Prioritatile guvernului submineaza cresterea productivitatii

In majoritatea articolelor scrise de un consilier al premerului ni se aminteste ca deciziile luate de actualul guvern imping “curba posibilităţilor de producţie spre dreapta printr-un mix între creşterea eficienţei pe seama investiţiei în capitalul uman, tehnologie, cercetare dezvoltare, hub uri regionale de afaceri, IT, comunicaţii şi exploatarea resurselor disponibile (energie neconventionala, resurse minerale etc).”. Altfel spus si pe intelesul tuturor, deciziile guvernului pe care il sfatuieste duc la cresterea productivitatii si a PIB-potential.

Dar asta este ce spune actualul guvern, nu numai prin vocea consilierilor. Nu este si ce face. Trebuie sa te uiti doar la modul cum sunt cheltuiti banii colectati din taxe si sa iti dai seama ca prioritatile nu sunt cele din mesajele consilierului. Prioritatile sunt aceleasi ca pentru orice politician (nu neaparat roman dar asta ma intereseaza pe mine) care este in camapanie electorala: cheltuieli cu asistenta sociala si salarii in detrimentul investitilor. In plus, pentru ca se apropie campania electorala si este nevoie de bani trebuie sa ne uitam foarte atent si la ce se intampla cu cheltuielile cu bunuri si servicii. Chiar consilierul respectiv recunoaste ca aceste cheltuiele sunt cel mai usor directionate catre “prieteni”.

Graficul urmator identifica preferintele guvernului actual si arata clar ca prioritatea nu o reprezinta cresterea productivitatii. Sunt prezentate ca procent din cheltuieli totale, cheltuielile de capital, suma cheltuielior cu asistenta social si cu salariile iar la acestea adaugam cheltuielile cu bunuri si servicii.
Legenda: Linia albastra arata cheltuieli de cpaital ca procent din cheltuieli totale, linia verde arata cheltuieli cu asistenta sociala si salariile ca procent din cheltuieli totale, linia portocalia adauga la cheltuielile prezntate in linia verde cheltuieli cu bunuri si servicii.

Astfel, mai mult de 50% din cheltuielile pe care le face statul se duc pe asistenta sociala si salarii. Foarte important de observat ca acest procent a crescut in 2013 fata de 2012 si este mai mare decat era in perioada de “boom economic” (cresterea vine de la cheltuieli cu salariile). Propaganda este demascata de evolutia cheltuielilor de capital care arata ca statul aloca din ce in ce mai putine resurse din cele colectate prin taxe si impozite acestora. Avand in vedere aceste “prioritati” este greu de inteles pe ce teorie economica se bazeaza domnul consilier atunci cand spune, implicit, ca o ponderea mai mare alocata asistentei sociale, salariilor in sectorul bugetar si bunurilor si serviciilor in detrimentul cheltuielilor de capital duce la cresterea productivitatii (sau impinge la dreapta curba posibilitatilor de productie).

Analizacheltuieli1

O clarificare: nu spun aici ca investitile trebuie sa fie facute de stat. Din contra, o solutie mai buna ar fi reducera cheltuielilor publice si eliminarea barierelor din economie pentru a permite sectorului privat sa investeasca. In plus, dupa reducerea cheltuielilor publice tot este nevoie de o redistribuire dinspre asistenta sociala+salarii+bunuri si servicii+subventii catre cheltuieli de capital. In aceasta postare doar incerc sa demonstrez ca ceea ce face guvernul nu va duce NICIODATA la cresterea productivitatii.

Advertisements

2 thoughts on “Prioritatile guvernului submineaza cresterea productivitatii

  1. cu astfel de grafice si analize ar trebui pus fata in fata dl ponta…
    sa vedem cum incearca sa minta lumea iar. Din pacate suntem condusi de oameni politici inconstienti, care nu se gandesc la viitorul tarii, ci doar la viitorul lor politic, cum sa-si salveze functiile..si dl ponta asta face. Pana nu o sa fim condusi de oameni competenti si fara interese meschine o sa ne fie tare greu.
    E foarte clar din analiza dvs ca acest guvern incerca sa-si prelungeasca sederea cat mai mult, nu sa face ceva pt viitorul tarii.In ritmul asta o sa ajugem rau de tot! Trebuie sa va TREZITI dlor guvernananti !!!
    urmaresc analizele dvs care mi se par foarte clare, simple, sa inteleaga oricine situatia tarii cu adevarat… vreau sa va vad cat mai des la emisiunile tv cu astfel de comenatarii pertinente si in dezbateri dc se poate cu actualii asa zisi “experti ” ai guvernului, sa vedem ce prostii mai pot sa scornesca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s