Despre rata somajului

In luna august rata somajului a ramas tot la 7.5%. A treia luna consecutiva. Foarte intersant nu? Coincidenta sau nu 7.6% este maximul atins in perioada de criza. In plus este prima data cand avem o rata a somjului constanta de la o luna la alta. Pare fabricat ca si cum cineva ar vrea sa nu cumva sa arate ca situtia este mult mai grava.

Cifra de 7.5% este rata somjaului AJUSTAT SEZONIER. In grafic sunt prezentate rata somajului inainte de acest fisltru si dupa. Este FOARTE INTERSANT de observat ca rata somajului inainte de filtrare statistica ajune la 7.8% in iunie coboara la 7.3% in iulie iar pentru august nu am date. Dupa “ajustare” rata somajulu ramane constant la 7.5%. In acelasi timp observam ca numarul de someri nu este constant.

Am “supus” si eu rata somajului fara ajustare unor filtre si rezultatele difera in functie de filtru (HP, X12, X11, Moving Average etc): de la 7.3% la 7.8%. Eu nu spun ca 7.5% nu este corect. Spun doar ca rezultatul este influentat de filtru si trebuie sa nu uitam in acelasi timp si la numarul de someri dar si la rata somajului fara ajustari pentru a avea o imagine corecta.

Ramane intrebarea: DE CE CRESTE SOMAJUL CAND ECONOMIA “DUDUIE” SI SUNTEM SFATUITI DE FMI? Raspunsurile mele: salariul minim pe economie crescut, taxele introduse in 2013, cresterea chletuielilor curente in bugetul general consolidat si lipsa unui sistem bancar sanatos si competitiv.

somajaugust2013

Advertisements

4 thoughts on “Despre rata somajului

  1. Rata somajului nu este 7. ceva %. Este de fapt 25%. Ceea ce calculeaza ei este cu totul altceva. Se mai si lauda ca au una din cele mai scazute rate…………

  2. Parca rata de ocupare e 60%, restul fie nu lucreaza fie lucreaza afara.
    Daca afara sunt vreo 2 mil, inseamna ca someri sunt cam 2.5 mil in baza recensamantului. Acolo sunt date contradictorii cu somajul oficial.
    Iese o rata a somajului reala de vreo 15%.

  3. Rata reala a somajului a depasit 15% din 2009-2010 si a ajuns la 20-25%, dar guvernul continua agresiunea indreptata impotriva IMM-urilor, asa ca nu sunt sanse sa scada prea curand.
    Cu toata scaderea TVA-ului la paine, pretul la paine a inceput sa-si revina la nivelul initial pentru ca, cererea pentru paine si produse de panificatie este o cerere inelastica.

  4. rata somajului in Ro e de 5% in august si cred ca va cobori putin dub 5% in septembrie, una din cele mai mici din UE! Nu mai faceti politica pe acest site ca sunteti penibili! Valabil si pentru autor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s