Cum comunica pietele, capitalism vs. socialism

Ma gandeam zilele trecute la modul in care pietele transmit semnale. Nu este un secret ca din punctul meu de vedere interventia statului distorsioneaza semnalul trimis de piata prin preturi.

In economia de piata semnalul este trimis de preturi. In economia socialista eu zic ca este trimis de “coada” pentru un anumit produs. Astfel in economia de piata un pret mai mare semnaleaza cerere mai mare sau oferta mai mica. In economia sociallista lungimea cozii arata interesul pentru un produs sau oferta produsului.

In alta parte vreau sa ajung: la motivatii. In economia de piata pentru ca semnalul este dat de pret este stimulata munca ( ai nevoie de bani). Dar in economia socialista banii nu au valoare. Pentru a sta la coada ai nevoie de TIMP. Asadar economia socialista stimuleaza timpul liber (la coada erau majoritatea batrani si copii).

Bineinteles eu presupun aici ca economia socialista/comunista nu va produce necesarul de bunuri pentru societate si de aici cozile.

In concluzie: economia de piata stimuleaza natural munca iar economia socialista/comunista stimuleaza timpul liber.

P.S o sa revin cu o discutie despre piata locurilor la coada in sistemul economiei de piata

4 thoughts on “Cum comunica pietele, capitalism vs. socialism

 1. Tocmai adeptii pietei libere din gură au determinat rândurile la cloace, auto și electronice din vârf de bulă.
  Victimele acelor bule au fost lecuite de timpul lor liber pentru urmatorii 30-40 de ani. 😀

  In concluzie, economia de piata simuleaza munca, profiturile din cur fiind vizate aproape in exclusivitate.

  In absenta reglementarilor adecvate, implementate pe baza observatiilor… practice, vorbim de utopii clasice vesnic… reambalate in vorbe goale si demonstratii construite pe baza concluziilor.

 2. Imbinarea celor doua extreme este mai sănătoasă.Pana la urma timpul este cel mai pretios activ.Daca e sa ne uitam la numărul de ore lucrate săptămânal de ex in Olanda si sa-l comparam cu vremurile socialiste când in România se lucrau si duminicile in multe unități deja obținem un contraexemplu la teoria dumneavoastră.In gluma as zice ca ați scris un articol de tipul domnului Daianu dar fără exprimarile alambicate ale dumnealui.Poate ca in loc de PIB ar trebui calculata fericirea interna bruta iar in aceasta ecuatie sa intre si timpul liber si banii dar mai ales nivelul de educație si sănătatea.

  1. Buna gluma cu Daniel Daianu. :). De fapt ce voiam sa exprim este foarte simplu. In socialism nu ai nevoisa lucrezi foarte mult pentru ca nu ai ce face cu banii, iti trebuie timp sa stai la coada. O sa revin cu o analiza “cozilor” din pseudo-capitlismul asta pe care toata lumea il numeste capitalism.

 3. Prețul e un aspect al cererii bazate pe nevoi.Nevoile pot fi reale sau induse in mod fals prin manipulari , nivel de educație scăzut etc.La rândul ei cererea e manipulata prin usurarea accesului la finantare de tipul acordării fără discernamant a creditelor înainte de 2008.Mai putem vorbi de piața liberă in capitalism cât timp după 2008 am avut interventionism masiv? Cozile de la carne de pana in 1989 s-au mutat la bănci in anii de boom iar după s-au mutat la ajutoare de somaj.Nevoile exista in continuare ,satisfacerea lor e limitată de lipsa banilor si atunci si acum.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s