Cea mai simpla prezentare a interventionismului vine de la BNR (insusita de BNR)

In prezentarile oficialilor BNR, “citadelă a ştiinţei economice unde se cunosc foarte bine cele mai sofisticate funcţii statistico-matematice, inclusiv modele econometrice,” asa cum s-a exprimat un director de serviciu incercand sa ma puna la punct, apare tot mai des graficul alaturat. Nu cred ca exista un mod mai simplu care sa prezinte radacinile, adanci, interventioniste ale celor care iau decizii in Romania.

Sunt doua mesaje clare in acest grafic:
1) ciclul economic trebuie evitat si economiile ar fi “ideal” sa aiba o crestere liniara
2) pentru a ajunge la “ideal” este nevoie de interventia statului prin politici economice “anticiclice”.

Ambele merita discutate in detaliu, promit sa revin. Referitor la 2) reprezentantii BNR (deocamdata domnii Florin Georgescu si Mugur Isarescu) ne spun, implicit, ca statul are informatii in timp REAL despre economie si mai ales ca statul STIE cum sa corecteze orice “deviatie” de comportament a pietei mai bine decat piata libera.(grafic din prezentarea lui Florin Gerorgescu la acceptarea titlului de Dr. Honoris Causa).

Cat de departe este piata libera de “ideal” in viziunea celor care iau decizii de politica monetara (sunt sigur ca nu este diferit in alte institutii ale statului). Ce nu spune graficul este daca pe termenu lung media economiei care o piata libera este mai mare decat linia dreapta prezentata de “ideal”. Pana acum toate datele arata ca asa stau lucrurile iar economiile cu piete libere sunt mai bogate decat cele unde statul intervine puternic si discretionar.

Politica economica ar trebui sa sa concetreze pe o rata de crestere economica medie mai mare si nu pe minimizarea ciclului economic.

BNRpolanticiclice

Advertisements

5 thoughts on “Cea mai simpla prezentare a interventionismului vine de la BNR (insusita de BNR)

  1. Titlurile de Doctor Honoris Causa curg catre dnii. Isarescu si Georgescu, parca ar fi un fel de corifei ai gandirii economice mondiale.

    In realitate s-au aplicat politici anticiclice cand economia globala intrase deja in criza financiara.

  2. @Dan prima parte e adevarata ! Partea a 2a cu politicile nu prea, ei au aplicat politici prociclice, inainte de 2008 cand nu era inceputa criza, era credit cu buletinul [ economia se dezvolta ] adica era masa monetara multa [ masura prociclica ], daca nu este masa monetara bancile nu dau asa usor banii!!! Cand a venit criza toti au tras banii acasa, asta insemna ca dadeau lei, moneda locala si luau euro si BNR profita si lei care ii lua din schimb dispareau din masa monetara – masura prociclica, era bine sa lase banii in economie sa nu fie prabusirea ascunsa in spatele ” atacului pe leu” [ de ce au luat masura asta numai “GENIILE” din BNR stiu ].

  3. @Florin iti dai seama ca graficul apartine unui academician doctor care este si guvernator de banca centrala tocmai la noi si lumea are mare increderea in el …. Nu vreau sa ma gandesc ce ne facem cand i se termina mandatul, oare cum gasim un inlocuitor la fel de bun …..

  4. Ce usor pun ei grafice si dau solutii. Chiar si daca ar avea statul informatii in timp real (ceea ce nu are), politici “anticiclice” reprezint un eufemism care in piata, in viata cetateanului, se transpun prin saracirea intentionata a acestuia. In numele graficului. Mare tupeu au acesti indivizi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s