Cresterea taxelor a crescut deficitul de cerere

Singurele date relevante din prezentarea guvernatorului de astazi sunt cele despre deficitul de cerere. Iar pentru sustinatorii taxelor fara analize pt ca impactul lor este nesemnificativ tocmai au aparut date care ii contrazic. Dupa cum spuneam ieri efectul cresterii taxelor nu se vede in IPC pentru ca exista un deficit de cerere iar ponderea acestora in cos este mica. Dar se vede in pretul produselor pentru care cresc accizele si taxele. Mult mai mult efectul se vede in cererea scazuta (un pret mai mare descurajeaza consmul).

Graficul de mai jos arata deficitul de cerere din economie estimat de BNR (in % fata de PIB potential actual). Estimarile publicate astazi arata o crestere a deficitului de cerere, iar eu pun acest lucru pe seama socurilor interne negative: salariul minim mai mare, taxe si accize mai mari, cheltuieli cu salarii mai mari in sectorul bugetar, cresterea creditelor neperfomante, un mecanism de transmisie care nu functioneaza.

Lucrurile sunt dramatice deoarece in timp ce se adanceste deficitul de cerere scade si PIB potential. Fata de PIB potential din 2008 deficitul de cerere este peste 10% (estimarile model propriu folosind filtre econometrice)

Sursa : BNR, %fata de PIB potential

deficitcererenoi2013

Advertisements

2 thoughts on “Cresterea taxelor a crescut deficitul de cerere

  1. @Dan inflatia are legatura cu cererea si ofera de bunuri, da poate sa creasca pretul daca statul decide ca vrea mai multi banii, vezi benzina. Dar pretul unui bun creste, cand si cererea creste. Daca produci 100 de bomboane [ activitate economica ] si vinzi doar 20 [ cererea ] nu cred ca o sa cresti pretul desi ai activitate economica, asta daca nu vrei sa le faci cadou, dar atunci nu mai faci activitate economica faci acte de caritate, pentru ca ai costuri dar nu ai incasari adica ai flux negativ de lichiditate [ cash flow negativ ] inchizi anul pe minus. Inflatia scazuta este legata de cererea scazuta, adica firmele incearca sa inchida contul economic [ toata activitate cuprinsa intr-un an ] cat mai departe de zero pe plus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s