Venitul disponibil la 80% din nivelul de la sfarsitul lui 2008

Atunci cand masora puterea de consum interna BNR se uita la venitul disponibil = venit -toate taxele curente. Astfel, venitul disponibil scade sau creste atunci cand scade/creste venitul sau cand scad/cresc taxele.

Cum au influentat politicile economice acest indicator dupa 2008?
Primul grafic arata dinamica anuala in procente. Dupa 2008 venitul disponbil a inceput sa scada influentat atat de taxe mai mari cat si de scaderea salariilor in sectorul privat (pierderea locului de munca este echivalent cu scaderea venitului disponibil cu 100%) si temporar in sectorul public.

venitdisp1

Al doilea grafic arata cat de grava este situatia. Daca luam ca baza 2008 vedem ca in August 2013 venitul disponibil in economie este la 80%. Altfel spus, 5 ani de reforme cu ajutorul FMI/CE au redus venitul dispobil. Desi nu este o scuza (pt ca puteau sa taie taxele) evolutia venitului disponibil pana in 2012 este explicata in mare parte de recesiune. Totusi, pentru tehnocratii guvernului, deciziile pe care le-au luat incepand cu 2013 au influentat negativ venitul disponbibil al populatie – adica cetatzenii sunt mai saraci.

venitdisp2

In continuare consumul reprezinta 75% din PIB. Evolutia venitului disponibil arata clar de ce nu ar trebui sa ne asteptam la un ritm de crestere mediu anual mai mare de 0.5%-1% in urmatorii 5 ani.

Sursa: BNR, FCA

P.S.: datele BNR erau anualizate iar in postarea originala am calculat ca si cum ar fi fost trimestrirale. De aici diferenta.

6 thoughts on “Venitul disponibil la 80% din nivelul de la sfarsitul lui 2008

  1. Venitul disponibil fiind mai mic, economisire are cu siguranță cel puțin aceeași dinamică deci s-a adâncit dependeța creșterii economice de investițiile străine directe ce se lasă în continuare așteptate din motive foarte clare. Există motive pentru care să fim mai optimiști (în România și în Europa sau partea asta a Europei)? Sau chiar ne străduim să ne adâncim mai tare în recesiunea asta prelungită chiar de către “experți” și “specialiști” aleși mai mult sau mai puțin democratic?

    1. Dan, am folosit datele BNR care calculeaza venitul disponibil. INS prezinta veniturile. Ar fi interesant de calculat si venitul discretionar care scade dupa taxe si cheltuielile cu chiria, curent, gaze etc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s