plata ratelor la creditele in valuta.

 2. Este limpede ca BNR nu intelegea implicatiile crizei financiare globale. Insa what is done is done. Important e ca BNR sa fi invatat din greselile din trecut si sa se foloseasca de experienta acumulata in situatiile ce vor urma in anii urmatori. Pentru ca am o banuiala ca anii urmatori nu vor fi chiar simpli.

 3. Totusi, nu aduci in discutie problema fundamentala: impostura academica in care se afla cei de la BNR. Acestia nu inteleg o iota din teoria monetara (cu mici exceptii – daca citim articolele academice ale lui Croitoru, ne dam seama ca are cat de cat habar chiar daca multe analize sunt puerile si nesustinute de realitate). De mai bine de 10 ani urmaresc activitatea acestor domni si bifez un singur capitol: impostura. Mi-e foarte greu sa cred ca Banca Centrala va juca un rol stabilizator pentru economie in urmatorii ani atat timp cat nu va fi un management format din academici veridici, capabili sa genereze politici monetare in “long-run”. SUA a invatat o lectie importanta din criza si a facut doua mutari inteligente: un academic ce intelege teoria monetara (Ben Bernanke –decat impostorul practician-Alan Greenspan) si un altul la Casa Alba ce intelege modelele de crestere macroeconomica (Christina Romer). Este un domeniu unde nu se poate altfel.

  Pe de alta parte, nicio banca centrala nu face politica fiscala dar poate oferi recomandari “contabililor”de la Finante. Putin probabil sa vedem astfel de recomandari, asa cum nu o sa vedem alternative la o eventuala decizie de renuntare la moneda EURO. Ce vom face atunci (Este un scenariu plauzibil in contextul unei crize prelungite. S-ar putea ca unele tari din UE sa nu aiba alta solutie decat revenirea la moneda proprie.)?

  Singura solutie pentru a combate impostura o reprezinta analizele in articole academice publicate in jurnale de top. Greselile BNR nu pot fi combatute prin opinii, ci printr-o recunoastere internationala…Ca o ironie a sortii: seful sectiei economice de la Academia Romana este…

 4. Insa .. insa DACA BNR cadea in erezia comuna ca Romania nefind prea integrata in marile cir4cuite economice (atat productive cat si finaciare) nu va fi atinsa de criza? Daca isi facea sperante ca importantul segment al populatiei ocupata in agricultura (buna parte in agricultura de subvzistenta) va face ca in Romania sa nu fie criza?Ca ce trebaba are tata Leana cu 3 gaini si 2 ari cu Wall Streetu?! La asta dauagandu=se ca noi suntem in UE nu in SUA , ca UE fonbduri si sprijin si ca UE va avea grija sa puna covrigi in coada maidanezilor bucuresteni…. Opinii destrul de raspandite in 2008-2009 in randul populatie romanesti. A “culta” cu studii superiroare . Adica mediul socila al lu Mugurel, Vasilescu Sancteia Tineretului si Croitoru …
  La care as adauga teorile monetariste ale scoli de la Chicago care au fetisul monezii pe care mi se pare ca o concep cam in fara circuitelor productive – adica totu e sa ai o moneda “tare” chiar daca economia se prabuseste …

 5. nsa .. insa DACA BNR cadea in erezia comuna ca Romania nefind prea integrata in marile cir4cuite economice (atat productive cat si finaciare) nu va fi atinsa de criza? Daca isi facea sperante ca importantul segment al populatiei ocupata in agricultura (buna parte in agricultura de subvzistenta) va face ca in Romania sa nu fie criza?Ca ce trebaba are tata Leana cu 3 gaini si 2 ari cu Wall Streetu?! La asta dauagandu=se ca noi suntem in UE nu in SUA , ca UE fonbduri si sprijin si ca UE va avea grija sa puna covrigi in coada maidanezilor bucuresteni…. Opinii destrul de raspandite in 2008-2009 in randul populatie romanesti. A “culta” cu studii superiroare . Adica mediul socila al lu Mugurel, Vasilescu Sancteia Tineretului si Croitoru …
  La care as adauga teorile monetariste ale scoli de la Chicago care au fetisul monezii pe care mi se pare ca o concep cam in afara circuitelor productive – adica totu e sa ai o moneda “tare” chiar daca economia se prabuseste …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s