Sustin datele campania mediatica pro -BNR?

Exista o campanie puternica din partea BNR prin anumite ziare financiare de a arata ca deciziile luate in Strada Doamnei conteaza pentru economia reala. Eu nu neg acest lucru doar ca eu cred ca exista o anumita asimetrie puternica a efectelor si ca mai usor le vezi pe cele unde incerci sa franezi economia decat pe cele unde incerci sa stimulezi ( nu numai eu zic asta). De fapt nu cred ca politica monetarea poate stimula economia direct. Nu o poate face decat prin mentinerea stabilitatii preturilor si atat.

Propaganda actuala suna cam asa: dobanzile au scazut rapid si asta se vede in cresterea creditelor (este bine pentru economie).

Sa vedem ce spun datele, iar astazi o sa ma uit la persoane juridice pentru ca este cel mai nou “pet project” al jurnalistilor preferati ai BNR.
In primul grafic este prezentata evoltuia stocului de credite (lei si euro) pentru persoane juridice. Dupa cum se vede varful a fost atins in Septembrie 2012. De atunci stocul de credite pentru corporatii a tot scazut.

creditecorp

Daca ar fi sa credem ce spune propaganda oficiala ar trebui sa vedem o dobanda la credite noi atat pentru euro cat si pentru lei in crestere ca sa explice scaderea stocului de credite (prin simetrie cu ipoteza oficiala = dobanzi mai mici credite mai multe). Graficul al doilea arata altceava. O scadere a dobanzilor pentru credite noi in Euro si dobanzi pentru credite noi in lei care stau in intervalul 9.5% -10.5% (valoarea de acum de 9.51% a mai fost atinsa si in vara lui 2012).

dobcredcorp

Concluzia: Este adevarat ca in general costul finantarii conteaza. In Romania costul finantarii pentru lei este inca mare si depinde nu doar de nivelul dobanzii de politica monetar dar mai ales de sumele pe care le pot accesa bancile la scadente cat mai mari. Dar mai mult decat costul finantarii conteaza asteptarile inflationiste si perspectivele de crestere economica. Iar evolutia stocului de credite arata ca mediul de afaceri le priveste pe amandoua cu scepticism.

Sursa: BNR.

2 thoughts on “Sustin datele campania mediatica pro -BNR?

  1. Nu se sustine nici afirmatia ca dobanzile (la creditele noi) au scazut rapid, au scazut mai degraba dobanzile practicate de Banci la depozite.

  2. “asteptarile inflationiste si perspectivele de crestere economica” Florin aici este esenta la tot ce ai spus. Sfertodoctii din BNR nu isi da seama, ca pana acum au ratat tot timpul tintele de inflatie, Lucian Isar a zis ca o singura data au nimerit meteoritic inflatia in 20 de anii, si atunci economia nu mai are incredere in acest dl Isarescu, daca BNR zice inflatie 3.5% (am zis o cifra la intamplare) economia adica firmele vor creste preturile cu mai mult de 3.5% pentru ca nu mai au incredere, si suntem intr-un lant al slabiciunilor. Din acest joc este lovit cel care primeste salariu, pentru ca este somajul mare si el nu poate sa ceara marire de salariu ca sa acopere inflatia si cum ai spus si tu salariile de la privat ajung pe crestere reala negativa ca nu are cine sa-i apere, pe cand cei de la stat primesc marire, desi stau pe banii produsi de cei din privat. Ca la noi la nimeni ….. Dar in sondaje dl Guvernator este foarte bine plasat, sa nu iti faci treaba pentru care esti platiti, dar lumea sa te doreasca promovat …. Imi doresc ca lumea sa se trezeasca sa nu mai creada in manipularile din presa, pana la alegerile de anul viitor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s