De ce scaderea cheltuielilor publice inseamna crestere economica

Intr-un articol recent profesorul Daianu sustine cateva mituri cu implicatii grave pentru urmatorul ciclul de dezvoltare economica. Articolul are un titlu care provoaca dar din pacate nu este sustinut de date“Scaderea cheltuielilor publice ar invita recesiunea din nou – cum platim datoriile externe conteaza pentru PIB”

Profesorul Daianu sustine ca o reducere de a cheltuielilor publice ar avea un impact asa mare asupra cererii agregate incat ar impinge economia in recesiune. Ideea din spatele acestui rationament este ca cererea agregata in acest moment este sustinuta de consumul sectorului de stat. Iar pentru a sustine in continuare aceasta cerere este nevoie de mai multe venituri la buget (taxe mai mari si colectare mai buna) si bineintels o cheltuiala publica mai mare. Rationamenul este simplu dar gresit/fals.

In realitate lucrurile stau altfel. In primul rand avand in vedere multiplicatorul fiscal subunitar (cheltuiesti un 1 leu primesti 50 de bani inapoi) cheltuielile publice sunt sustinute din veniturile NOI ale sectorului privat. Cheltuielile publice nu sunt altceva decat un transfer prin intermediul taxelor de la sectorul privat catre cel public. Singurul mod de a creste cheltuielile publice este sa taxezi ori generatia curenta ori generatia viitoare (imprumuturi publice) reducand astfel cererea in sectorul privat pentru generatia curenta sau cea viitoare.

Un alt element important de care profesorul Daianu nu tine cont il reprezinta importanta consumului public in formarea PIB. Graficul urmator arata contributia consumului sectorului public vs. consumul gospodariilor la formarea PIB. Este evident ca dintre cele doua consumul populatiei contribuie semnificativ (70%) iar o reducerea a consumulului sectorului public nu ar avea implcatii pentru dinamica PIB pe termen scurt. Mai ales atunci cand o reducere a consumului in sectorul public inseamna o crestere a veniturilor si implicit a consumului in sectorul privat.

PIBconspubpriv

Profesorul Daianu evita sa spuna concluzia evidenta care reiese din graficul anterior dar si din modul cum functioneaza o economie. Pentru a stimula cresterea economica este mult mai important de stimulat consumul populatiei. Acest lucru se poate face prin cresterea puterii de cumparare. Iar puterea de cumparare poate sa creasca prin: scaderea credibila a inflatiei, scaderea de taxe sau credit. Din trei variante statul poate sa ajute la cresterea cererii agregate prin reducerea de taxe si scaderea credibila a inflatiei

Concluzia este una singura: pentru a evita recesiunea este nevoie de cresterea consumului populatiei si de stimularea sectorului privat. Acest lucru se poate face imediat DOAR PRIN REDUCEREA taxelor si cheltuielilor publice (chair daca sunt finantate prin imprumuturi deoarece reprezinta o taxa pentru generatiile viitoare).

13 thoughts on “De ce scaderea cheltuielilor publice inseamna crestere economica

 1. Si eu care credeam ca singura crestere sustenabila se poate doar prin economisire/investitii in firme noi cu proprietate intelectuala care sa genereze venituri in viitor…

  1. Nu despre asta este vorba. Am prezentat doar un canal prin care reducerea cheltuielilor publice influenteaza cresterea economica. Ce spuneti dvs este adevarata dar asta nu inseamnca ca trebuie sa ignoram importanta consumului in PIB.
   Referitor la cresterea sustenabila nu cred ca asa ceva este posibil. Trebuie sa acceptam ciclul economic. De fapt din punctul meu de vedere sintagma “crestere economica sustenabila” ofera foarte justificare interventiilor statului care sustine ca stie sa elimine ciclul economic.

 2. Poate ca le este frica dacă ajung mai mulți bani la oameni ca se va intra iar in spirala inflației mari, apoi consum excesiv din import ,deficit de cont excesiv si iar intram in criza.Asa insa statul cheltuie cu grija taie din domenii neesentiale ca învățământul si sănătatea si totul e ok 🙂

 3. Datoria statului s-a dublat deci interesul sunt dobânzile mici.Acum dobânzi mici cu salarii mari se încinge iar importul excesiv si o luam de la început.

 4. …..Iar banii publici sunt cheltuiti extrem de ineficient, ca sa nu spun altfel. In primul rand, comenzile statului nu sunt cel mai adesea eficiente economic. Comenzile date de companiile private sunt adesea investitii care genereaza intr-un final profituri.
  O taxare mai mica ar permite companiilor sa lanseze ele insele noi comenzi in economie, banii in cauza nu cred ca ar sta prin banci. iar daca reducerea taxelor s-ar concentra pe reducerea taxelor si impozitelor pe munca, aceste companii ar genera mai multe joburi, care inseamna mai multe salarii, care inseamna putere de cumparare mai mare, care inseamna….

 5. Ce are a face creșterea salariilor cu creșterea puterii de cumparare? Sa le triplam sa fim mâine ca in vest ? 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s