Economia mai fragila in 2013 decat in 2008 (date Septembrie 2013)

Economia Romaniei este mult mai FRAGILA in 2013 decat era in 2007 sau 2008. In cazul unui soc extern negativ, lipsa de incredere pe pietele internationale de ex., Romania va suferi o lovitura mai dura decat in 2008. Daca in 2007/2008 majoritatea investitiilor erau investitii directe – prin definitie mai putin lichide- in 2013 dupa cum se vede in graficul urmator investiile de portofoliu (hot money) sunt cele care domina. Investitiile de portofoliu sunt cele mai lichide iar in cazul unui “soc negativ” sunt primele care pleaca. Cel mai recent exemplu l-am avut in 2012 cand un soc negativ pentru economie din partea clasei politice a dus la iesiri de capital, 3 miliarde euro, deprecierea RON fata de EUR si cresterea dobanzilor in piata interbancara si implicit la creditele noi si cele in derulare.

Aceasta structura BIZARA pentru o economie “macrosatbilizata” are in special cauze interne: mix-ul de politici economice – fiscala si monetara. Structura acestor investitii arata profilul de risc al politicilor economice. Ce ne spun investitorii straini ? Raspuns: Nu avem incredere in Romania (strategia economica) pe termen lung de aceea investim pe termen scurt in instrumente lichide pentru a putea iesi cat mai usor daca este nevoie.

ISDInvPortSept2013

Sursa: BNR, milioane EUR

Texte similare:
Romania, o economie cu macro-fragilitate stabila
Economia reporneste sau este in moarte clinica?
Realitatea economica vs. propaganda politica

7 thoughts on “Economia mai fragila in 2013 decat in 2008 (date Septembrie 2013)

  1. Dar Tonta si jigodiile lui vor sa relanseze economia printr-o noua bula imobiliara, vanzarea terenurilor catre straini si pauperizarea IMM-urilor prin impozitul de 3% aplicat asupra veniturilor IMM-urilor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s