Cresterea taxelor nu sustine consolidarea fiscala si nici cresterea economica

Am tot explicat de ce nu mai cred in sfaturile FMI pentru Romania. Pe langa faptul ca FMi sustine implicit o clasa politica in Romania care mimeaza reforma, porpunerile pentru “consolidare” fiscala contin solutii care influenteaza negativ PIB-ul potential. Ma refer aici in primul rand la consolidarea fiscala prin cresterea taxelor. Acest tip de politica fiscala are doua probeleme majore. Prima, influneteaza negativ cresterea economica pe termen scurt dar si PIB-ul potential. A doua, introduce o motivatie suplimentara pentru cresterea cheltuielilor bugetului de stat.

Cel mai recent exemplu este cresterea TVA din 2010. Aceasta decizie a influentat negativ atat cresterea economica cat si PIB potential (concluzie sustinuta atat de FMI cat si de CE). In plus a fost folosita ca pretext pentru cresterea cheltuielilor publice in anii urmatori ( a crescut motivatia pentru clasa politica de a creste cheltuielile publice pentru ca pe termen scurt aducea venituri mai mari la buget)

Dar nu s-a spus un lucru foarte important. Sfatul FMI de a creste TVA de la 19% la 24% nu a fost dat in 2010. Aceasta solutie se regaseste in analizele FMI pentru Romania din vara lu 2008. Este solutia pe care FMI o propunea pentru a “restrange” cererea interna din acel moment.

Astazi FMI revine cu o solutie, dar nu pentru Romania, de reducere a datoriei publice: o taxa mai mare pentru cei “bogati”. In viziunea FMI acestia sunt cei care au “positive net wealth”. Detaliile sunt epxlicate mai jos chair de FMI.

IMF_capitallevy

In text FMI foloseste pentru sustinere un studiu al lui Bach din 2012: “Effective Taxation of Top Incomes in Germany”. Din pacate FMI uita sa prezinte concluzia unde autorii NU sustin acest gen de taxa in EU pentru urmatorul motiv: In particular, the lower level of top income taxes in Europe today as compared to the early 1990s is likely to severely limit the domestic fiscal benefits from a national policy of heavier taxation of top incomes.”

Ultimii 5 ani de politici economice ofera multa lectii pentru viitor. Una dintre ele si poate cea mai simpla: cresterea taxelor nu ajuta pe termen mediu si lung nici consolidarea fiscala si nici cresterea economica.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s